Finfin skidåkning

Som gammal borlängebo blir jag alltid lika glad och stolt när någon säger något bra om Romme Alpin. När det tipsas om i tidningen som ”landets mest underskattade skidsystem”, eller när man som i igår sitter bredvid en förstagångsbesökare – och uppenbarligen en helt hyfsad åkare – vid lunchen och hör denna redogöra för en kompis i telefon om hur himla bra åkning och system det är och hur fin toppstugan är.

Och det är faktiskt sant. Man behöver inte åka så långt norrut som Sälen (20 mil norr om Borlänge och Romme) för att få bra skidåkning. Visst om man ska åka en långhelg eller vecka eller så, då ska man såklart åka dit, men om man är sugen på en eller två dagars åkning på lite närmare avstånd så är Romme tillräckligt bra. Där finns faktiskt backar även för riktigt bra åkare. Vi gillar framför allt ”Götes Brant” – där kan man spendera en heldag. Fast det finns fler svarta och röda, så det behövs ju såklart inte… Visst är backarna korta i jämförelse med fjällen, men liftköerna är korta och liftarna snabba.

För de som bor i Stockholm måste jag tipsa om skidbussen som går från centralen. För 430 kronor – dvs 300 kr för liftkort och 130 för bussresan ToR – kan man ta sig från centralen till Romme och tillbaks under en dag. Toppen! Bussarna avgår från fler städer än Stockholm.

Vi kommer försöka åka upp både nästa helg och helgen den 20e. Ses vi i backen?

Då hoppas vi förresten att det blir lite varmare än de -23 det var igår, för nu är det hög tid för Stella att göra skidpremiär. 🙂

ps. För övrigt uttalas Romme just som det stavas och ej ”Råmme” som Stockholmarna brukar säga. Punkt