Santorini – Megalochori, Pyrgos och utsikten över hela ön 

De byar som är mest kända på Santorini (läs om vår resa under tagg Santorini) är vykortsvackra Oia och Fira, men de är ju också allra mest turisttäta och en anledning att jag verkligen tyckte så mycket om Santorini var att de byarna inte utgjorde Santorini liksom – det fanns så väldigt mycket mer. När jag som mest letade hotell så var en stark anledning att vi valde Grand View förstås att hotellet hade magisk utsikt men också att det låg precis i utkanten av en by där man kunde gå på restauranger osv – Megalochori.

Jag älskade Megalochori! Den hade inte någon direkt havsutsikt, men var så otroligt charmig. Antalet turister var väldigt få, och de smala gränderna kantade av traditionellt vita hus var precis hur mysiga som helst. Att gå omkring där var en ren njutning!


På torget mitt i byn låg flera restauranger bredvid varandra, och där serverades både prisvärd och riktigt god, traditionell mat. Restaurangen Raki rekommenderade vår hotellägare lite extra, och vi åt där flera gånger och var ytterst nöjda. Barnen kunde springa omkring och leka på torget, och charmen var verkligen total.

Megalochori

En annan by mitt på Santorini är Pyrgos, och där når man också öns högsta punkt som ger en 360-graders vy över ön. Även den är otroligt charmig med trånga gränder och en häftig ruin längst upp på toppen. Något mer turister än Megalochori vilket innebär att vissa gränder är kantade av souvenirförsäljare, men det är inget som stör – charmen vinner ändå med hästlängder och kommersen går inte att jämföra med den i Fira eller Oia. Här traskar man omkring och njuter innan man sätter sig på en taverna i skuggan av olivträd och äter sin moussaka. Ungefär så.Utsikt från Pyrgos – jag står på ruinen och fotar vilket man ser närmast i bild.


På den absoluta toppen, dit man kör med bil en ytterligare bit från Pyrgos. Vackra Santorini!

Följ mig!

Mer läsning...
ilet-du-gosier-guadeloupe-båtutflykt (1 av 32)
Reseåret 2018 i backspegeln – med utgångspunkt i drömmarna och planerna