Santoriniboendet – så har vi äntligen bestämt oss

Jag nämnde redan för många veckor sedan att våra dagar på Santorini i sommar till viss del också mest gav mig ångest. Att hitta boende visade sig vara otroligt svårt, och det verkade i Fira mest finnas små rum av inte allra fräschaste snitt till enorma överpriser. Någonstans kände jag ändå att man när man bara har några dagar (3) på Santorini så vill man bo där det händer, och framför allt där utsikten är som vackrast.

Fira är öns huvudstad och en av de mest kända bildmotiven från Santorini med sina vita hus och blå tak. Fotomotiven blir inte vackrare eller mer typiska, gränderna lär vara de charmigaste man skådat men… vad jag läst så är det också enormt tryck från turisterna och på många sätt snarare motsatsen till charmigt.
Så nej – det, men framför allt boendepriserna gjorde att vi tänkte om.

Oia är den näst mest kända staden, och ligger 11 km nordväst om Fira. Tydligen ska solnedgången vara om möjligt ännu vackrare här än i Fira, men nej – även här verkar massturismen vara ett faktum och boendesituationen nästan lika illa som i Fira.

Firostefani nära Fira var länge ett alternativ. Lugnare än Fira men med det sistnämnda nästan på gångavstånd och gott om hotell och tavernor.

Det finns också många ställen på andra delar av ön där boende blir betydligt billigare, och som då ligger med strandläge istället för med utsikt över vulkanen och solnedgången, men vi vill verkligen åt det sista…

..så när jag först läste om en by som fortfarande känns äkta på Santorni – Megalochori Village 9 km söder om Fira blev intresserad. Byn är en gammal traditionell sådan där charmen finns kvar, och som består av vita hus, trånga gränder, vackra kyrkor och andra byggnader och som är omgiven av vingårdar. Vi kommer bo en kort bit därifrån på ett hotell med just den fantastiska utsikt jag vill åt nära så bestämde vi oss. Vi kommer bo på Grand View som verkar ha enkla men rena rum, som har den stora pool vi vill åt för barnens skull och som sagt utsikten och solnedgången som är viktig för mig. Priset är betydligt billigare än i Fira (om än inte billigt) och dessutom får vi en ordentlig familjelägenhet med två rum och egen uteplats vid poolen. Vill vi hellre bada på strand (vilket dock inte lär hända) så ligger stränderna Perissa och Perivolos fem minuter med bil söder om stället. Förhoppningsvis blir det den perfekta kompromissen.

Bilder från Grand Views hemsida.

Allra bäst vore det nog att ha bil, då Santorini är en liten ö och det är lätt att ta sig runt – och vårt hotell dessutom ligger lite off. Men samtidigt tänker vi att med de korta avstånden så blir taxi också okej. Vi kommer givetvis att utforska Fira och även äta middag där någon kväll, och ett alternativ om vi vill ta oss iväg på längre utflykter är att ta oss runt med buss vilket ska vara smidigt.

Ännu bättre är att Norwegians strejk nu verkar vara över, och någon konkurs vill vi inte veta av. Förutom allt som vore tråkigt med den utgången så hoppas vi även att de kommer köra hem oss till Stockholm från Santorini.

Så. Med det anser jag Santorini-planerandet vara tillräckligt klart för att jag ska kunna fokusera på veckan innan när vi kompissemestrar i hyrt hus på Kreta. Oh the joy!

_______________________________________________________________
Blogg100 – 10/100.