Köpenhamn by night, vol 2 – Ködbyens fiskbar

Andra och sista kvällen begav vi oss till Ködbyen på en gång. Dags att testa Ködbyens fiskbar som vi både hört och läst mycket gott om.

Guidepal, reseguide i app som jag gillar (gratis och funkar offline, tips!) skriver t.ex

The name, which translates simply as Fish Bar, indicates the unpretentious nature of this popular Kodbyen haunt. That’s not to say the industrial-style restaurant and its customers aren’t chic – this is Copenhagen, after all – but you won’t feel embarassed if you rock up in your sensible shoes.

And rock up here you should. The menu changes according to the catch of the day but everything is ultra-fresh and simply prepared – mackerel with pickled root vegetables, for instance. And rest assured, the jellyfish in the restaurant’s vast cylindrical aquarium are not for dinner.

 

Ködbyen för det första, överraskade mig. Omgjort slaktområde, hippt med trendiga barer och schyssta restauranger. Ja, visserligen, men också sjukt ruffigt! Dels på ett coolt sätt men också på ett – ja, ruffigt. Vet inte om veckodagen (tisdag) hade med det att göra, och att det är mer vanligt folk på helgerna – men vi såg så mycket pundare. Alltså, vi pratar sprutor. Hel-höga människor som knallade omkring. Bråkade lite. Eller cyklade glatt på sina uppenbart stulna cyklar (utliggande missbrukare med barnsadel?). Njae.

Området coolt och på rätt väg men man har en bit kvar, var iallafall känslan denna gång.

Ködbyens fiskebar ligger såhär. Lite konstigt? Coolt, I say.

20120725-121504.jpg

20120725-121511.jpg

20120725-121527.jpg

20120725-121519.jpg

Stället då? Jo, inramningen grym. Cement, gamla dörrar, maneter, ståldörrar till toaletten. Ruffigt, urban, designat. Likey.

20120725-122038.jpg

20120725-122049.jpg

20120725-122055.jpg

20120725-122106.jpg

Maten – hur gott som helst. Fräscht, välkomponerat, goda smaker. Lite små portioner (läs: huvudrätten) men väldigt bra.
Vi tog ett gäng förrätter att dela på; sikrom, makrill-tartar, pilgrimsmusslor. Nom. Kummel till varmrätt. Mörk chokladmousse till efterrätt.

20120725-122444.jpg

20120725-122450.jpg

20120725-122326.jpg

20120725-122332.jpg

20120725-122338.jpg

20120725-122343.jpg

20120725-122349.jpg

Så långt, så nöjda. Men servicen! Alltså, ett ställe med så höga ambitioner får inte ha så dålig servis.
Med en meny med fyra sidor av vin på flaska måste man kunna diskutera vad man är ute efter och få ett förslag. Visserligen hämtade den okunniga servitrisen en annan som kunde assistera men av denne person vill man inte få ett “då kan ni ta vilken som på de två sidor som innehåller allround-viner” och hänvisa till sidor med viner mellan 300-1100 kr. Failure. Riktigt dåligt.
Sen fick vi vänta väldigt länge med att väl beställa. Och när vi beställt vin kom maten – och vinet fick vi vänta 15 minuter på. Verkligen inte ok!  Man vill ju liksom ha det till maten. Till varm mat gärna…
Vi sa såklart till och fick ett väldigt oengagerat “urskuld”, men senare bjöd de på dessert och kaffe och det är ju såklart bra.
Men nej. Personal på en så bra krog – riktigt bra – ska veta vad de serverar i detalj, och ha något att säga om vinerna (eller direkt tillgång till någon som kan).  Service drar ner betyget, synd på så god mat och schysst inramning.

Följ mig!

Mer läsning...
Gulddraken – Stockholms bästa krogar