Reseinspo: Framtidens resande (2024)

I förra veckan var jag iväg på en frukost där Skyscanner presenterade en rapport om framtidens resande – ”The future of travel 2024”.
Intressant, för visst går det trender i resande och visst påverkas vi resenärer starkt av dem.
Rapporten kan läsas i sin helhet här: http://www.skyscanner2024.com/

IMG_5590

Vi bjöds på god frukost pimpad med små rymdbakelser och frystorkad glass, något att äta i rymden. Isch.

Jag tycker att spaningen om ”smarta” hotell och resmål rent allmänt verkar vara en het trend som absolut kommer att slå in. För, som den IT-människa jag är, så är jag helt säker på att upplevelser kan förstärkas av högteknologiska lösningar och vi har bara sett början.
Skyscanner pratade bland annat om undervattenshotell, individanpassade hotellrum avseende till exempel säng, temperatur, duschtryck samt interaktiva väggar och framför allt förstås mer digitala och smartare boknings- och incheckningssystem med logik och respons som bygger på ditt beteende.
Jag som snart ska iväg på kryssning förvånas inte ett dugg över att det redan pågår tillverkning av kryssningsfartyg som benämns ”havets iPhone” (ja, den var omvälvande när den kom). Vi har bara sett början! Teknologi är revolutionerande och med det så häftigt.


Planet Ocean Undervattenshotell vid Key West, Florida.

Flygplatsupplevelsen spås bli en viktigare del av reseupplevelsen och anpassas därefter. Det tror jag också på. Jag, som älskar att resa, får en viss känsla i kroppen bara av att komma in på en flygplats. Det har med känslan av att vara på väg att göra tror jag. Att då kunna få en del av resan redan där vore grymt. Allt från att spendera tiden med fysiska aktiviteter (yoga-studio kanske?) eller ren underhållning (tänk biografer) till att få en försmak av resmålet och uppleva konst och kultur skulle tilltala majoriteten av resenärerna tror jag.

Från Airport of the future competition.

Destinationer man talar om handlar mycket om att vara först. Man pratar om otillgängliga ställen, sådana som är eller nyligen har varit farliga. Libanon, Nordkorea, Iran, Afghanistan, Botswana, …
Jag är skeptisk. Nya ställen i all ära men är inte den där ”jag vill visa upp mig”-trenden större i trendanalytikers kritiska sinnen än hos gemene man? Jag tror upptäckarlust vinner över egoturism, fast givetvis finns intresse för nya, häftiga ställen.
Rymdresor då? Jodå, absolut – iallafall runt jordens inre omloppbana, säger man. Jag vet inte jag… häftigt möjligen men inte en upplevelse som tilltalar mig.

undefined

Det var några av spaningarna, och en del tror jag på mer än andra. Däremot tänker jag att man inte kan diskutera framtidens resande utan att alls nämna miljöpåverkan. Den, om någon, tror jag kommer påverka vårt framtida resande.

Vad ser du i spåkulan?

Följ mig!

Mer läsning...
Reseinspo: Bäst på Nya Zeeland