Utflykter och finsk skärgård och tradition

Idag möttes vi av ösregn och tog det därför lugnt på vandrarhemmet länge innan vi gav oss iväg till de utflyktsmål som handplockats för vår ”familj”. Det finns mycket att göra i och omkring Borgå för familjer och för familj Livet från den ljusa sidan och Resfredag stod utomhusmuseum och miniatyrvärld på schemat. De kommer båda beskrivas närmare vid senare tillfälle, men ni ska få några snapshots.

Vi började på Postbacken, som förde tankarna till mina dalahemtrakter och fäbodarna där men på finskt vis med små traditionella bodar från 17 och 1800-talet. Allra mest finsk känsla kanske i den gamla lilla boden som inhyste en vedeldad bastu? 

Barnen roade sig bäst i stugan med skapa-tema och vi gillade den charmiga kaffestugan med sina fina kanelbullar lite extra. 

  
   
    
 
Sedan åkte vi vidare till Noarks miniatyrvärld där såväl Borgå som många andra delar av Finland (och världen) återskapats i miniatyrformat. Så fint gjort! 

  Känns vyn igen från mina bilder igår?

  Bilbanefascinationen alltså…!

På eftermiddagen mötte vi upp de andra familjerna i Rönnäs där vi hade en stor stuga till förfogande och en massa roliga aktiviteter att välja på. 

Fisketuren verkade hur rolig som helst… 

  

…såväl som havskajak, cykling, vandring och annat. Vi nöjde oss dock med en tur i en roddbåt, och med att njuta av natur och inramning rent allmänt. Och trevligt umgänge förstås! 

  

   
 Max, Julia och Makingmemories-Monicas mysiga Maria.

Vi åt också ytterst god mat men framför allt njöt vi också på riktigt traditionellt finskt vis med bastu och badtunna. Vi borde ta efter den traditionen ännu mer, känner jag. Njutningen!

 

Det hann förstås bli kväll innan vi kom tillbaka till vandrarhemmet, väldigt nöjda efter ytterligare en riktigt mysig dag i Borgå med omnejd.

 Så vackert under bilresan hem!