Ikväll har jag varit på ett ytterst trevligt event, och inte minst välsmakande. Jag och härliga Towis var i en matstudio vid Mosebacke och fick smaka ett helt gäng goda viner från Nya Zealand. Det finns många pärlor därifrån kan jag lova!
Vi var ett 15-tal matskribenter och bloggare som fick njuta av trevlig inramning och dito sällskap och att borden var pimpade med intressanta frågeställningar om mat och vin ur genusperspektiv (varför är det sådan dominans av män i krogköken? Beställer du som kvinna helst sallad och vitt vin när du är på restaurang? osv) satte igång diskussionerna trots att vi inte kände några andra sedan tidigare. Roligt koncept!
Tilltugg före ute – sa de grisfot på brödet som toppades med tomatröra? .
Maten var komponerad och tillagad av Adam&Albin matstudio och liksom förra gången av toppklass. De fyra rätterna var 1) sallad med svensk bläckfisk (!), citruscreme och potatis, 2) vit sparris med rökt sparriscreme, rostad potatis och färska hyvlade champinjoner, 3) långkok på lammnacke med bland annat ramslök, tryffel och parmesan och 4) en rabarberkomposition med sorbet av mandelmjölk mm. Fantastiskt gott! Och minst sagt vackert.
Inte mindre än 8 viner testade vi, från vänster till höger på bilden nedan. Extra roligt får erkännas att jag tyckte det var att jag varit på några av vingårdarna – så jag tror bestämt att veckans resefredag kommer få bli en specialare om nya zeeländska vindistrikt och viner både för att drömma mig tillbaka, tipsa till er och ge mer info från kvällens konceptmiddag. Jag kan dock redan nu säga att mina favoriter från kvällen blev en Riesling (Waimea) och en Merlot (St Clair family estate). Men det fanns verkligen något för alla smaker. Expertutlåtanden fick jag också gott om från bordsgrannen som verkligen är en expert – testa 5000 viner om året, hur låter det?!
Som sagt så var det väldig trevligt, och det var framför allt Towe (ovan) som stod för det. Samt vår andra bordsgranne (nedan) som representerade vinerna och sitt hemland Nya Zeeland och Johanna Westman som gett ut ett helt gäng kokböcker framför allt för barn. Hon gav sina bästa tips om hur man får barnen intresserade av att både laga och äta mat. Intressant – och jag berättade givetvis att hennes mosboken varit till hjälp när jag var nybliven mamma. Även om det inte hjälpte i just min förstföddes fall… Nu skulle nog hennes bok nedan, jättefina ”Minsta bakboken”, bli poppis i vårt hem.
Det var en klart grym kväll och som sagt så kommer ännu mer om vinerna inom kort!
När vi avslutat på Mosebacke matstudio var kvällen varm och Stockholm ropade liksom på oss…
…och vi är ju inte dom som är dom så vi gjorde årspremiär på Mosebacke. Sommarkänslan!
Tack för ikväll, Towe! Det här gör jag gärna om snart igen! 😉 (hoppas går ju)