Tålamodskrävande läggningar

Det har vi nu. Herregud alltså. Vissa kvällar – när tålamodet är lite större – kan jag på ett sätt både roas och bli helt tagen av hur söt hon är, och mycket roligt som flimmrar förbi i hennes huvud och som vi nu får ta del av. Men nej, på det stora hela är jag bara så trött på utdragna läggningar. Inte är det helt bra för henne heller, för hon gillar inte när vi väcker henne på morgonen vid halv 8… och de dagar hon är riktigt mosig och inte vill vakna så känns hon rätt labil på morgonen också.

Ungefär såhär kan en läggning gå till.

Mamma! Meja nälling!
Mamma! Täcke!
Mamma! Nej Täcke!
Mamma! Måtte bajsa!
…och så går man till toa, för man kan ju inte neka…
Jorå, det kommer en liten klutt. En riktig liten alibi-klutt.

Mamma, kunger manboy! (sjunger) ”manboy manboy” (ja, Stella sjunger Manboy. Dagarna i ända)
Tillbaks i sängen.

Vavvi Nils. Kjaaaaama. (Arvid Nils, krama…) Pussa åsså. Vavvi Nils Vavvi Nils Vavvi Nils! Ola och ijika åsså. Vavvi Nils.
Mamma! Måtte bajsa! Bajsa totletten!
…går till toa. Låter henne sitta själv (för att slippa massa resonemang).
Mamma! Kaaar!
Jag: ”Är du klar nu?”
NEJ, jopar fäjdig!
…sitter på toa och filosoferar. Och sjunger manboy…
Mamma! Nu Fäjdig!
Jag: Men Stella, det kom ju inget bajs
Nej, kom kiss baja. Lite kiss baja.
Tillbaks till sängen.
Mamma! Täcke!
Mamma! Titter fast! (Stella har stuckit ut foten genom spjälorna och låtsas att hon sitter fast)
Mamma! Nej täcke!
Milly leka. Hahahahaha. Å daaaagis. Stärna, måne tommer, äj natt. Gonatt ses i mån! Hahaha. Maaaamma. Meja bajs!
Sen upprepar sig detta ungefär femtioelva gånger tills det gått en timme och klockan är typ halv nio.

Nej, hon får inte uppmärksamhet varje gång. Nej, vi låter henne inte hålla på med täcken fram och tillbaks. Det enda vi har lite svårt att vara hårda med är när hon vill gå på toa, för det kommer ju nåt varje gång – om än lite – och vi vill ju liksom inte tvinga henne till att göra saker i blöjan eftersom hon inte vill… Och givetvis poängterar vi ”sista gången” en massa gånger… Svårt det där.
Håhå jaja.
Det enda vi vet säkert att vi ska göra är att åter igen införa ett kvällsmål (gröt, mackor, yoghurt eller så) en halvtimme innan läggning. För oftast drar hon i sig typ 400 ml välling i sängen så toabesök är inte nåt konstigt. Vore bättre om hon hade det avklarat innan läggning såklart.
Det andra vi vet säkert är att vi inte alls är sugna att byta till större säng, vilket vi tänkt göra när vi flyttar i oktober.

En fas? Nåväl. Den går säkert över, och jag är tacksam över långa och ostörda nätter och hyfsat sena morgnar, och framför allt att vi iallafall inte behöver sitta där inne och hålla sällskap.