New York; Shopping i New York

Shopping i New York

Det är svårt att skriva om shopping i New York, för guldkornen är ju olika för olika personer så det är bara att improvisera sig fram. Men för det stora/övergripande finns såklart tips att få.

Kedjorna & allmän shopping

På de stora varuhusen finns allt. På både Macys och Bloomingdales har man 10% rabatt som turist. Man behöver ett sk visitors card vilket man får i informationsdisken. Det är bara att fråga närmaste expedit för att få veta vägen.

Mycket butiker och alla stora kedjorna finns på 34e mellan Macys och Empire State. Sen såklart shopping på 5e avenyn, många dyrare butiker men också de ”normala”/billiga, som Gap, HM och Abercrombie&Fitch (rekommenderar dock butiken vid South Street Seaport, Pier 17, istället. Betydligt lugnare – på 5e ave är det konstant kö för att ens komma in). Grym shopping även i mysiga Soho.

Woodbury Commons och Century 21 – outlets i och nära New York

Har man många dagar och vill lägga en på billig shopping så är outleten Woodbury Commons bra. Det går bussar dit från Manhattan, och de tar ca en timme. Man kan gärna undvika att åka hemåt igen i rusningstid… annars riskerar man att den egentligen ganska snabba bussresan blir att ta timmar. Egentligen är jag inget fan av att lägga dyrbar New York-tid på outletshopping, men gillar man det så är förstås Woodbury Commons en upplevelse.

En närmare outlet är Century21, som ligger vid Ground Zero. Inte min favorit egentligen, men har man öga för fynd och gott om tålamod så kan det vara värt ett besök.

Bargains – riktigt bra köp i NY:

Det finns lite grejer jag alltid bunkrar upp med från USA.
Redken-schampoo är galet billigt, kolla efter 1-litersflaskor. De kostar typ 25$ styck, lite skillnad mot 300 SEK för en liten flaska hemma. OPI-nagellack (världens bästa!) kostar ca 7$, att jämföra med 150 SEK hemma. Dessa finns överallt, t.ex på Duane Reade som fnns överallt. På Sephora finns allt inom hudvård och kosmetik, t.ex ID-smink (Bare Escentuals) är väldigt mycket billigare än hemma, liksom många andra kosmetikmärken som t.ex Philosophy. Man kan göra bra research på Sephoras hemsida.

Apropå kosmetik – gör en manikyr (fix & lack, ej gele) på någon av kedjorna, riktigt billigt och härligt!

Träningskläder

Billigt i New York är också träningskläder.
Converseskor och sneakers generellt är väldigt billigt, och Foot Locker har bäst utbud – men letar man kan man hitta mer originella modeller på andra ställen.
Asics löparskor är halva priset cirka, vill du vara effektiv och säkra din modell så kan det vara en idé att kolla vilken modell du är ute efter redan hemma.

Själv handlar jag  mycket på The Sports Authority (636 Sixth Ave är bäst, finns även en på 51st and 3d) och efter många besök på sportaffärer kan vi också konstatera att både utbud och pris är bäst där. Under Armour och Champion är billigt värre, men även Nike mm är bättre pris än hemma.

Solglasögon och Accessoarer

Vissa märken är betydligt billigare än hemma, som t.ex RayBan och Marc by Marc Jacobs. Handlar man dessutom på Bloomingdales har man ju sina 10% också – tips! Där och på Macy’s köper jag också smycken, typ örhängen mm av roligare märken (Chanel, Marc Jacobs etc) och ska man köpa handväska är det också smart att utnyttja rabatten där. För övrigt är Marc by Marc på Bleekers Street alltid ett givet stopp för mig, liksom skokedjorna Nine West, Steven Madden m fl. Victoria’s Secret… är ju alltid Victoria’s secret. 🙂 Störst butik är mittemot Macy’s, men den är också galnast – sikta in er på förmiddag eller ta helt enkelt en annan, mindre butik – de finns på många ställen.
På många sätt är jag glad att det inte varit läge för klädshopping (gravid) där, för det är så roligt att fokusera på accessoarer och skor!

Teknik & Prylar

Världens coolaste Apple-store på Fifth Ave – need I say more..?! 😉 Finns också en stor i Meatpacking.
Gör grym kamerashopping på B&H.

Barnshopping

Vill ni ha den långa eller korta versionen? 😉 Gap är billigt som HM och har fina grejer för de små, framför allt Toddler snarare än Newborn. Missa inte världens bästa fleecehood! Barnavdelningen på Macy’s kan ruinera vem som helst. Levis är HUR billigt som helst, liksom Converseskor. Ralph Lauren är väldigt mycket billigare än hemma, ungefär som Polarn-priser. Obs dock storleken – det stämmer inte helt med åldersangivelserna i (t.ex passar ”6 mts” till en 3-månaders).
För barnsaker rekommenderar jag Buy Buy Baby i Chelsea – de flesta barnvagnsmärken är mycket billigare än hemma.

Happy NY-shopping! 🙂

Minst sagt fulla väskor när jag åkte hem efter tre månader i NY -08, höggravid och allt. Då var bland annat en bugaboo cameleon med i packningen hem, liksom oceaner av Ralph Lauren-kläder. 🙂 Min kompis Sofie kollar sneakers på coola Alife Rivington Club i Lower East.

Fler New York-tips? Du hittar massor av New York-inlägg under den här länken.