Reseinspo: Min topp 10-lista i resväg (och den som framröstats)

Det här kan ha varit det svåraste blogginlägg jag någonsin skrivit. Att sammanställa min topp 10-lista över världens främsta sevärdheter världen över – det går liksom inte. Inte minst när jag blandar sådant som är gjort med sådant jag vill göra. Det måste blandas så, för några saker jag upplevt tror jag är värda att vara på topp 10-listan. Däremot kan de förstås inte ligga i topp även om det kan kännas så – för vad skulle jag då drömma om?

Men här är den – min topp 10 bucket list, världens främsta sevärdheter

1. Machu Picchu, Peru
2. Kinesiska muren, Kina
3. Taj Mahal, Indien
4. Angkor Wat, Kambodja                 
5. En natt i Wadi Rum, Jordanien (och Petra får bakas in i samma)  
6. Grand Canyon, USA            
7. Yosemite National Park, USA
8. Gejsrar, vulkanlandskap och glaciärer, Island (update: √)
9. Simma med delfiner och sjökor (manatees), Karibien till exempel (update: √)
10. Rio de Janeiro, Brasilen

Bubblar i kategorin ”redan gjort” gör bland annat rundresa och bergsbestigning på Tasmanien, Great Ocean Road, Australien, frihetsgudinnan, Sydneys operahus, Colosseum i Rom, Thousand Islands, Laos, dyket med stor leopardhaj i Thailand, Nya Zeelands sydö med Milford Sounds och – nej, ni ser jag, jag kan ju inte hejda mig. Reseupplevelserna alltså. Att få upptäcka världen. Vilken gåva det är.

Du hittar alla länkar i menyraden ovan.

grand-canyon1

Såhär ser listan ut för svenskarna generellt (världens främsta sevärdheter svenskarna helst vill uppleva utanför Europa*)

1. Grand Canyon, USA, 39 %
2. Stora Barriärrevet, Australien, 38 %
3. Kinesiska Muren, Kina, 37 %
4. Niagarafallen, Kanada/USA, 33 %
5. Machu Picchu, Peru, 29 %
6. Frihetsgudinnan, USA, 23 %
7. Pyramiderna, Egypten, 21 %
8. Yosemite National Park, USA, 18 %
9. Taj Mahal, Indien, 18 %
10. Klippstaden Petra, Jordanien, 17 %

*Undersökningen är genomförd av Novus på uppdrag av Ticket. Den har ett riksrepresentativt urval av den svenska allmänheten med 1 308 respondenter mellan 18 – 79 år. Undersökningsperioden varade mellan den 6 – 11 februari 2014. På frågan fick respondenterna ange fler än ett svar, varpå den totala procentsatsen överstiger 100 %.

Och nu undrar jag förstås hur din lista ser ut?