Semester som återhämtning, energiinjektion eller livsupptäckande och kulturinsikter

Jag refererar ofta till ”all-inclusive-charter” eller ”Lollo&Bernie-semester” som ett koncept som jag inte är så intresserad av, och något vi som familj inte föredrar eller väljer aktivt. Det är för att resandet är ett stort intresse och att vi allmänt blir mer stressade av lugnt tempo medans lite högre tempo ger oss mer energi.
Men så är jag sällan dränerad på energi heller. Jag (vi) jobbar hårt och mycket, och det förstår väl vem som helst att två (minst) heltidsarbetande föräldrar i tuffa karriärsinriktade branscher, med två aktiva barn på 3 och 6 år, massor av hobbyer och ett stort gammalt hus har ett ganska intensivt utgångsläge. Ibland är det för mycket. Men vi är bra på återhämtning, vi är riktigt bra på balans, vi fyller med saker som ger energi och ibland pausar vi och bara är i familjen och landar. Livet är lustfyllt.

Vi har sällan eller aldrig utbrända batterier som behöver laddas med tystnad, bekvämligheter och sol – enbart. Men jag förstår konceptet, till 100%, jag tycker inte att man är ”sämre” för att man väljer det (ibland får jag för mig att folk tror att jag tycker så, men det är verkligen inte fallet). Jag vet bara att det oftast inte skulle vara det som ger oss mest energi, men jag säger inte heller att det aldrig kommer vara det. Vi kommer åka på det sättet (och kryssning var inte långt ifrån förstås), både en och flera gånger när/om vi känner att behovet finns. Men det är inte det jag längtar efter egentligen – om jag har ork och energi att välja. Då söker jag känslan av upplevelse på samma gång. Att lära mig något, få insikter som gör att jag växer som person, att stilla min nyfikenhet och lust för nya erfarenheter.

IMG_6820.JPG

Det är lite mycket nu. Lite för mycket.
Är semestern redan i glömska? Nej, såklart inte. Bara tanken på den gör mig lite extra glad, och de lata och härliga dagarna tänker jag på varje dag. Och framför allt så känns inte mörkret hemma jobbigt alls. Jag tycker det är mysigt. Suktar inte desperat efter de få timmar av dagsljus vi har utan njuter av mörker såväl som mysigt tända ljus. Inte heller stör det mig att det med barnen mest är kvällsaktiviteter som består av att hänga i soffan ihop – för vi var nyss aktiva ihop dygnet runt. Och snart kommer skiddagar, och långa jullovsdagar.
Så visst – det är en period av för mycket, men det är okej.

Jag läser om Milla som är i Thailand och njuter och förstår att det är precis hur ljuvligt som helst. Avundsjuk är jag givetvis – Thailand är ju verkligen bara överlägset bäst (och det menar jag på riktigt) och hon tänker så rätt som funderar på hur de ska göra för att kunna göra en liknande sak nästa år. Att försöka prioritera bort saker till förmån för kvalitetstid, semesterlunk och återhämtning på ett ställe där återhämtning görs bäst. En målbild med en blandning där man får den där både återhämtning, energiinjektion och livsnjutande.

Hur reser/semestrar du allra helst?

IMG_6567-0

 

  1. Vi har hittills aldrig testat vare sig Lollo&Bernie eller Bamseklubben, det har inte lockat oss. Men jag är ganska säker på att det kommer sådana resor framöver, med tre (!!!) barn ändras förutsättningarna en aning. Jag föredrar annars mixen, många resor utspridda på året – som gärna får vara uppdelade på familjen, maken och vänner/syskon.

    Året som har varit har varit fokuserade på familjeresor, vi har kört både Teneriffa/Dubai/USA — medan förra året resulterade ett antal weekendresor i Europa tillsammans med vänner och inte en enda familjeresa! Och 2015 då? Ingen aning, det återstår att se…

  2. Jag gillar blandningen, vi gör lite av varje. Främst gillar jag Bamse/Lollo&Bernie när jag reser själv med barnen (för hey – bekvämlighet är en stor faktor om vi alla ska få ut av semestern) men det betyder ju inte att resan därmed är enbart det.Vi hyr oftast fortfarande bil, tar oss runt och tittar på omgivningen, letar upp andra aktiviteter utanför det uppstyrda. Som familj, njae – då tar vi nog hellre lite dagen som den kommer och hinner få ut lite mer än att resa charter.

    Och ja, ibland blir det för mycket på alla fronter. Jag har haft en ganska tung höst med rätt många smällar som slagit mot mig i full kraft (håller på att tippa åt rätt håll nu) men det har ändå inte blivit för mycket, för jag vet vad som finns runt hörnet. Men alla de som inte har det där? Som inte kan? Vart hittar de sin energi?

    Vi har drygt tre veckor kvar tills vi åker till Alperna. Om jag nu inte hinner byta ut det till exempelvis Dubai eller Oman. Sen planerar vi någon typ av längre weekend i mars/april och så Mallorca som hägrar i sommar. Men till nästa höst/vinter – då måste jag nog söka värme och ljus någonstans längre bort. För i år har jag inte råd att göra den där mammabarn-resan i januari som jag nu vant mig vid. Bortskämd much? Mhmm. Så in i bängen.. 🙂

  3. Vi gillar alla sorters resor. Med barnen har det blivit All-Inclusiveresor till Medelhavet på somrarna de senaste åren. Vi hyr alltid bil och åker runt och hittar egna smultronställen. Barnen är för stora för barnklubbar, men vi hade hoppat dem i alla fall. Trivs bäst tillsammans och ser alltid till att alla får ut något av resorna. Sen har vi försökt åka iväg lite längre på julloven, på lördag blir det Singapore/Malaysia/Thailand i tre veckor, förra året Dubai/Oman. Påsk/höstlov försöker vi åka iväg på en längre weekend. Nästa år är det tänkt att vi ska åka runt i Ungern till påsk och så långresa till Japan på sommaren. Sen älskar vi att fjällvandra, så minst en sådan försöker vi lägga in varje sommar. Vi lever för att resa! Planera resan, njuta av resan och drömma oss tillbaks till resan! Just nu är det som sagt hela familjen som reser tillsammans, dottern börjar dock bli så stor att hon börjar resa på egen hand. Men med detta sagt, det ena utesluter inte det andra. Vi gillar vardagen och stress är bannlyst hos oss. Inga välbetalda karriärsjobb, men det funkar utmärkt ändå.

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Följ mig!

Mer läsning...
Clarion Collection hotell Tapetfabriken, Sickla – en hotellnyhet i Stockholm (Nacka)