Häromdagen blev vår älskade lillskrot 7 månader. Goare för varje dag som går, en liten solstråle som mest bara sitter där han sitter och skrattar. En liten livsnjutare, skulle jag säga!

Sitter ja, det är favoritpositionen. Grymt stabil sitter han och tittar på saker, sträcker sig efter intressanta prylar, undersöker med händer och munnen. Roligast är såklart allt som inte är leksaker. Ni vet, tidningar, våtservettspaket, tandborstar och sånt mer eller mindre lämpligt.
Numera äter han mat, iallafall till lunch. Då får han en burk men äter väl mellan 1/4 och 3/4. Han gillar det mesta, även om han inte verkar tycka att det är supergott. Det tycker han däremot att kvällsgröten är, han blir helt tokig om man matar för långsamt och varje kväll trycker han två portioner innan han lägger sig. Han har precis avancerat från mild havregröt till Äppelgröt som är från 6 månader. Vatten till mat och gröt är huuur gott som helst, tycker han. Så lunch och kvällsgröt är det han äter (förutom någon majskrok då och då) och i övrigt så ammas han.

I början av månaden sov han lätt hela nätterna utan mat, men efter ett tag blev vi less på omsövningarna som kunde behövas vid 4-5-snåret, och när han då väckte Stella (och vi alla sov i samma rum alltså) blev det lite för mycket halabaloo så nu ammas han igen den tiden för att sova vidare till 7. Vi pallar inte tidiga morgnar, helt enkelt. Vi får ta det igen när hösten kommer.
Två tänder har kikat upp senaste månaden.
Max vaknar runt 7 på morgonen och somnar mellan 18.30-19 på kvällen. Han läggs alltid ner helt vaken i sin säng och snackar en stund själv innan han slår ihop de blå. Maken till lättsövt barn har jag aldrig träffat. Däremot sover han fortfarande dåligt om dagarna, vaknar av minsta lilla vare sig han är i säng eller vagn. Visserligen vaknar han med ett leende nästan jämt, så han är väl nöjd med sina 20-60 minuter. Det blir oftast 4 gånger om dagen, och rutiner finns inga förutom att han är vaken mellan 2-3 timmar i stöten. Han kan sova så sent som till 17.45 på kvällen utan att det stör kvällsinsovningen.

En liten solstråle som sagt, som numera njuter av sin storasysters sällskap ordentligt. Han skrattar ofta sååå mycket åt henne och hon är en så himla gullig storasyster. Häromdagen sa någon ”men är han din bebis verkligen, är han inte mamma och pappas bebis” när hon som vanligt gulligullade med honom (typ lilla Maxen, maxi-pixi, du är min fina fina bebis, jag tar hand om dig”. Då spände hon ögonen i honom och deklarerade ”Han är heeeela miljen Fajåkejs bebis!”.
Ja, familjens bebis det är vad han är. En sötnöt, med gosiga små mjuka lår (som inte är så kralliga ändå), knubbiga små händer och runda kinder. Ljuvligare än ljuvigast!

  1. Hej! Jag är fortfarande en av dem som är dålig på att kommentera, men jag uppskattar verkligen att läsa din blogg! Dock blir jag ju lite avundsjuk på hur ni har det med er lillebror 🙂 , vi har fått en högljudd en som vaknar varannan timme varje natt… Jag måste bara fråga hur du tänker kring gröt respektive välling på kvällen? Hur väljer man liksom?

    1. Hej Marie,
      vad kul att du kommenterar nu dock! Och välkommen till bloggen (även om du kanske hängt här ett tag). 🙂
      Ja sömnmässigt är han stabil och jag är tacksam. Har vett att uppskatta det, jag lovar.

      Har funderat lite på det där med välling och gröt, och jag känner inget behov att ge Max välling, dels då han så glatt äter gröt och ändå somnar bra (dvs inte behöver vällingen för nedvarning) och dels då jag ammar så myckert fortfarande. Jag hade lite funderingar kring detta med Stella också. http://stellabystardust.wordpress.com/2009/02/10/valling-sverige/

      Fast välling är smidigt, helt klart, och Stella blev senare en vällingdrickare av rang (typ 400 ml per kväll). Men jag var ändå inget stort fan av det. Det blev nästan att ersätta riktig mat kunde jag känna ibland.
      Eftersom vi nu ska ut och resa om mindre än tre månader och det där inte lär finnas någon välling att få tag i så tror jag att vi helt hoppar välling för honom. Han kommer ju ändå inte kunna få det sen så då måste vi ju vänja av med det när han just lärt sig liksom…
      MEn jag vet inte. Ska fundera lite till.

      Men på det stora hela, för att svara på din fråga, så undrar jag om inte de väljer ganska tydligt själva. Max gillar gröt, somnar, sover gott, bra så. Hade han inte velat ha det men älskat välling så hade ju det funkat, och han hade såklart fått det. Kanske..?

      Kan dock hålla med alla som säger att välling är smidigt, för det är det verkligen!
      Är det ditt första barn förresten?

  2. Stort tack för utförligt svar! Jag har en dotter också, en vecka äldre än Stella :). Hon fick/får välling, mest för att jag kände att det var det enklaste att ersätta amningen med inför läggning (hon var väldigt svår att få att börja äta vanlig mat och sånt). Jag provade aldrig gröt på kvällen, tyckte det kändes meckigt på nåt sätt jämfört med att snabbt dra i sig en flaska i famnen framför tv:n ;). Fast jag fick truga och öva väldigt länge innan det funkade på riktigt, och nu är jag i samma läge med lillebror.. vägrar flaska helt enkelt. Han sover som sagt ganska dåligt så ibland vill jag prova gröt istället, är lite nyfiken på effekten såklart. Fast egentligen vill jag nog allra helst att det ska funka med vällingen.. Intressant att höra ditt resonemang, förstår helt klart tankegången inför er resa och så.

    1. Ska amningen ersättas så är ju välling ett väldigt bra alternativ. Det är mest kombon välling-amning som känns onödig (för mig).

      Stella var också flaskvägrare, men när hon började käka mat lärde hon sig flaska också (så dvs runt halvåret), det var nästan som att hon kopplade att hon kunde få mat på andra sätt och då var plötsligt alla andra sätt bra. 🙂

      Uh, jobbigt med dålig sömn. Mera mat kan ju påverka i positiv riktning, hoppas!

      Lycka till!

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *