ellery beach house hotel lidingö

Ellery Beach house – hotell och beach club; en recension (för sommar och vinter)

Så mycket jag hört och läst om Ellery Beach house innan jag första gången lyckades besöka hotellet – och så mycket jag nu egentligen skulle vilja säga om det. Jag hade hört lovord om inredning och känsla, och hela hotellets ambition om att vara ett hotell som är en destination i sig. En upplevelse i inramning och atmosfär.

Jag besökte hotellet första gången i februari, en av de där dagarna då kylan i Stockholm var den ungefär högsta som den någonsin blir där, och när pandemirestriktionerna var rejäla. Givet det så var det ett lugnt besök; några få vänner jag höll avstånd till, en vardag med mycket fokus på Work-delen i benämningen Workation. Vid det tillfället älskade jag lugnet, och just den där ombonade inredningen inomhus; mycket av allt men med en tydlig linje så att det inte känns rörigt utan bara 100% det. Jag tänker 50-tal, art deco, Miami beach med visst inslag av dekandens.

Med inslag av dekandens. Jag tror jag skrivit det om bara ett hotell tidigare; hotell Pigalle (recension här). Och tänka sig; det ligger samma skapare bakom Ellery Beach house som Pigalle och Steam Hotel i Västerås.

Älskade då varje sekund på hotellet, men såg också fram emot att uppleva Ellery beach house just på det där sistnämnda sättet; med inslag av dekadens. Ellery beach house är en beach resort, säger man själv på sin hemsida. Längst ut på Lidingö, med natur runt knuten så ligger hotellet och kombinerar känslan av ett lugnt och mysig hotell med ett livligt och festligt.

Citylivet känns långt borta i det lantliga landskapet längst ut på Elfviks udde på Lidingö.
Ett ombonat hus med egen brygga, där det livliga och rofyllda kontrasterar. En plats där natur, hav och strand möter padel, utegym, pooler, cabanas, människor, musik, design och konst.

Ellery Beach House

Ellery Beach house – en beach club

Så drygt ett halvår senare kom jag tillbaka; i sällskap av några fler vänner (alla fullvaccinerade) i en varmare årstid, i lättade restriktioner och en fredag lagom i tid för after work. Upplagt för en mer festlig vistelse med andra ord, och vi inledde förstås på beach cluben.

Hjärtat i beach cluben på Ellery sommartid skulle jag säga att är poolen utomhus. Där finns något så coolt som en bar som kan hissas ned och försvinna och lämna plats åt en yta för exempelvis dansgolv – men som vid vårt tillfälle stod för dryck till de som hängde runt och i poolen. Vid vårt besök var solbäddarna runt gratis att boka men att snacka till sig en bokning där är att föredra. Vi hade en rejält stor bädd i ett hörn och njöt ner oss alla sex och drack drinkar, lyssnade på musik, snackade och hade det så jäkla härligt. Det var inte fantastiskt sommarväder vid vårt besök med knappa 20 grader i luften, så vi hade de miljötypiska badrockarna på oss ungefär konstant, men poolen varm och stämningen festlig. Älskade känslan.

När solen gått ner och graderna blev lite för få – att jämföra med en beach club i Marbella går av denna anledning inte helt, även om man är på god väg – så gick vi in och hängde istället i de andra utrymmena inne i poolområdet. En varm, grund pool med solbäddar runt – tryck på en knapp så kommer bartendern. Ett stort rum med bäddar och en mysig eldstad i mitten. Sängar på rad med utsikt mot utomhuspool och havshorisont. Det finns många relaxområden inomhus (och utomhus), och det är lätt att välja ställe utifrån vad man själv tycker att är mest nice och vad man är ute efter.

Spa på Ellery Beach club

Det är lite svårt att beskriva spa på Ellery Beach club, för det är något lite annat. Det finns många olika relaxrum, vissa med mer drag och vissa med totalt lugn, och det finns ett flertal pooler. Utomhuspoolen, en varm grund variant inomhus, och så en bit ifrån huvudbyggnaden bastu med ytterligare pool samt bastu vid havet.

Vid den nybyggda hotellbyggnaden som man först möts av när man kommer till Ellery ligger den enda pool som vi i smällkall vinter upplevde som tillräckligt varm för att ligga i utomhus. I övrigt var det bara vintertid poolen inne och den större bastun som var aktuella att spendera tid i. Inte det bästa för den som är ute efter ett hotell med spa i fokus? Men samtidigt – pooler finns, behandlingar finns och all relax man kan vilja ha. Ett spa i min smak, före de lugnare regndroppsporlande varianterna som jag tröttnar på lite väl snabbt om jag ska vara ärlig.

Så hur mycket fest kan det bli på Ellery beach house?

Spa på Ellery Beach house bäddar som sagt för festligheter, och är det festligt så flyttar den festen senare in i restaurangen som sitter ihop med beach club delen och som heter Coco Beach Club. En sen middag ’Cali style dinner’ på denna restaurang innebär att musiken höjs senare på kvällen, att ljuset dras ner och att discolampa snurrar i takt med en DJs musik. Fullkomligt underbart, om man är ute efter det!
När vi var där smög sig smygdans igång vid varje bord, och från jag-vet-inte-när tills det stängde vid 01 var det fullt ös i hela Coco. Efter 18 månader av dansställe-förbud pga covid var vi SÅ REDO för just det. Så var även de som badade in på småtimmarna. Läs: det kan förekomma baddräkter på dansgolvet och vatten på golvet. Verkar poppis bland möhippor, för övrigt? Var var alla killar?
Men samtidigt; jag upplevde åldern allmänt blandad och givet prisklassen på Ellery så speglar det klientelet. Möhippor, 50-årsfester, kompisgäng och par.

En trappa upp, på entréplan, ligger en annan restaurang; restaurang Palmers, och denna ska väljas om man inte är ute efter den där festen som troligen ofta uppstår på Coco. Där åt vi första gången.

Dessvärre har jag båda gångerna blivit besviken på maten, både luncher och middagar. Det håller inte den klass som förväntas på ett ställe som Ellery. Jag är picky när det gäller mat… men samtidigt återkommer jag lätt till Ellery. Allt annat väger upp. Och i maten finns ambition, så kanske kanske blir jag nöjd nästa gång?

Frukosten däremot är fantastisk. Serverades vid bord när restriktionerna var tightare, som buffé denna gång.

Hus och rum

Utanför huvudbyggnaden ligger ett nybyggt hus, med varm pool utanför (de som ni ser på bilderna längre upp), och här är också de större rummen; deluxe. De är precis så snygga som man förväntar sig när man förstått hur resten av Ellery beach house är! Har man turen att hamna framåt, mot Ellery och havet, är de ännu bättre. I huvudbyggnaden däremot vittnas det om väldigt små rum, om än uppdaterade i den dyra renoveringen som förvandlingen från gammalt tråkigt BlueHotel till lyxigt Ellery Beach house innebar. Kosta på Deluxe om du väl åker till Ellery, skulle jag säga.

Sammantaget – recension av Ellery beach club

Ja. Jag tycker att Ellery är ett helt underbart hotell, och skulle rekommendera det varje dag i veckan. Det viktiga är att tänka efter vad just du är ute efter, och välja dag och paket efter det. Förhoppningsvis hjälper informationen ovan dig i det – att förstå sig på de olika koncepten enligt hemsidan är inte helt lätt. Jag gillar dock ambitionen i det, och tror också att det mesta går att lösa på plats – du kan säkerligen ansluta nattlivet i beach cluben senare på kvällen även om du börjat densamma med en lugn middag. Stämningen smittar… kan jag lova.