Franska rivieran; Menton och Antibes; tips att göra, att äta, vandring, byar och mer

Här kommer ett inlägg med fullt av tips till franska rivieran med huvudsakligen Menton och Antibes. Inför vår resa till franska rivieran fick jag mängder av tips till denna fina del av Frankrike – vackra Côte d’Azur – och dessa är sammanställda i denna guide, som jag hoppas kan leva och vidareutvecklas under en lång tid.

Att ta sig runt på franska rivieran

Tåg, tåg och tåg. Det är det som gäller för att ta sig runt på allra smidigaste sätt – det är billigt, enkelt och går snabbt. Ladda ner appen SNCF Connect för att hitta avgångar och köpa biljett. Däremot kan tågen variera från fräscha och fina till slitna och ofräscha, från lugna med gott om plats till totalt kaos, från punktliga till (mindre ofta) försenade.
Vill man hellre ha hyrbil så är det enkelt i denna del av Frankrike, där vägarna är riktigt bra.

Menton 

Menton är den allra sista staden på den franska sidan på gränsen till Italien, med bara några kilometer till landgränsen och runt 8 kilometer till Monaco åt andra hållet. Som backdrop har staden berg och hus klättrar vackert upp längs branta klippväggar. Gamla hus varvas med modernare delar och små gränder med gågator med affärer och restauranger- och förstås en charmig hamn. Det är en populär semesterort bland både fransmän, skandinaver och européer i stort. Besökarna peakar i juli-augusti, men Menton har ett av rivierans mest gynsamma mikroklimat och bjuder på sol och värme en större del av året (och är perfekt att odla citroner i!).

Att göra i Menton

  • Lördagsmarknad; På lördagar hålls marknaden The Fairground market på mail du Bastion – området mellan stadens två stränder. Här finns stånd med mat, kläder, accessoarer och mycket mer. Ett måste att besöka!
  • Bästa promenaden i staden är att knata längs den fina strandpromenaden längs stadens flera stränder, ta trappan upp mot 1600-talskyrkan (Basilique Saint-Michel Archange de Menton) och sedan med glädje gå vilse i de charmiga gränderna. Toppa det hela med utsiktsplatsen Point de vue du Port och gå sedan till den otroliga kyrkogården (se nästa punkt) innan du strosar ner genom gränderna igen.
  • Kyrkogården Cimetière du Vieux Chateau ligger ovanför gamla stan och har en fantastisk utsikt över berg, hav och Mentons gamla stan – och gravarna är vackra och gör hela kyrkogården till en speciell plats.
  • Mentons Saluhall heter Marché des Halles (5 Quai de Monleon). Här roar man sig gott bara med att gå runt och insupa atmosfär och kolla in fina råvaror, men ännu hellre förstås handla en god köttbit eller chark och ostar till kvällsmiddagen. Det hela toppas av en liten vinbutik. Håll utkik efter Saint-Joseph AOC!
  • Menton från vattnet kan upplevas genom att hyra en kanot, SUP eller (vind-) surfbräda från till exempel Voile-Menton eller vattenskoter från JetrentMenton.
  • Cykla är förstås populärt, och allt från vardagscyklar till landsvägscyklar eller om man har kunskapen moped eller motorcykel kan hyras hos Rent-Bike.
  • Jean Cocteau-muséet är värt ett besök, kanske framför allt om vädret mot förmodan är snäppet sämre.

Vandringar nära Menton

  • Cap Martin är halvudden som börjar i Menton strands sydligaste hörn. Runt denna går en väldigt vacker stig – Le Sentier du Corbusier, efter den kände arkitekten – med utsikt över havet, bergen och på västra sidan av halvudden vy över hela Monaco. Själva stigen runt Cap Martin är enkel med grov asfaltering men dock en del trappor. Vandringen runt halvön är ungefär 4,5 kilometer, och tar man sig från centrala Menton och tillbaka är det ungefär en mil. Vill man avsluta tidigare är alternativ att ta tåget tillbaka till Menton från stationen Roquebrune-Cap-Martin, eller gå den rejäla uppförsbacken till Roquebrune Village och avrunda med en kall öl och en lunch på La Grotte & L’Olivier (systerrestaurang till Madame Bleue) och sedan en Uber eller promenad tillbaka till Menton.
  • För vyer över Menton rekommenderas en promenad längs havet mot italienska gränsen, sväng upp på någon av tvärgatorna/stigarna till Boulevard de Garavan som tex trapporna vid Chem du Peyronet, och gå den gatan tillbaka till Menton. Här bjuds du vacker utsikt, kan titta på många fina villor, trädgårdar och mäktiga växter. Avsluta förstås med att snirkla dig ner genom gamla stan.

