Att åka till fjälls under försäsong

Helgen före lucia är det skidprovarhelg i Sälen och med det också årspremiär. De mesta entusiasterna är där, även om åkningen oftast lämnar en del att önska. Lucia känns som helgen då säsongen för familjerna smyger igång. Man kan inte vara säker på hur väder eller snöläge i backar eller terräng är – men det är många gånger på säsongen den biten utgör en chansning…

Det är oftast få min inte noll backar öppna, och antalet gäster är inte heller många så man har precis samma utrymme i de backar som är öppna som man har i systemet allmänt under resten av säsongen. För familjeåkning räcker det också gott och väl.
Vidare så har alla ställen öppnat för säsongen men antalet gäster är få och det är riktigt härligt. Till exempel är det noll köer i badhuset (det är inte direkt fallet senare på säsongen), inga svårigheter att få bord på restauranger eller utmanande att spontant hitta tillgängliga bowlingbanor. Det råder ett lugn men ändå entusiasm inför den långa säsong man har framför sig, folk är på sitt allra bästa humör.
Priser på stugor och annat är betydligt lägre och man kommer undan betydligt billigare än annars en långhelg.

Sedan tycker jag att det är fint att få en lugn start på skidsäsongen. Känna lite på det inför månaderna som kommer. Få en påminnelse om att det är dags att skruva upp benträningen om åkningen i Alpernas långa backar ska bli en riktig hit. Göra några tekniskt risiga åk och sedan lägga dem bakom sig.

Så ja – jag kan verkligen rekommendera att åka till fjällen lite off season. Det har sina fördelar!

IMG_6947 IMG_6944Gott om snö i terrängen men aningen ruggigt på toppen med usel sikt. Bara några få minusgrader dock – till skillnad från de minus 14 vi hade för två år sedan.

IMG_6975Så trist att säga hejdå till vinterlandskapet! Jag saknar det redan.

 

Följ mig!

Mer läsning...
Att flyga skärmflyg – TÄVLA OM UPPLEVELSEN