Rökeriet, Fjäderholmarna – och Stockholmssiluetten

Fjäderholmarna är verkligen ett mysigt och enkelt utflyktsmål från Stockholm, och brukar kallas ”Stockholms närmaste skärgårdsöar”. Man tar sig dit med en kort båttur från antingen från city eller från Skeppsbrokajen i Gamla stan, och det senare kostar 130:- tur och retur. Från båten tornar bryggan upp sig, och till vänster i bild ligger restaurangen Rökeriet som är vår favorit. På en annan sida av ön finns Fjäderholmarnas krog som är aningen lyxigare/finare, och billigast är annars att ha med egen picknickkorg och slå sig ner på någon av alla härliga klippor i solen.

Vi gillar dock Rökeriet för att maten är god och har okej priser, och att deras uteservering oftast upplevs ligga i lä, och att solen ligger på uteserveringen hela långa eftermiddagen och kvällen tills solen går ner i horisonten under ljuvliga solnedgångar.



Jag älskar förrätter betydligt mer än efterrätter och ibland faktiskt mer än varmrätter. Så kändes det när jag såg Rökeriets meny när vi var där i tisdags. Inte för att det var något fel på den egentligen, visserligen. Det gjorde att jag valde tre förrätter istället för förrätt och varmrätt, och oj vad gott det var. Jag började med deras klassiska rökta räkor (SÅ goda!), och sedan fick det bli en makalöst god skagentoast och en halvportion fin moules frites efter det. Jag blev mätt kan jag lova, men också otroligt nöjd!

  
Just i tisdags vankades som jag redan skrivit fotboll så vår tillbakaresa blev inte lika sen och med det magisk som förra året, men när man närmar sig stan igen och ser Stockholms siluett så känner man ännu mer hur resan till Fjäderholmarna och tillbaka till Skeppsbrokajen är precis hur värd som helst och Stockholmskärleken svämmar över. Lika vackert vare sig det är sen, rosa skymning eller snäppet tidigare.