Yasuragi Hasseludden spa – en japansk dröm i Nacka

Jag skriver detta i samma minut som jag checkar ut från Yasuragi Hasseludden – ett spa i Nacka som är en full, japansk dröm. Det går inte att beskriva det på annat sätt, och låter jag lite drömmigt lyrisk, som att jag är i en annan värld, så är det för att det känns exakt så. Att kliva in på Yasuragi Hasseludden är som att kliva in i en annan värld – en japansk dröm av harmoni. Få som på riktigt upplevt Yasuragi har något annat att säga, och måendet mentalt när man kliver in genom dörrarna skiljer sig enormt mot när man går ut därifrån en dag eller som i mitt fall ett helt dygn senare.

Tar man sig tid att uppleva Yasuragi på riktigt så är det det som händer. På riktigt så menar jag att omfamna stillheten. Vila från telefon och andra intryck, viska tyst om något ska sägas, lyssna på porlande vatten och fågelkvitter istället för något annat ljud eller helt enkelt bara öppna upp och lyssna inåt. Med tyst harmoni och en färgskala i brunt som jord, grått som sten, mörkgrönt som skog och stilla vatten finns inget som stör. Yasurati är stillhet, och att släppa taget.

Det japanska ordet Yasuragi kan beskrivas som den sköna utandning du gör när du sjunker ned i en het källa och släpper taget för en stund, en själens utandning.

Yasuragi

Yasuragi spa – det japanska badet

Spa på Yasuragi är det som drar allra mest, och från mitt allra första besök på Yasuragi för drygt 10 år sedan så minns jag en stor inomhuspool och varma källor utomhus. Sedan ombyggnaden och totalrenoveringen år 2018 är det något helt annat – det går inte riktigt att tänka sig hur det såg ut innan samtidigt som ursprunget är detsamma. Den stora poolen är numera uppbyggd kring många olika rum i rummet, och alla med olika typer av temperaturer, porl och brus. Det går inte riktigt att beskriva känslan och upplevelsen av de olika miljöerna som omger det stora varmbadet; ångsaltbastu, kallkällor, kolsyrebad, sovbastu, bergrumsbad och mer. Eller känslan av att sakta flyta runt i det stora badet, som inspirerats av japanska innergårdar. Utan att ha varit i Japan (konstant längtan!) så andas det stillhet och… Japan.

Hela Yasuragi har en stram arkitektur, och det är kanske det som gör mötet med tallarna utomhus så naturligt. Under höga tallar, med utsikt mellan dem mot havet, ligger de varma källorna i platåer. Där fastnar man gärna i timtal – med fördel varierat med utomhusbastu och tillhörande kallbad.

Jag har varit på Yasuragi flera årstider, och utomhuskällorna är alltid lika härliga – men på lite olika sätt. Det här besöket bjöd Nacka på sol och värme, och jag varierade bastu, källor och kallbad med att landa i solstolar på terasserna.

Inomhus finns fler relaxområden, och bufféer med frukt och te.

Japansk tvagning

Det känns naturligt att när man skriver om Yasuragi Hasseludden först skriva om det fantastiska spaet, men spabesöket inleds med en japansk tagning. Att. tvaga sig och bada enligt traditionell, meditativ japansk tradition är ett sätt att kommer ner i varv och släppa vardagen. Innan man går från damernas omklädningsrum in i badet passerar man ett område för japansk tvagning, och bor man i större rum finns bad även på rummet.

Yukata – klädsel på Yasuragi

Det kan låta lite speciellt att alla ska ha samma badkläder under hela vistelsen på Yasuragi, men syftet är att minimera synintryck och skapa enkelhet. Och… det känns verkligen så. Badande, avslappnade kroppar i svarta, enkla badkläder smälter in i miljön. Det naturliga, bruna, gråa och svarta – man bara är. Känslan är mäktig, och framför alltså främjar det att endast tänka på sitt eget bad. Att sjunka ned i en het källa, och göra en mental utandning. Yasuragi.

Den svarta baddräkten som du får vid incheckning sitter riktigt bra, och att under hela vistelsen – inklusive under middagen – ha den japanska bomullsrocken Yukawa som man får till låns på är avslappnande.

Meditation och yoga på Yasuragi

På Yasuragi är det konstant olika klasser i deras Dojo.

En dojo (dōjō, 道場) är en lokal där en traditionell japansk konstart utövas. Ordet kan uttydas platsen för studier alternativt en plats där Vägen utövas; den sistnämnda uttydningen anspelar starkt på zen

Wikipedia

Att gå på en yoga- eller meditationsklass i någon inriktning – det finns många – är ett så bra sätt att komma in i rätt stämning på Yasuragi så att jag nästan vill hävda att det är obligatoriskt. Just nu är det tyvärr uppehåll för klasser på grund av viruset, men när de är igång igen kan jag verkligen rekommendera det. Extra mycket har jag under tidigare besök själv gillat klangmeditationen.

