Santoriniboendet – så har vi äntligen bestämt oss

Jag nämnde redan för många veckor sedan att våra dagar på Santorini i sommar till viss del också mest gav mig ångest. Att hitta boende visade sig vara otroligt svårt, och det verkade i Fira mest finnas små rum av inte allra fräschaste snitt till enorma överpriser. Någonstans kände jag ändå att man när man bara har några dagar (3) på Santorini så vill man bo där det händer, och framför allt där utsikten är som vackrast.

Fira är öns huvudstad och en av de mest kända bildmotiven från Santorini med sina vita hus och blå tak. Fotomotiven blir inte vackrare eller mer typiska, gränderna lär vara de charmigaste man skådat men… vad jag läst så är det också enormt tryck från turisterna och på många sätt snarare motsatsen till charmigt.
Så nej – det, men framför allt boendepriserna gjorde att vi tänkte om.

Oia är den näst mest kända staden, och ligger 11 km nordväst om Fira. Tydligen ska solnedgången vara om möjligt ännu vackrare här än i Fira, men nej – även här verkar massturismen vara ett faktum och boendesituationen nästan lika illa som i Fira.

Firostefani nära Fira var länge ett alternativ. Lugnare än Fira men med det sistnämnda nästan på gångavstånd och gott om hotell och tavernor.

Det finns också många ställen på andra delar av ön där boende blir betydligt billigare, och som då ligger med strandläge istället för med utsikt över vulkanen och solnedgången, men vi vill verkligen åt det sista…

..så när jag först läste om en by som fortfarande känns äkta på Santorni – Megalochori Village 9 km söder om Fira blev intresserad. Byn är en gammal traditionell sådan där charmen finns kvar, och som består av vita hus, trånga gränder, vackra kyrkor och andra byggnader och som är omgiven av vingårdar. Vi kommer bo en kort bit därifrån på ett hotell med just den fantastiska utsikt jag vill åt nära så bestämde vi oss. Vi kommer bo på Grand View som verkar ha enkla men rena rum, som har den stora pool vi vill åt för barnens skull och som sagt utsikten och solnedgången som är viktig för mig. Priset är betydligt billigare än i Fira (om än inte billigt) och dessutom får vi en ordentlig familjelägenhet med två rum och egen uteplats vid poolen. Vill vi hellre bada på strand (vilket dock inte lär hända) så ligger stränderna Perissa och Perivolos fem minuter med bil söder om stället. Förhoppningsvis blir det den perfekta kompromissen.

Bilder från Grand Views hemsida.

Allra bäst vore det nog att ha bil, då Santorini är en liten ö och det är lätt att ta sig runt – och vårt hotell dessutom ligger lite off. Men samtidigt tänker vi att med de korta avstånden så blir taxi också okej. Vi kommer givetvis att utforska Fira och även äta middag där någon kväll, och ett alternativ om vi vill ta oss iväg på längre utflykter är att ta oss runt med buss vilket ska vara smidigt.

Ännu bättre är att Norwegians strejk nu verkar vara över, och någon konkurs vill vi inte veta av. Förutom allt som vore tråkigt med den utgången så hoppas vi även att de kommer köra hem oss till Stockholm från Santorini.

Så. Med det anser jag Santorini-planerandet vara tillräckligt klart för att jag ska kunna fokusera på veckan innan när vi kompissemestrar i hyrt hus på Kreta. Oh the joy!

_______________________________________________________________
Blogg100 – 10/100.

 1. Vi har ju också valt sommarsemester på ett sånt där nästan löjligt massturismplace, Mallorca. Men istället för att tränga in oss med horderna har vi valt att hyra några lugna hus på landsbygden. Nära till havet, när till turismen men ändå bortanför. Förutom sista veckan när vi valt att avsluta på hotell. Utan matlagning.

  Santorini låter fantastiskt, jag är sugen på att göra årets mamma/barn resa till ytterligare någon grekisk ö på höstkanten. Men vi får väl se hur det blir med den saken. Det är ju rätt långt dit och jag har span på en resa i februari/mars 2016 också.

  1. Jag tror verkligen att det kommer att bli en ultimat blandning! Har hört så mycket gott om Mallorca på slutet – långt bortom Alcudia och Palma liksom (fast oj vad jag älskade palma!)

 2. Jag har faktiskt aldrig varit på Santorini trots att vi bor “granne”. (Kreta) Jag har många grekiska vänner som har varit där och nog har man hört skräckhistorier om priserna som t ex 9 euro för en kaffe och 10 euro för en grekisk sallad. Tydligen ska det ändå finnas ställen med normala priser så om ni nu ska bo lite “off” så hittar ni dem säkert. En dag ska jag också ta mig dit om inte annat för att gå runt och fota själv allt det man ser på vykorten!

  1. Jag tror min man kommer bli galen på mig pga fotandet. Jag är taggad för det redan nu och har inte ens vågat säga något, haha.

 3. ser ut att bli kanon!! Går jättebra med bussar också! Billigt och enkelt 🙂 Och stränder finns fina på andra ställen, Santorini är inte bara strand, det är kombinationen. Och som sagt, ni åker ner till Perissa och Perivolos på ett litet kick.
  Tänkte direkt på er och Santorini när norwegianstrejken kom, hoppas den linjen håller i sig för evigt! 🙂

  1. Ja verkligen – avgången går helt usel tid men den går iallafall 🙂

   Läst om bussarna på många ställen, det kommer det helt klart få bli!

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Följ mig!

Mer läsning...
båsenberga hotell konferens countryside hotels-9
Tips om Countryside Hotels – ett av mina stoltaste samarbeten