Lördagsmiddag a la Mellanöstern

Vi har ett gäng kompisar som vi kör temamiddagar med regelbundet. Nobelmiddag från olika årtal är ett av koncepten och nu har vi utökat med tema på ett land. Landet i fråga lottar vi fram, och med det vill vi både lära oss om andra matkulturer såväl som äta lite annorlunda än vi är vana vid. Lördagens land var Irak, och vi fick den mesta inspirationen från bloggen Irakisk mat. I övrigt tänkte vi mest persiskt / orientaliskt / mellanöstern. Upplägget innefattar också att vi delar upp ansvaret mellan oss, så vi har ett par som har hand om arrangemanget, ett som ansvarar för förrätt, ett för varmrätt och ett för desserten. Det femte paret har en fri roll på mitten som vi brukar säga, vilket till exempel kan betyda mellanrätt eller bara något tilltugg eller så. I lördags hade vi arrangemanget…

… men vi gjorde lite tilltugg och fördrink. Pistagenötter och yoghurt-mynta-drycken Dogh fick sällskapas av inte så områdestypiska (men goda) inbakade oliver.

Den första rätten var väldigt irakiskt typiska kubba, som är en sorts friterade fyllda knytten. Degen var gjord av manna och bulgur fylld med en lammfärsblandning bland annat innehållande de för det irakiska köket väldigt typiska “7 kryddor”. Alltså, de var så goda! Såklart en yoghurtbaserad sås till. Det märktes att de var gjorda med mycket kärlek – och möjligtvis en del svett och tårar.

Duktiga J&C hade också gjort riktigt goda vegetariska vinbladsdolma (ja det slutar på a).

Rätterna som kom upp som nummer två var en riktigt god tabolueh, kryddiga irakiska kebab (grillspett) och förstås den klassiska kikärtsröran hummus.

Som tredje rätt serverades saffranmarinerade kycklingspett ihop med en curry-saffransås och kryddig yoghurt med bland annat ingefära och sambal. Alltså, smakerna!

När vi ätit varje rätt så stod allt kvar på ett stort buffébord och vi backade både en och två gånger. Det irakiska köket alltså – vilken hit!

Till efterrätt serverades en form av tårta – “Libanesiska nätter” – baserad på mannagryn som trots sitt sockerinnehåll upplevdes hur fräsch som helst och faktiskt fick oss att helt skrapa fatet. Tolkningen innefattade också att pimpa smaken med vaniljpulver och att servera fräscha blåbär, granatäpple och färska dadlar till.

Helt klart en härlig kväll, både sett till mat och sällskap.

Vad gäller fortbildningen så lärde vi oss mer om landet och dess historia genom ett ordentligt quiz – det är ett måste-inslag under temamiddagar!
Nuläget är desto värre – det är så fruktansvärt det som pågår där just nu!

Hur vi satt och åt förresten? Jo, arrangörerna tänkte lite på kvällarna i Jordanien och valde att låta stackars stela gäster sitta på kuddar på golvet, och inramningen mystes till så gott det bara gick med tyger i orientaliska färger och mönster. Mer mysigt än bekvämt, men ska det vara så ska det.

persisk-dukningDukningen fastnade på bild först efter att middagen var över och dukningen aningen trashad – med (välling-) flaskor och prylar kvar för att påminna om surret som just var…

Kan inte du komma till landet med maten så kan iallafall maten komma till dig, med andra ord.

Land till nästa gång är lottat och det lär finnas öl och schnitzel på bordet. Kan du gissa vart vi åker då..?

Följ mig!

Mer läsning...
restaurang nook recension stockholm
Restaurang Nook, Stockholm – en recension