Sömn- och matfrågan

BVC-sköterskan på vårt nyöppnade BVC här på Kajen var precis hur gullig som helst. Jag trivdes med vår förra, men dels var det så himla busy på Liljeholmstorget och toa-koder och hänglås på vagnarna (för att inte tala om att behöva trängas med närakut-patienterna i hissen, yiack), och dels så känns det nu med barn nummer två bra med lite nya idéer och åsikter.

Idag pratade vi lite om mina funderingar kring Max tidiga morgnar och matbehov. Om jag bör amma vid 5 för att han ska kunna sova längre, eller varför han helt plötsligt vaknar tidigare – och är det ”för tidigt” eller är det en tid då man bara ska gilla läget? Runt 6, ska sägas. Utan mat på natten.
Jaja, jag ska inte klaga på 11 timmar, men 11,5-12 ska ju gå liksom. Och rutiner is da shit.

Hennes teorier var ungefär såhär:

– Små bebisar blir dåsiga av mat, det tar på deras krafter att äta (dvs, bebisar somnar om gott av amning), större bebisar blir mer som vuxna som får energi av mat. Och eftersom Max visar sig klara sig utan mat hela natten gång på gång finns ingen anledning att amma honom innan riktig morgon. Dessutom, har man en gång börjat skilja på mat och sömn är det bra att hålla det så, varför återinföra?
Så: Ingen nattmat!

– Max är så stor så att han ska klara av att sova färre gånger dagtid. Han är ju fortfarande en mikropausare ofta, och sover minst 3 gånger per dag, ibland 4. Även om han enkelt somnar för natten före 19.30 trots en sista sovstund runt 17, så behöver inte det vara ”bra” för honom. Korta sömncykler dagtid kan påverka sömnrytmen rent allmänt. Om vi går mot två sovningar (som bör bli längre efter inkörningsperioden) ändrar vi hans sömnmönster och det i sig kan ge något senare morgnar. Trots att vi fortfarande lägger honom runt 19.
Så: Jag ska jobba mer på att han bara ska sova två gånger om dagen!

– Nu när Max är 8 månader är det hög tid att öka upp till både lunch och middag. Amma kan jag göra hur mycket jag vill men inte för nära de ”riktiga” måltiderna så det stör. Bra är i princip som jag gör nu, men med middag också. Morgonamma, frukost, efter-sov-amma, lunch, före eller efter-sov-amma, middag, gröt. Glömde fråga om välling men vi båda gillar det myset så vi har bestämt ikväll att nog byta gröten mot välling.
Så: Mer riktig mat till Max! Men amma på.

Ja, det var väl det mesta vi sa, som jag ska ge riktiga försök på från och med imorgon. Och nej, jag tror inte hon har ett riktigt facit, men det var så himla härligt med en lyhörd BVC-sköterska med bra input utifrån vår specifika situation. Gillas!
Vad tror ni? Jag gör iallafall ett försök på detta, och får väl återkomma i frågan om hur det fungerar för just vår lilla bebis.