Reseinspo: En söndag i Nice

Nice är en sannerligen fantastisk stad. En stad som har allt – strand, shopping, vackra byggnader, utsikt, nattliv, restauranger och barer. Jag njöt staden ihop med 12 tjejkompisar för snart ett år sedan. Vi gjorde just allt det där jag skriver om ovan i några dagar, och givet det var vi ganska trötta när söndagen kom, sista dagen inför hemresa.

IMG_1222

Längs “Promenad des Anglais” – den berömda strandpromenaden som är kantad av palmer och vackra byggnader.

Stranden lockade förstås. Lång och full av sten men ack så härlig.

IMG_1256

IMG_1257

Fast slappa timmar på en härlig strand i all ära – jag rekommenderar något helt annat en söndag i Nice.

Jag rekommenderar att ta på ett par riktigt sköna skor och sedan gå. Gå och gå och gå och se var vägarna bär dig.

Självklart ska man promenra upp till Colline du Chateau, ett 92 meter högt berg som ligger ovanför hamnen och gamla stan i Nice. Stället där de allra första delarna av Nice som grundades för flera tusen år sedan låg. Utsikten mot hamnen, havet och Promenade des Anglais är fantastisk! 

IMG_1389

Säkerligen sitter där någon liten farbror och ser till att den franska stämningen blir lite extra hög.

IMG_1384

Sedan ska man förstås fortsätta förbi hamnen. Den som är full av segelbåtar, den som ramas in av byggnader i glada färgställningar som andas så mycket riveriera.

IMG_1277

Med små båtar som smälter väl in bland de lyxigare varianterna. För att de känns så rätt i sammanhanget, i inramningen.

IMG_1279

Är det söndag springer du säkert på en loppis nere i hamnen. Jag och min kompis Lin – som till skillnad från våra vänner valde promenad och atmosfär framför strand och shopping denna söndag –  kände oss som ensamma turister. För dryga tian blev jag för övrigt ägare en fantastisk ram i guld och trä som passar utmärkt hemma på vår fotovägg och som bär en historia.

IMG_1393

Sen gick vi in bland de små gränderna i gamla stan,via marknadsplatsen Cours Saleya som kvällstid huserar uteserveringar på rad men dagtid är fylld av stånd med blommor och grönsaker. Lite längre in finns gamla stan Vieux Nice med vackra hus, smala gränder, kyrkor, palats, valv, butiker, glassbarer och restauranger. Visserligen rätt mycket turister men stämningen är skön och vi hade inget att klaga på varken när vi slog oss ner för galette eller när vi luktade på tvålar, olivolja och tryffel i någon av alla små butiker.  Charmigt värre.

IMG_1395

IMG_1396

IMG_1401

IMG_1402

IMG_1410
Mycket av mina minnen från Nice består i de många skratten med vännerna under kvällarna som blev senare än senast, men den där söndagen placerade sig långt in i själen och tänker jag på Nice tänker jag på just den.

Följ mig!

Mer läsning...
Skidåkning i Monterosa – Champoluc, Gressoney och Alagna