Att äta i Menton

Generellt så rekommenderas att boka bord under högsäsong om man har siktet inställt på något specifikt ställe. Det går att hitta bord även spontant då det mesta i stan är bra – men att boka bord är ett säkert kort. 

  • Bageriet L’Atelier Boulanger har härligt nybakat frukostbröd och croissanter, eller för senare på dagen goda lunchmackor och vackra konstverk till efterrättspajer.
  • Mitron är ett annat bageri (i gamla stan samt i saluhallen) med betydligt mindre utbud än ovan men som namnet antyder (jag tippar Menton + Citron, en kärlekssaga i sig) finns otroliga citronbakverk och framför allt citronkakan (fyrkantig paj med citronfyllning på ovansidan) är direkt magisk som i sig självt motiverar besöket. Citroner är enormt i Menton, och det finns många bakverk att ta sikte på. Jag är inte så mycket för sötsaker så jag kommer inte att testa runt mer än citronkakan (top notch!) själv, men denna blogg gör recensioner av ett flertal citronklassiker i Menton, tips.
  • Le Cyrnos (1563 Promenade du Soleil) tillhör en av de bättre restaurangerna som ligger seafront längs strandpromenaden. 
  • La Trattoria (15 Avenue de Verdun) är som namnet antyder en italiensk restaurang (utan pizzor) med bra kvalitet. Populär – förbokning rekommenderas.
  • La Crepe a l’envers har underbara crepes. Man bör inte avskräckas av att det bara är inomhusplatser som finns – miljön är rejält mysig och mat och servicens charm gör det värt ett besök trots detta.
  • Eventail (2 Rue du Vieux Collège) har bra asiatisk mat.
  • L’Orangerie (3 Rue de la Marne) serverar fransk-japansk fusion.
  • Coté Sud (15 Quai Bonaparte) har medelhavsmat av mer kreativ variant, rekommenderas.
  • Le Fanal (31 Avenue Robert Schumann) har bra mat, framför allt lunch, och ligger trevligt waterfront i Roquebrune-Cap-Martin ett par kilometer längs vattnet från Menton.
  • Madame Bleue (25 Promenade du Cap Martin, Roquebrune-Cap-Martin har hög ambition i köket.
  • Mirazur har ännu högre ambition, och dess 3 stjärnor i Michelinguiden betyder förstås kvalitet – och en hög prislapp.
  • Tutti frutti Glaciers Menton har bästa glassen, och här ringlar sig kön lång oavsett tid på dygnet. Det är värt att vänta!

Stränder nära Menton

  • Plage des Sablettes är den centrala strand i Menton som ligger just nedanför gamla stan och som ofta avbildas på bilder av Menton; väldigt karaktäristiskt med de vackert färgglada gamla husen som klättrar upp längs bergsväggen bakom. Stranden är av mindre sten och grustyp, men riktigt behaglig att gå på. Här tar man med eget parasoll (finns att köpa för runt 20 Euro längs gågatan) och slår sig ner på stranden – eller så tar man sikte på någon av beach clubsen som ligger i bortre änden av stranden.
  • Plage du Marché (ihop med Plage de Fossan och Plage du Casino) ligger mitt i Menton, och är något mindre populär än Plage des Sablettes. Stenarna är större och inramningen något mindre spektakulär, men härlig är den utan tvekan.
  • Balzi Rossi är en liten strand precis på andra sidan italienska gränsen. Här finns en mindre, men populär och snygg beach club med solstolar och restaurang – och runt om är hängvänliga klippor som i solnedgången får en rödlätt ton vilket också namnet antyder då balzi rossi betyder ”red rocks”.

Antibes 

Antibes är en favorit bland svenskar, kanske framför allt för kombinationen mellan historisk charm och modern elegans – och förstås för sina många fina stränder och sin enorma hamn. Staden har anor från antiken, och den gamla stadskärnan är med sitt virrvarr av gränder och torg otroligt mysig – och med extra bonus inramat av gamla murar och med mäktiga fortet Fort Carré på höjd bortanför hamnen. Antibes sitter i princip ihop med Juan-les-Pins, som är livligare med ett intensivt nattliv och enligt många har områdets bästa stränder.

