En naturbegåvning

Varje gång jag skriver om Stellas dåliga sovfaser så visar det sig handa om ett par dagar, och sedan är läget bra igen. Så jag borde inte ens nämna det. Men iallafall så har Stella både igår och idag totalvägrat somna om inte jag suttit bredvid. Hon har gråtit hjärtskärande om jag inte varit i rummet. SÅ konstigt! Jag har kunnat sitta bredvid och hålla handen på henne. Släppa taget, lyssna på hennes lugna andetag. Närma mig dörren. Utan reaktion. Och när jag gått ut har hon på en gång börjat gråta. Hon borde inte ens ha märkt av att jag lämnat rummet!

Så ikväll kände vi att vi måste utmana det här. Inte bli för bekväma. Dessutom har vi varit hemma mycket på slutet, haft vänner hemma men  inte låtit Stella somnat borta (med oss). Så vi föreslog lördagsmys hemma hos Mackan & Lotta, istället för hos oss. Annars blir det lätt att vi hamnar hos oss, just för enkelheten med Stella som anledning.

Stök blev det. Stella vägrade slappna av om inte jag var i rummet. Jag och H är dock rätt beslutsamma – ”Vi kan INTE vänja henne vid att vi ska sitta bredvid henne och hålla henne i handen för att hon ska kunna somna”. Hon är för gammal för det. Hon kan sova för bra för det. Det ger inget för någon av oss. Definitivt tvärtom!

Efter några om och men (där vi gått fram och tillbaka men på det stora hela spenderat ganska mycket tid i Stellas lånade rum) sa Mackan ”Ääääh, ska jag gå in och fixa det där eller?”. Ja, gärna, gör det, sa vi. Mackan gick in. Sa (på uppmaning) Stellas ramsa. Ruskade till vagnen. Gick ut. Han gav det typ 10 sekunder.

Knäpptyst. Stella somnade på en halv minut.

Så med det här tar vi med oss – Mackan är en naturbegåvning. Och att dalta ger varken oss eller Stella någonting. Tryggheten saknas inte, hon har den även med andra. Hon vet också att vi ÄR där. Det är inte problemet. Faller vi till föga för gråta-tills-jag-får-sällskap så blir det det dock.

Tack Mackan! Naturbegåvning! Jag är imponerad. 🙂
Och note to self – ståndaktig, rutiner, konsekvens. Givetvis med ett stort inslag av Trygghet.  Bra. Funkar. Bäst för alla.