Lite mer om Reykjavik

Givetvis såg vi Reykjavik också. Den dag vi hade mest tid för denna världens nordligaste och Europas västligast belägna huvudstad var dock lördag eftermiddag och då lämnade vädret en del att önska. Kylan, som i några plusgrader vilka i den hårda vinden upplevdes som många minusgrader (jag hade samma kläder som när jag åker slalom i minus 15…), kompletterades då för enda gången under vår vistelse med strilande regn också. Inte alltför upplyftande… och intensiv sightseeing byttes mot lite lagom strosande och caféhäng.
Vi gick visserligen i staden varje kväll och med tanke på dess ringa storlek – det bor ca 120 000 invånare där – kände vi oss snabbt hemma på gatorna så vi tyckte ändå att vi fick ett bra grepp om fina Reykjavik.

Reykjavik är väldigt gulligt med sina små färgglada trähus. Eller trähus förresten – det är faktiskt plåt utanpå, då man för att skydda träfasaderna mot just blåst och väta sätter målad plåt utanpå träet. Jag tycker verkligen att de små gatorna var hur charmiga som helst, och flera av dem hade det knallblå havet i slutet av gatan vilket gav en extra fin inramning.

  
Någon form av cykelparad á la 50-talet passerade när vi värmde oss på ett mysigt café på lördagseftermiddagen, och han med en liten hund i en väska på magen var nog allra charmigast.

    
En del av hamnen, den äldsta delen av Reykjavik.

      


Gatan där vi hyrde en lägenhet – i det grå huset på vänster sida efter grafittihuset närmare bestämt.

Ett annat landmärke som syns från de flesta delar av staden är vackra Hallgrimskirkja. Den går också att åka upp i för att få en härlig vy över Reykjavik från ovan.

    

Det finns även många museum som kan vara värda besök, men de mer kulturella sidorna av oss fick vila denna resa.

Reykjavik kan stoltsera med hela sju sim- och badanläggningar som värms upp av de varma källorna. Det är ett hett tips – jag hade gärna sjunkit ner i en av dem denna kyliga lördagseftermiddag efter några timmars ridning som värmde själ och sinnen men definitivt inte kroppen, så att säga.

Något annat det finns gott om i Reykjavik är caféer och restauranger, och vi testade riktigt bra sådana varje kväll. Recensioner om Sjavargrillid (Seafood grill), Grillmarkadurinn (Grill market), Perlan och Fiskmarkadurinn (Fish market) kommer!

Lika bra som matutbudet sägs nattlivet vara, men även om jag brukar vara väldigt på att utforska det så blev det inget av det den här gången. Vi åt – mycket, länge och sent – och sedan behövde vi sova för att orka upp 6.30 dagen därpå och kunna prioritera nya äventyr. Det känns nog ändå som rätt fokus under en långweekend på Island, om man vill få så mycket natur som möjligt. Och det ville ju vi!

Följ mig!

Mer läsning...
zanzibar
Hej från Zanzibar! (en reseskildring)