Att göra i Antibes

  • Gränderna i Antibes är många, trånga både i folk och butiker (inte minst med fina smycken och konst) och charmiga. Här går man upp och ner i timtal, oavsett om det är dag eller sen kväll.
    • Promenera längs murarna och hamnen – enklast möjliga aktivitet kan tyckas, men det går inte att tröttna.
    • Utanför muren mot hamnen till är det varje kväll marknadsstånd – en dröm för inte minst familjens barn att gå och titta på fina smycken på.
  • Le Marché Provencal är på morgnar och förmiddagar en otroligt härlig matmarknad utomhus under tak – här köper du frukten, råvarorna, maten. På eftermiddagen byts marknadsstånden ut mot borda och stolar för restaurangerna som ligger kring marknaden.
  • SeaZen är en smidig elbåt som drivs med solpaneler och kan hyras i hamnen för att enkelt cruisa runt och se Antibes från vattnet. Denna aktivitet klassas högst på Tripadvisor, och blir ofta fullbokad flera dagar i förväg.
  • Picassomusseet i Antibes är väldigt uppskattat. För att få allra bäst förståelse för konstnärens verk rekommenderas att ta med en guide. 
  • Boulebanorna vid hamnen är roliga för hela familjen och ligger i mysig miljö. 
  • Längst ut på piren (som börjar vid Plage de la Gravette) finns en charmig bar öppen kvällstid, som rekommenderas ett besök för en drink i solnedgången. Ljuset här är underbart! 
  • Roliga bad görs precis utanför muren på härlig sandstrand med fina vågor

Vandring i Antibes 

  • Cap dÁntibes; En tur runt Cap dÁntibes ”le sentier littoral” är ett måste. Vandringen i sig är 11-12 kilometer så räkna med drygt 2 timmar för att gå runt hela. Framför allt biten mellan Plage de la Garoupe och Baie des Milliardaires dÁntibes är obeskrivligt vacker. Här är leden stenig – bra skor är att föredra.
  • Längs kusten; Det är bra vägar att gå längs med hela kusten, till exempel till Cannes

Att äta i Antibes

  • Le Figuier de Saint Esprit är en Michelinstjärnad restaurang med kvalitet enligt sin stjärna och mysig inraming. Den ligger förstås i det dyrare segmentet.
  • Boulangerie Veziano är ett bageri med en uppsjö av godsaker från bästa baguetter till sötsaker. Missa inte deras pissaladiere!

Stränder i och nära Antibes

  • Centralt i Antibes finns flera fina stränder, med huvudsakligen sand.
    • Plage de la Salis är en av de mest centrala stränderna i Antibes, och bjuder på fin sand och fransk känsla, inte minst på helgerna då franska familjer dukar upp långbord. Mycket folk? Ja. Det har den (tyvärr) gemensamt med alla stränder nära stan i högsäsong.
    • Plage de la Gravette ligger så nära gamla stan det går att komma, och det är också den stora fördelen med den – dvs, förutom att det är skön sand och vissa stunder på dagen kan ges skugga från muren är det så charmigt att vara just mitt i Antibes med sin antika mur och vackra stadssiluett.
  • Juan-les-Pins har de enligt många bästa stränderna. Här finns bra strandkiosker och vattenaktiviteter. 
  • Hela halvön Cap d’Antibes bjuder på flera små, fina stränder
    • Plage de la Garoupe är en liten och väldigt härlig sandstrand, med flera trevliga restauranger och blev vår favorit.
      • Föredrar man beach club så är Plage Keller på denna strand väldigt populär. Förbokning rekommenderas.
    • Plage de la Baie des Milliardaires längst ut på Cap d’Antibes är en väldigt fin klippstrand. Den som gillar klipphopp blir inte besviken här – det finns flertalet klippor som bjuder in till att hoppa ner i klart vatten, av olika höjder och svårighet. Våra barns förstahandsval!
    • Plage des Ondes är en favorit bland locals, och trots sin lilla storlek – den är verkligen pyttig – mysig och lugn.

Nice – Några bonustips till staden mellan Antibes och Menton

Mellan Antibes och Menton ligger Nice, och då jag dels varit där några gånger och dels fått några tips så delar jag med mig av dessa också.

Att göra i Nice

  • Vintagemarknaden (varje måndag) är ett tips för charmiga second hand fynd
  • Promenera upp till Colline du Chateau, ett 92 meter högt berg som ligger ovanför hamnen och gamla stan i Nice. Detta är också stället där de allra första delarna av Nice som grundades för flera tusen år sedan låg. Utsikten mot hamnen, havet och Promenade des Anglais är fantastisk! 
  • Kolla in den stora hamnen, med fina båtar och ännu finare inramning

Stränder nära Nice

  • Paloma Beach i Saint Jean cap Ferrat
    • Här rekommenderas också att besöka Villa Ephrussi de Rotschild som är en mycket sevärd, fantastisk villa med fantastisk trädgård. Biljetter behöver förbokas. 
    • Det finns en vandringsled runt halvön där man kan spana in alla lyxvillor. Hamnen i Saint-Jean-Cap Ferrat har många trevliga restauranger.
  • Cap d’Ail Plage Mala beach är en pärla med kristallklart vatten och den fina viken är inramad av klippor som ska vara bra för klipphopp.
  • Plague Petite Afrique i Beaulieu sur Mer (nära Nice)

Utflyktsmål på franska rivieran, mellan Menton och Antibes

Eze – en fantastisk medeltidsby med utsikt

Eze – är en otroligt charmig medeltidsby på höjd med fantastisk utsikt över omgivningarna, som även är känd för sina hantverksbutiker, konstgallerier och butiker. Välbesökt men otrolig vacker!

