Bebis, mage, fibrer och fett

Jag pratade som sagt lite med vår braiga BVC-sköterska om Max mage igår. Hon sa att det är väldigt vanligt att bebisar får lös mage av just för mycket fibrer, så hon var också inne på min linje.

Förutom att således undvika fullkorn och fiberrika livsmedel så rekommenderade hon också extra fett. Det är ju viktigt att små barn får i sig fett, och fett i sin tur kan också vara bra för magen och göra att saker passerar tarmen lite långsammare. Jag har alltid i lite extra smör i Max mat när han får samma som oss, men nu ska jag ha i mer så det inte finns någon risk att det blir i underkant. Likaså tyckte hon att jag skulle ha i lite rapsolja i vällingen (/gröten), inte minst sista vällingen för kvällen, så det testade vi redan igår med bra resultat (inget nattbajs! sömn en hel natt!).

Såhär sa hon om stoppande mat vs. fiberrik (och då alltså vad som gäller för Max i hans situation nu med för aktiv mage).
Majspuré är stoppande, men hela majskorn blir fiberrika då de ju har skalet på.
Frukt som t.ex rivet äpple och banan är bra och stoppande, men moser som t.ex äppelmos fungerar omvänt och bör undvikas. Givetvis inga plommonpuréer och sånt.
Kokta grönsaker går bra att ge, men råa är för fiberrika.
Undvik fullkornsprodukter (vissa brödsorter, fullkornspasta etc).
Det är bra att Max inte dricker fullkornsvälling (>8 månader) utan mild havrevälling (>6 månader), men blir han inte bättre i magen snart är det ännu bättre med majsvälling.

En hel massa bra tips med andra ord! En bra komplettering till de superbra tips jag redan fått från många av er, TACK!