Celeste – systerkrogen till Etoile (är den lika vass?); en recension

Jag har tidigare recenserat Étoile (läs här), och till och med omnämnt den som en av de bästa restauranger jag ätit på (och då har jag ändå testat Aira, Aloë och ett gäng andra toppkrogar). När Celeste öppnade sina dörrar i mitten av 2023 sneglade jag således snabbt mot dess håll, och besökte krogen ungefär ett halvår senare. Det har alltså gått ett tag sedan mitt besök, men sin första michelinsjärna fick krogen 2024 – en stjärna som tilldelades även 2025 – så det känns ändå både rätt och som hög tid att göra en recension. Jag borde ha rekommenderat Celeste för länge sedan!

Du vet väl att du hittar alla restaurangrecensioner i bloggen här; Restauranger och matupplevelser.

Bland kontor med takterass och mysig inredning

Restaurangen ligger vid första anblick lite märkligt till, då man går igenom ett kontorshus och via en anonym rätt trist innergård för att komma till restaurangen som ligger på Södermalms polishus översta våning. En liten takterass hör till där det serveras drinkar sommartid. Vi besöker krogen på vintern och välkomnas till michelinkrogsstämning genom en första liten men ambitiös rätt redan på innergården. Det är helt klart en sådan typ av start och välkomnande som gör skillnad!


Restaurangen har bara ett tjugotal platser inne, så det är förstås en exklusiv känsla generellt. Samtidigt upplever jag det okonstlat enkelt, men med rakt igenom fingertoppskänsla i atmosfär och inredning. Mysfaktorn är hög, och det slår absolut högt i min bok – michelinkrogar med vita dukar göre sig icke besvär. Det finns en lekfullhet i inredningen som även kommer igen i maten. Det är just den typ av kombination jag förknippar med Etoile, och således uppskattar att även gäller på Celeste. Att det är ett öppet kök bidrar också till härlig känsla.

Mat av bästa slag – gott och lekfullt

Maten var genomgående enormt god, smakkombinationer som både överraskar och känns kul, utan att bli för experimentella. Det samma gäller presentationen som är rolig och ambitiös, där bland annat köttet presenteras med en känsla av sitt ursprung; i detta fall skogen. Modernt och hållbart är ledord för Celeste. Värt att nämna är dryckeskonceptet som är nytänkande. Matchande vin, något handplockat alkoholfritt eller en passande drink? Ditt val!


Huvudperson bakom Celeste är Jonas Lagerström (Kockarnas kamp 2020+2024) och Rakel Wennemo. Namnkunnig är också kocken Mikael Andersson (Årets kock 2024) som dock tycks ha gått vidare – men Celeste framhäver konstant hela teamet som anledningen till sina framgångar.

En avslutande jämförelse: Etoile vs Celeste

Celeste har absolut smak, lekfullhet och inramning – men Etoile är enligt mig snäppet högre i alla kategorier. Jag blev mer överraskad där – ett besök som varade ännu längre. Högre wow-faktor, liksom. Pratar om det ofta, vill tillbaka alltid.
Båda ställena är pricey och således är det dock inte lika givet att jag kommer tillbaka. Men, om jag ska göra så så är det Etoile jag först återvänder till. Å andra sidan har Celeste fortsatt att hyllas sedan mitt besök som ju var ett tag sedan nu, så kanske borde jag ändå. Finns lediga bord månntro…? Börjar leta.