  • Eze nås med tåg, vilket med fördel tas tidigt för att undvika de mesta turistmassorna. Detta stannar nere vid havet (Eze de Mer) och från tåget är bästa tipset för den som har en hyfsat bra kondition att vandra upp för Nietzsche-stigen (Chemin de Nietzsche) till Eze Village. Det är en relativt brant led som tar 35-60 minuter beroende på tempo och som bjuder på härliga vyer och en stund av puls. Glöm inte att ha med vattenflaska, trots att stora delar av stigen lyckligtvis skuggas så kommer påfyllning att behövas. 
    Ned till tåget igen finns buss som snirklar sig tillbaka ned till stationen vid kusten – men lika bra går det förstås att gå ner. Obs, ta riktiga skor – tofflor ”går” men är inte särskilt behagligt.
  • Le Jardin Exotique d’Eze – ”kaktusparken” är en exotisk trädgård längst upp i Eze village. Det kostar (2024) 8 Euro att gå in men för egen del bedömer jag det totalt värt det.
    Parken ligger i en slottsruin och inhyser ett enormt antal växter varav många är olika typer av kaktusar. Känslan är otrolig och vyerna helt fantastiska – från Eze, mot horisonten och vidare.
  • Parfymfabriken Fragonard Monaco rekommenderas av många.
  • Två restauranger i Eze har Michelin-stjärnor. Jag hade så gärna stannat här – men samtidigt nog tröttnat snabbt på lilla Eze som man annars går runt väldigt snabbt.

Medeltidsbyar Roquebrune Village och Sainte-Agnès

Det är mycket folk i välkända Eze, men finns fler byar

  • Roquebrune Village är en medeltida by nära Menton värd ett besök. Hit kommer man med med buss, uber/taxi eller via vandring (rätt rejält uppför). Här ges fin utsikt och det finns ett medeltida fort att besöka.
  • Sainte-Agnès är en annan medeltida by nära Menton, högt belägen med strålande utsikt och en gammal charmig borgruin. Hit kommer man enklast med buss och det är möjligt att vandra tillbaka till Menton från berg via skog och slutligen vägar.

Monaco – en känd mikrostat med lyxkänsla

Inget franska rivieran utan ett besök i Monaco… eller?
(Den som lyssnat på våra avsnitt om Att resa-podden där vi pratar om att räkna länder; Avsnitt 93 ”Att resa till många länder (och att räkna eller inte)” och Avsnitt 116 ”Att resa till 100 länder” vet vad jag syftar till…)
Men, vare sig man räknar länder eller ej – mikrostaten Monaco är absolut värt ett besök. Några tips inkluderar:

  • Gå runt och insup atmosfären, kolla in alla otroliga yachter, snygga bilar och besök Monacos episka platser.
    • Hårnålskurvan, Fairmont Hairpin Curve är givet att kolla in för den som gillar formel 1 och har koll på Monacos kända stadslopp Circuit de Monaco – och har man det är förstås också tunneln lite speciell att gå igenom.
    • Montecarlo Casino är en känd byggnad och med sin tillhörande park riktigt kul att se. Sannolikheten att en snygg bil dyker upp under intensiv uppmärksamhet är stor. Bugatti, 35 miljoner Euro – yes!
  • Oceanografiska muséet är bra och prisas med sina många stora akvarier med fiskar och roliga havsdjur högt på Tripadvisor,
  • Monaco är dyrt såklart, men ett bra lunchtips är Lobby Lounge på Fairmont Hotel. Trots att Fairmont är ett femstjärnigt hotell så är dagens lunchmeny prisvärd (runt 30-35 Euro inkl dryck och kaffe med dessert). Ingången ligger precis vid den berömda F1-hårnålskurvan. Har man turen att få ett bord vid fönstret kan man njuta av utsikt över inloppet till Monacos hamn och ackompanjera lunchen med att se yachterna glida förbi.

Tack alla många för fina tips – från semilocals och lägenhetsuthyrare till bekanta, instagramvänner och turistbyrå och allt där emellan.
Vill du lägga till något? Kommentera gärna så samlar vi ännu fler tips till Menton och Antibes!