restaurang Etoile

Restaurang Etoile – recension av en magisk smak- och restauangupplevelse (Michelin)

Att äta på riktigt grymma restauranger är en av mina största intressen i livet – och jag värderar både smakerna som kan få njutas och upplevelsen som sådan högt. Det behöver inte vara mesta fine dining, och jag föredrar annat än vita dukar och tyst bakgrundsmusik. Mest älskar jag det oväntade, humoristiska, det med wow-faktor, och när det möts med grymma råvaror och fantastiska smaker. Kombineras detta kan jag betala dyrt. Få saker känns i slutänden lika prisvärt, och en restaurangupplevelse kan hänga kvar i minnet lika länge som en resa.

Etoile är en sådan krog. Det är en restaurang som ger en upplevelse långt bortom maten, men där maten ändå är i centrum och levereras med perfektion. Det är fantasifullt och kreativt, och det som serveras överraskar gång på gång. Av alla många restaurangupplevelser jag haft i kategorin (och de är många) så är besöket på Etoile ett som verkligen hänger sig kvar i minnet som en av de absolut bästa. Och ja – jag har med ställen som Aloë, Frantzén, Gastrologik och Aira i jämförelsen för att nämna några.

Etoile, som ligger på en rätt blygsam adress i Stockholm (Norra Stationsgatan 49 i utkanten av Vasastan), fick år 2020 sin första otroligt välförtjänta Michelinstjärna, och mitt besök var i början av 2022. Lika bra fortfarande, har jag hört på omvägar. Apropå stjärna så är det också det som det franska ordet Etoile betyder – och det är förstås lätt att gissa att ambitionen till stjärna i Guide Michelin fanns redan från början vid öppningen 2018.

Kockduon bakom Etoile är Jonas Lagerström och Danny Falkeman. Har du tur träffar du dem under din kväll på Etoile.

Jag vill egentligen inte skriva ut detaljer om upplevelsen på Etoile – för här ska man överraskas. Att förflyttas mellan rum ska vara en förvåning, och varje ny miljö ge en ny känsla. Ooops – nu sa jag det! Förlåt!
Etoile bjuder på variation i sina lokaler och för att säga bara lagom mycket så varieras från fördrink i vad som känns som ett härligare vardagsrum, japanskinspirerat i bar, finaste råvaror i ett kök och klassiska rätter i en avskalad men ytterst fin restauranglokal. Färre än trettio gäster ryms under en sittning med avsmakningsmeny, men du ser inte i närheten så många under en kväll på Etoile. Detaljerna rekommenderar jag dig att uppelva genom ett besök. Låt dig svepas med och överraskas – på Etoile får du en helkväll.

Och så var det maten. Jag nämnde humor ovan, och det är oväntade kombinationer och texturer som det serveras på Etoile. Vet ni vad nedan smakar utifrån att se bilderna? Nej, det vet ni absolut inte. Allt är en överraskning tills det möter smaklökarna, men utan att för den delen kännas varken märkligt eller konstlat. Ett 20-tal rätter i olika form och storlek. Maten är så galet god!

Vit choklad på utsidan, fermenterad peppar
på toppen, bloody mary inuti.

Absolut. Smakar det så kostar det – men bland Stockholms bästa krogar, de med stjärnor eller ambitioner på sådana, så upplevde jag Etoile som ett av de besök som hittills känts mer prisvärda. Det är värt. Att sedan Etoile bjuder på en upplevelse även vid betalning – och en goodiebag av allra bästa sätt som gör att besöket sträcker sig ännu längre än besöket på krogen – är en oväntad bonus som ger stor mersmak. 2400 kr kostar maten en kväll (april -24) och vinpaket runt 1500. Ta mina pengar, varsågod för varje krona, jag kommer tillbaka!

Fler restaurangrecensioner hittar du här.