Igår fick jag lära mig ett nytt ord; impetigo. Det är ett annat lite finare ord för den fula åkomman svinkoppor. Vi misstänker att Stella fått det.

I måndags var det jag som bytte till pyjamas på kvällen, och så såg jag en liten varig grej under armen. Tänkte att det var en sista mollusk-eftersläntrare. Så i tisdags kväll när H gjorde kväll för Stella så frågade han om jag sett under hennes arm. Ja, mollusk, svarade jag – så ingen av oss tänkte mer på det. Men i onsdags kväll kunde jag konstatera att det ju var ett STORT område (ca 5*2 cm) som nu såg för hemskt ut. Så jag frågade igår när jag lämnade på dagis, och de tog en kik lite senare (de hade inte upptäckt det) och ringde sen och sa att de trodde det var svinkoppor.

Jag ringde Vårdupplysningen (denna suveräna tjänst…) och de sa att vi ska nöja oss med hemmakurer under helgen, för att gå till läkare på måndag och få antibiotika (ges ofta i kräm-form då svinkoppor ska behandlas) om det inte blivit bättre. Hemmakuren är tvål och vatten för att försöka torka ut, badda med alsollösning och att smörja in med bakteriedödande kräm (microid).
(OBS UPDATE – Fick två dagar senare, efter besök hos läkare, veta att detta INTE ska rekommenderas längre. Tvål och vatten enbart, lufttorkning följt av heltäckande men luftande kläder gäller. Långa bad flera gånger om dagen, inkluderandes tvålning och mild svamptvätt av framför allt skorp-områden för att få bort dessa.)

Stellas utslag sitter på undersidan av armen och på ”mötande” hud på sidan, så med tröja på ska det inte vara något problem att kunna undvika hudkontakt med Alexander i helgen.

För övrigt verkar hon inte störas av utslagen, de verkar inte klia eller göra ont eller så – men de sitter ju lite olyckligt vad gäller att man ju lyfter henne just under armarna. Men hon har inte sagt något eller så.

Här kan ni läsa mer om svinkoppor, som helt enkelt är en bakterieinfektion (streptokocker/stafylokocker) i huden.