Reseinspo: Och ÄNTLIGEN faller Islands-planerna på plats… (lite)

Nu är det drygt 2,5 månader kvar tills jag och två tjejkompisar åker till Island. En riktig drömresa för mig, jag har längtat efter Island så länge! Egentligen borde man vara där i minst några veckor för att hinna göra landet och alla dess naturskatter ordentligt, men det är inget alternativ… så vi får göra det bästa av en långhelg.

Det är just där skon klämmer. Hur ska man kunna välja vad man ska göra på så kort tid som fyra dygn ändå är? Dessutom har Island visat sig att inte längre vara mer prisvärt än i de gyllene dagarna, utan prisnivån verkar vara tillbaka på de fornstora riktigt höga höjderna. Utflykter och annat är verkligen dyrt!

Vi har googlat och kontaktat jag-vet-inte-hur-många utflyktsarrangörer såväl som privata guider för att hitta en guide med egen bil för ett par dagar, men känslan är densamma. Vad är det vi är tänkta att betala multum för, egentligen?

Ingen av oss är särksilt sugen på att slussas runt på mesta turistvis, även om jag hört gott om många utflyktsmål även med vanliga operatörer. Vi vill mer. Personligare. Därtill är det lite knepigt just i maj då det är vårflod då och en del ställen är otillgängliga (som t.ex Landmannalaugar som vi var väldigt sugna på).

Ikväll under middag ihop här hemma (mysigt!) tog vi dock beslutet – vi hyr en egen fyrhjulsdriven bil i två dagar och gör egna heldagsutflykter med Reykjavik och boendet på Mengi Apartments som utgångspunkt.

Dag 1: Snaefellsnes Peninsula (Snaefellsjökull National Park & Glacier)

Detta är en halvö ca 120 km / 2 timmars (vacker) bilresa nordväst om Island, som kallas miniatyr-Island tack vare det väldigt varierade landskap som finns på halvön. Den istäckta vulkanen mitt på halvön är en av Islands allra mest kända symboler.

Bild lånad från OntdekIsjland.

Dag 2: Golden Circle

Hur än det är så får inte Gyllene Cirkeln missas när man är på Island. Det är en rutt på ca 30 mil som inkluderar några av Islands absolut mest kända landmärken; som t.ex gejsrarna Geysir, den historiska nationalparken Pingvellir som klassats som ett världsarv av Unesco och landets största vattenfall Gullfoss.

Gullfoss_Iceland4-670x501 []

Bild lånad från Travelet.com.

Egen bil ger oss möjlighet att göra utflykterna i egen takt och stanna längre där vi vill. Vi ser också framför oss att vara så friluftsiga så att vi förbereder matsäck i lägenheten och har med oss så vi klarar både lunch och fikor utan att nödvändigtvis behöva hitta ställen på vägen eller behöva stanan på värsta turistställena. Vi kan gå hur långt vi vill utan stress eller hunger. Valfrihet!
Helst vill vi också kombinera med ridning vid något av ställena – googling pågår.

Lördagen spenderar vi i Reykjavik och vi är lite sugna på att köra cykel-sightseeing där, och på söndagen testar vi förstås mäktiga Blue Lagoon (blå lagunen) på väg till flygplatsen.

blue lagoon iceland

Bild från Trendy4cast.com.

Sjävklart har det googlats loss på schyssta restauranger också, Island är känt för sina många klassrestauranger och vi siktar mot kända Fish market och utöver det kanske Aaltobistro. Bra mat varje kväll är ett måste!

Ja ni hör ju – det kommer att landa alldeles utmärkt detta. Jag ser sjukt mycket fram emot både Island i sig och att uppleva det med J och C – på vårt egna sätt. Tjoho!

__________________________________________________________________
#blogg100 – 5/100