Santorinis stränder i svart och rött (och arkeologiska fyndet Akrotiri)

Stränderna är verkligen något extra här, tack vare sina ursprung i det stora vulkanutbrott som gjorde den runda ön till en halvmåneformad och är anledningen till de dramatiska klipporna på huvudön Thiras västra sida, mot vulkanen. De består nämligen av lavastenar och är således stränder med sand i storleksordningen grovkorning till stenig och oftast svarta. Ovanligt! Undantaget bland alla undantag är Red beach, som av samma anledning är just röd.

Idag körde vi stränder på södra delen av Santorini.

Vi började förmiddagen vid Perissa, då detta är en av de mest populära och således folktäta stränderna och vi ville hinna njuta av den innan det blev som mest intensivt. Hotellägaren tipsade egentligen om den liknande grannstranden Perivolos, men även om den kanske är likadan men lugnare så ville jag ha Perissas inramning. Jag är mer svag för stränder med dramatisk inramning än de som ”bara” fortsätter i evighet. Det här, liksom;

Riktigt häftigt! Vi hängde på stranden till efter lunch, och då var det fortfarande lugnt. Kanske på grund av vinden som gjorde stora och inte allt för (barn-) badvänliga vågor snarare än något annat. Men vi hade några sköna timmar på den heta sten-/sandstranden och gillade inramningen med alla tavernor längs strandpromenaden.Tyvärr missade vi den närbelägna stranden Vlychada som i mer mörkgrå färg verkar både fin och mysig och med intressanta stenformationer bakom sig.
Istället åkte vi efter lunch istället och inspekterade den gamla urgrävda arkeologiska staden Akrotiri, Santorinis motsvarighet till Pompeij, som fanns för 3000 år sedan och begravdes under vulkanutbrott och jordbävningar. Mäktigt!

Res med barn. Försök väcka historieintresse. Lyckas kanske – våga, vinn osv. Varva med stränder och glass och sånt för bästa energi och lust. 

Allra mest kända såväl som vackra – och unika – stranden på Santorini är Red beach, där vi spenderade eftermiddagen. Dess inramning med mörkt roströda bergskanter och stenar varvas med svart och är bara hur häftig som helst, och kontrasten mot det klart turkosa vattnet gör det ännu bättre. En strand som är ett absolut måste att besöka på Santorini!

santorinis stränder
  

Jag skulle verkligen kunna spendera flera dagar med att utforska och ännu mer njuta av Santorinis stränder!

Så gick ännu en dag, som förstås avslutades vid poolen.


Imorgon gör vi sista dagen! Att välja vad vi ska spendera de dyrbara timmarna på är en klar utmaning. Men, vi ska nog klara det. Räkna med en rapport imorgon kväll… 🙂