E.A.T – maten och miljön

De flesta känner säkert till Lux, även om man kanske inte varit på restaurangen på Lilla Essingen som är hur lyxig som helst. Lux driver också restaurangen B.A.R, som ligger på Blasieholmen. Där serveras huvudsakligen fisk, och den restaurangen är en av mina absoluta favoriter tack vare god mat till helt okej priser, och för en väldigt härlig inramning som känns väldigt mycket storstad och stim men ändå mysigt.

E.A.T är nyaste restaurangen i gruppen. Det står för European Asian Taste, och inriktningen är således en gastronomisk koppling mellan dessa två. Passar mig perfekt, jag älskar asiatiska smaker!

Menyn är helt fantastisk, det finns verkligen något för (nästan) alla smaker. Det finns ett flertal satta menyer som är tänkta att delas på mellan två och flera personer. Då passar rätterna fint ihop med varandra, och smakerna håller samma inriktning.
Vi valde inte meny igår då vi ville välja lite mer själva, men vi körde ändå ett större gäng rätter och delade mellan oss. Vi inledde med tre olika dimsum med tillhörande dippsåser. Skogssvamp Dim Sum-en var enormt goda, räkvarianten och den med torsk och koriander var goda men stack inte ut lika mycket. Såserna var grymma, inte minst den med syrade grönsaker och chilli.
Sen tog vi en pannkaka som lät god (räkor, blåmusslor, green-shell mussla mm) men den jackade inte lika bra in i den asiatiska stil vi börjat med och var mest sugna på (vilket vi såklart borde tänkt mer på och inte valt) och den var ganska tam rent allmänt kände jag. Desto godare var ljuvliga jumboräkor (oopsi, så miljöinkorrekt…), 4 st med schiuanchilikrydda och 4 med svartpeppar. Otroligt goda! Vi åt kinesisk broccoli i soja till, gott!

Generellt stack inte smakerna ut lika mycket som på Miss Voon som har lite liknande koncept, där måste jag säga att Melkers krog är bättre. Men däremot är det mer prisvärt och på menyn finns rejält mycket som låter enormt gott, så det kommer bli fler besök till E.A.T – utan tvekan.

Det ligger i genomschyssta nya gallerian Mood och där passar den bra med sin genomtänkta konceptkrogsstil med livlig bar. Man kan också äta i deras Market istället – utanför i gallerian. Enklare, billigare men trevligt. Eller senare i Garden, öppnar senare i vår.
På väg hem passerade vi ”torget” i gallerian och där tilltalade Boqueria starkt – schysst vinbar som serverar tapas mm. Lite samma känsla som Tures men snyggare!

Från ena hållet kommer man in via gallerian Mood, från andra hållet via Jakobsbergsgatan. Där är det såhär passande pyntat.

20120404-213848.jpg

Inne – varmt, ombonat, asiatiskt, bistrokänsla, trevligt.

20120404-213853.jpg

Sjukt goda räkor.

20120404-213858.jpg

Pannkaka med skaldjur, räkor och kinesisk broccoli.

20120404-213903.jpg

Jag föredrar i princip alltid förrätt före efterrätt men igår fastnade en sådan från menyn på min näthinna och försvann inte så det fick bli dessert. Hur fin?! ”Trifle med färska aprikoser, rostad mandel och chokladkräm” var det som lockade. Det lät liksom så fräscht men ändå med choklad på samma gång. Sen när den kom in var den enormt fin och hur god som helst, men med nästan för mycket choklad. Den var hur mäktig som helst och jag pallade halva. Fast uppskattade den mörka chokladen, hellre lite sånt – men denna hade varit lagom att dela på två.

20120404-213907.jpg

Konceptkrog ja, jag gillar sånt. När allt är genomtänkt. Ofta visar det sig tydligt på toaletterna också, och E.A.T var inget undantag gällande det. Något för hemmet, toastol och handfat i ormstil, någon?

20120404-213912.jpg

 

E.A.T får en fyra av mig. God mat men igår inte hela vägen fram, hyfsat prisvärt ändå, och snyggt såväl som bra stämning och bra service också.