Smådalarö Gård hotell & spa – recension spahotell Stockholm

Smådalarö Gård hotell & spa – recension av ett ljuvligt spahotell nära Stockholm

Detta inlägg innehåller reklamlänkar. Om du klickar på dem får jag en mindre kickback – och det kostar inte dig någonting. Tack för ditt stöd!

Ja, jag älskar att bo på hotell i min egen stad och jag älskar ännu mer att bege mig till ett närbeläget hotell med spa. Ett spahotell nära Stockholm bjuder extra mycket avslappning, och ofta en riktigt härlig miljö. Smådalarö Gård har precis allt det där; ett otroligt härligt spa, mysig inredning med en blandning av gammalt och nytt och ett underbart skärgårdsläge. Det är absolut en favorit i kategorin, där ställen som till exempel Ellery Beach Hotel och Yasuragi ingår och är två av få som kommer upp i samma klass som jag tycker att Smådalarö Gård gör.

Spa på Smådalarö Gård

Spa är ett av Sveriges största (och år 2023 prisat som Stockholms bästa) består av 2 utomhus- och 2 inomhuspooler, ett flertal bastu av olika typer och sköna rum för lugna stunder. Det är onekligen en oas, som ett av vilorummens namn antyder. Vid de (flera) tillfällen då jag besökt Smådalarö Gård har det varit bokning av tid i spa som gäller. Lite begränsande, ja, men också helt rätt för att kunna bjuda på en lugn upplevelse. Min erfarenhet är lugn och rymlig känsla i Smådalarös spa. Senaste renovering gjorde så nyligen som 2021 och det märks – det är väldigt fräscht och modernt.

Nere vid havsviken finns en riktigt trevlig bastu med stora fönster ut mot viken. Denna ska inte missas – kombinationen med ett svalkande bad i havet är en riktigt härlig bonus.

Miljön och läget

Skärgårdsläge, var det ja. Smådalarö ligger 45 kilometer och lika många minuter med bil sydöst från centrala Stockholm och sammanbinds med fastlandet genom en knappt märkbar bro. Det vill säga att det känns som fastlandet sett till resan, men hundra procent skärgården sett till känslan och läget vid Hemviken. Smådalarö är så fint!

Historien och inomhusmiljön

Det ursprungliga huset – ja, herrgården med namnet Smådalarö Gård – byggdes år 1810 av världsresenären Kapten Blom, inspirerad av medelhavsvillor i kombination med det mer skärgårdsklassiska. Byggnaden användes då som privatbostad, men blev senare krog – och hotellrörelse. Det finns betydligt fler om- och tillbyggnader till herrgården numera men de moderna och otroligt härliga lokalerna med inredning som tilltalar mig totalt har alla de inslag som kan förväntas; världen och resor, skärgård och krog och mixen är så lyckad.

Att göra vid Smådalarö Gård

Hotellet har ett gym, på gården finns utomhus-padelbanor och 9-håls golfbanan (av fullängd) ligger så nära en av utomhuspoolerna så man nästan skulle kunna tro att en längre snedträff skulle göra att en boll seglar in (men det är ingen risk för det).

Mat & Dryck

Mey och mat är ambitiös och bra om än inte av ”drar fullt ut i sig själv”-nivå – jag som foodie har varit nöjd men inte blown away (vilket alltså är ett bra betyg). Restaurangen trevlig, och upplevs lugn. men inte tom oavsett om den är mindre välbesökt eller i det närmaste full. Mysfaktor skärgårdsstyle således lyckad! Bra frukostbuffé serveras i samma restauranglokaler.

Rummen

De 110 rummen har olika stil och kan jag konstatera efter några vistelser också olika nivå av ombonad myskänsla. Jag är av typen ”the more the merrier” vad gäller färger, murrighet (ja det är ett ord för mig) och har blivit mer övertygad om förträffligheten i vissa rum än andra – men alla är de fräscha, fina och trevliga.

Summerat

Ja – jag tycker verkligen om Smådalarö Gård och återvänder gärna om och om igen. Är det hotellet med spa nära Stockholm som är det allra bästa? Kanske, faktiskt. Ett av de i absoluta topp är det iallafall.

Tips för att hitta prisvärda vistelser är att signa upp på nyhetsbrev, för att haffa prisvärda alternativ. Här ser du aktuella priser på Booking för jämförelse.

Intressanta, relaterade länkar

Smådalarö Gård – Booking
Smådalarö Gård Hotell & Spa– egen hemsida
Recension hos Annika/Resfredag
Alla hotellrecensioner på Letsgoexplore.se
Ellery Beach Hotel recension
Ellery Beach Hotel – Booking
Yasuragi recension
Yasuragi – egen hemsida