Reykjavik restaurang; Fishmarket / Fiskmarkadurinn

I ett av de små trähus klädda med plåt som ligger vägg i vägg i hela Reykjaviks centrum, ligger restaurangen Fishmarket / Fiskmarkadurinn. Det är kanske stadens allra mest kända restaurang, och en av de absolut populäraste bland alla pärlor som Reykjavik bjuder på. Jag vet inte hur många som rekommenderade stället för oss innan vi åkte, och att boka bord just där kändes som en självklarhet.

Vi hade med andra ord höga förväntningar inför vår sista kväll i Reykjavik, och det givetvis med grymma matupplevelser bakom oss – läs mer om Seafood grill, Grill market och Perlan under länkarna.

Inredningen var riktigt härlig – ombonad och snygg.

På Fishmarket är det inte som på de andra ställena menyer med mest populära och prisvärda ”kockens val” som gäller, utan allra bäst matupplevelse får man om man tar avsmakningsmenyn. Den kostar rejält med sina ca 750 kr per person, men är gjord med finess och otroligt goda smaker. Hade jag gjort denna recension lite tidigare hade jag kanske kommit ihåg rätterna vi serverades, men dessvärre skulle jag bara kunna återge fragement korrekt. Men det var iallafall otroligt vackert, väldigt gott och med fokus på fisk och skaldjur förstås – hummer, musslor, räkor, krabba, fisk – osv osv osv. Ni får se och försöka föreställa er smakerna istället.

      

       

Beställer man avsmakningsmenyn är desserten som avslutar en hel lång planka bestående av ungefär alla desserter som finns på menyn i miniatyrformat. Helt fantastisk verkligen, det går inte att återspegla den på bild men de vid borden runt om oss som inte kört på avsmakningsmenyn utan valt från den vanliga vände sig om och gjorde stora ögon och frågade vad vi lyckats beställa egentligen. Vi förstår dem!

Så ska du kosta på Fishmarket, eller välja någon av de andra ställena jag rekommenderat? Jag säger Ja – Fishmarket levde upp till våra höga förväntningar och vi hade en riktigt härlig kväll. Det verkade även övriga gäster ha, bland annat stora lite festglada gäng som också letat sig dit – det finns helt okej med utrymme och går att boka bord även för större sällskap.
Jag skulle absolut gå tillbaka till Fishmarket om jag kom tillbaka till Reykjavik,men någonstans är det ändå maten på Seafood grill jag drömmer allra mest om… Med andra ord är nog min rangordning Seafood grill som 1-a, Fishmarket 2-a, Grill market 3-a och Perlan minst bra av de vi testade.

Som vanligt – håll utkik på t.ex Tripadvisor för att få mest uppdaterade utlåtanden om Reykjaviks för tillfället allra bästa restauranger.