Motionsslinga och utegym

Det finns en ett par kilometer lång mysig stig runt Yasuragi och ned längs vattnet, och utanför Yasuragi finns ett utegym.

Barnaktiviteter på Yasuragi

Under sommaren finns några specifika tillfällen då barn tillåts på Yasuragi, och då finns aktiviteter även för barnen. Jag skulle så gärna ta med inte minst min 12-åring Stella som både älskar spa och som tidigare gått på yoga, vilket hon älskade. Här hittar du aktiviteterna under Yasuragi Kids, vars första tillfälle denna sommar börjar den 21 juni.

Rummen på Yasuragi

Denna gång bodde jag i ett otroligt drömmigt rum; Superior. Det var helt otroligt Wow! med fantastisk utsikt över Stockholm skärgård, stark känsla av Japan möter Skandinavien och skärgården, en så skön säng av futontyp stående på golvet och ett fantastiskt badrum med träbadkar och platser för japansk tvagning.

Totalt finns 191 rum på Yasuragi av typen standard, superior, mezame, juniorsvit och de största sviterna; Ryokan och Ryokan Hanare.

Maten på Yasuragi

I många av Yasuragis paket så ingår middag, och det finns veganskt på By Saishoku, mat som tillagas på stekhäll vid bordet av en kock på Teppanyaki Kiri och en stor a la carte-restaurang. På det sistnämnda åt jag en sushirulle med friterad kyckling till förrätt – lite för tråkig i min smak, en väldigt god röding till varmrätt och en klassisk crème brulee till efterrätt. Gott – men för min del skulle de gärna få dra de japanska smakerna ännu ett steg längre. Det finns tre olika rätter att välja på till förrätt och lika många till varmrätt och efterrätt.

Allra godast var nog den fantastiska sashimi-bowlen som jag avslutade med till lunch.

A la carte-restaurangen ligger i anslutning till en enorm terrass med fantastisk utsikt över skärgården och in mot Stockholm.

Det är också i a la carte-restaurangen som frukosten serveras. I dessa Coronatider var utbudet lite mindre och allt portionsförpackat. Älskar förstås den vanliga frukostbuffén mer, men uppskattar såklart ännu mer att ställen som Yasuragi anstränger sig för att säkra sin verksamhet. Allt kändes helt bra och tryggt på Yasuragi.

Fakta om Yasuragi

Hitta till Yasuragi

Yasuragi ligger bortanför Orminge i Nacka – en bilresa på kanske 20 minuter från city. Det går också att åka buss till Orminge och ta en promenad eller buss 417 (med betydligt mindre frekvent avgångar) hela vägen till Yasuragis infart (hållplats Hamndalsvägen).
Vill du hellre åka båt – vilket är ett riktigt bra alternativ – så är det hållplats Hasseludden som gäller från Strömkajen.

Mycket folk och barn på Yasuragi?

Jag har hört om tillfällen då det känts som mer folk på Yasuragi, och nu en vardag i Coronatider var det förstås det motsatta. Jag har tidigare varit vardag på anläggningen med ett paket som heter ”after work”, men inte heller då kändes det trångt. Ytorna är stora, det finns många olika ställen att hänga på och vanligtvis drar ju även klasserna i Dojon besökare.

Vanligtvis är det 16-årsgräns på Yasuragi, så för dig som vill ha lugnet jag pratar om i inledningen av det här inlägget stå är det inga problem – och för högt pratandes vuxna tystas av personalen med hjälp av klang från stor feng gong. Under sommaren ändras det till 13-årsgräns och de yngre barnen har, som jag nämner längre upp, sina egna speciella datum då de är välkomna.

Under sommaren anpassas Yasuragi för både stora och små – vi kallar det Yasuragi Kids. I den traditionella japanska kulturen ryms inte bara stillhet och harmoni. Leken, skrattet och fantasin har minst lika stor plats för både vuxna och barn. 

Yasuragi

Yasuragi är onekligen ett riktigt guldkorn i Nacka, och det ställe i min kommun som kanske är allra mest vida känt. Med all rätt – Yasuragi är speciellt, och bjuder verkligen på upplevelser utöver det vanliga.

Att skriva om Nackas guldkorn är helt på mitt eget initiativ och jag väljer som den Nacka-bo jag är själv vad jag skriver om och hur. Mitt senaste besök på Yasuragi var till viss del pressbesök, men recensionen om Yasuragi bygger på de flera besök jag gjort som vilken betalande gäst som helst.