Från Östersjön till Borgå via Arabia

Och så steg vi i land i förmiddags, de två resebloggande mammorna och tillhörande globetrotters till barn. 

  
Helsingfors mötte oss inte direkt från sin bästa sida – innan vi satt oss i hyrbilarna som väntade på parkeringen var vi i det närmaste dyngsura… Well well. 

Vi styrde österut mot destination Borgå med ett stopp på vägen enligt tips från de lokala vännerna med koll. Porslinsfabriken Arabia ligger bara cirka 10 minuter med bil utanför Helsingfors, och är ett ställe med historia så långt tillbaka i tiden som 1873. Det är fortfarande i bruk och i fabriken görs porslin och annat av bästa finska designtyp – Arabia, Iitala, Fiskars mm.

Vi gick inte den guidade fabriksturen, eller besökte museumet som visar den välkända finska porslinsdesignen genom tiderna, eller njöt av galleriet med sina utställningar… 

Men outleten lyckades vi iallafall besöka och konstaterade att det begränsade bagageutrymmet besparade oss många Euros idag. 

   
 
Så vad gjorde vi istället för allt det som lockar med Arabia? 

Jo… Vi reser ju med barn och vi gör det bästa för att hålla dem stabila med en lagom mix av sånt vi vuxna gillar och sånt som de behöver (röra på sig!) eller uppskattar (lekpaus!). Inramningen vid biblioteket var dock mäkta häftigt – vägg i vägg med Aalto University School of Arts, Design and Architectures restaurang. 
   
 
Borgå nådde vi senare på eftermiddagen, och återsamlades då med övriga Borgåbesökare tillika resebloggarfamiljer – hela 10 stycken mer eller mindre fulltaliga, från Sverige, Norge, Finland, Estland, Tyskland och Italien. 

  Vårt vandrarhem och bas för de kommande dagarna.