Första gången jag åkte tåg i Thailand var för 12 år sedan, när jag var i Asien och backpackade första gången. Jag tyckte platsen där i andra klass, bland många thailändare och en mindre del turister, var så charmig. Och samtidigt betydligt fräschare och mer bekväm än dito i Vietnam (träsäten, kycklingar springandes på golvet). Men allt är ju relativt 😉

I thaitågets andra klass har man sitt eget rätt breda säte, och sitter mitt emot någon annan med ett bord emellan. Det säljs både mat och öl och kan bli riktigt trevligt i vagnen. Efter maten, redan strax efter 7, kommer sedan konduktören och bäddar om så att det blir två sängar istället. Helt ok bekväma och rätt mysigt avskärmade med gardiner. Så där har man sitt eget lilla krypin och kan (med fördel…) lyssna på musik och läsa lite innan man somnar tidigt, rejält dåsig av ljud och skakningar.
Sedan dess har det blivit fler tågresor i Thailand, och jag (som ju dock älskar att resa på ett sätt så det känns att man reser) gillar det verkligen. Sen är det ju också ett säkert sätt att resa, och billigt. Inte minst då man spar in på en natts boendekostnad.

Sist jag och H åkte tog vi första klass. Då har man istället sin egen kupé med ett långt säte, inte fullt lika bekvämt faktiskt. Men att ha sitt egna kan ju kännas skönt, och sängarna blir bra även där.

Den här gången valde vi tåg för att det – trots att det kan vara rätt intensivt och jobbigt – kändes mest humant mot barnen. Liksom ändå ”bekvämare” än att sova en väldig kort natt på hotell för att slita upp dem igen tidigt (för att ta riktigt tidigt flyg för att hinna med båten), ut till en flygplats med hela incheckningsproceduren och väntan, osv. Dåligt tajmat med jetlag osv, mer chans då att få ”landa” lite på ett tåg. Och enda chansen att komma till öarna utan att stanna mer än en natt i Bangkok, vilket vi var osugna på.

Vi körde nu verkligen lyxvarianten med egna sängar åt barnen (även om de inte användes) för att få två kupéer som sitter ihop och som man öppna mellan. Ytan blev då tillräcklig för dem att leka lite på. Inte allt för olikt husbilen faktiskt. 😉
Fast nu med barn är man aningen mer uppmärksam på och brydd i smutsiga golv och halvläskiga toaletter… Och mycket dötid då man inte bara kan ta det lugnt med den där boken vilken man liksom blir lite sugen på. Om man säger så. 🙂
Så ja, aningen intensivt blev det och med facit i hand vet jag inte om det verkligen var det bästa, men men. Max somnade före 7, Stella vid 8 och vi vid halv 9 (!) så hyfsat lugnt blev det ju ändå. Även om – tydligen – denna jetlag varit svårast hittills (kanske just för att den är så liten med ynka 4 timmar så den smyger sig på snarare än att man bara får hantera den) för sen vaknade vi allihopa vid 5. Well well. Tidsomställningen har vi gott om tid att få helt kläm på.

Ultraresenärer är vi ju dock inte, även om vi inte glassar ner i ett bekvämt flyg. I kupén bredvid huserar en fransk familj med 4 barn. I en kupé! Ojojoj.

Summerat så kan jag lätt rekommendera tåg i Thailand, bara man inte är allt för bekväm eller känslig av sig, utan kan se det som en upplevelse istället. Säkert, enkelt, billigt, charmigt.

20111227-161247.jpg

20111227-161255.jpg

Bangkok tågstation och all vår packning ser ut såhär.

20111227-161305.jpg

20111227-161323.jpg