Promenad längs Järlasjön december edition

Idag vaknade jag utan feber och kände mig på alla sätt redo att inleda min riktiga mammaledighet. Det vill säga, att ta mig utanför dörren och göra något mer eller mindre vettigt av dagen. En lite längre promenad lockade, och när jag nu bytt hemmakvarter sedan mina tidigare föräldraledigheter så finns många nya rundor att hitta. Jag kommer sakna Årstaviken men tror samtidigt att jag kan hitta många härliga promenadstråk i Nacka med stor variation. Nära hemifrån kan jag till exempel lätt ta mig till Nyckelvikens naturreservat, gå längs vattnet i Saltsjö Duvnäs eller röra mig mot Järla sjö och Sickla. Idag gjorde jag just det sista och tog mig hemifrån via Storängen och Lillängen med destination Sickla köpkvarter. Det kändes som ett bra koncept, för ibland är det extra härligt att gå med en destination också.

Jag gick precis vid lunch och således när solen stod som allra högst, och det är inte särskilt högt i mitten av december kan konstateras. Men oj vad vackert det var – inramningen idag var helt magisk nere vid Järlasjön.

promenadstråk i nacka  promenadstråk i nacka  promenadstråk i nacka
promenadstråk i nacka

Järla sjö är förresten ett otroligt härligt område, tycker jag. Det är så vackert nere vid bryggorna och hela området är verkligen så smakfullt byggt.

järla sjö
järla sjö  järla sjöVilken ynnest det är, att bo i Sverige och ha en lång, lyxig föräldraledighet att njuta av. Idag kändes verkligen som min första riktiga mammalediga dag, då jag gav mig ut från bubblan och verkligen njöt på ett lite annat sätt. Härlig promenad som sagt, och så kaffedejt med Towe på det.

Jag och Meja gjorde även debut på BVC och träffade en väldigt mysig sköterska. Meja har redan gått upp en bra bit från födelsevikten och checkade in på dryga 4,3.

Jag kom hem strax före skolhämtning (som jag dock inte tar hand om förrän nästa vecka) och konstaterade en hel dag på språng – så som jag faktiskt allra mest uppskattar de mammalediga dagarna. Tänk att de är här nu, och ska vara det i mer än ett år. Det känns superhärligt!

  1. Ser ju fantastiskt ut! Men stämmer det med bara 10 timmar på fritids och hämtning redan kl 14? Eller S går kanske längre dagar pga 1:an?
    A har några som har småsyskon i sin klass och de försvinner innan mellis, hon är så besviken att de aldrig hinner leka ordentligt.

    1. Ja, de har 10 timmar på fritids och inte vad jag vet någon begränsning till kl 14 på vår skola iallafall (det vore ju märkligt?). Stella går från 8.20 till 13.30 så det blir ändå ok, och kan tänka mig att hon kommer få sluta 13.30 på fredagar (när jag har Max hemma helt) så vi hinner göra något roligt då. Så det blir nog rätt långa dagar för henne övriga fyra dagar, hon älskar fritids och att umgås med kompisarna där.
      Det är värre för Max då, som verkligen behöver och trivs med både kompisarna och pedagogiken och ju är sista året på föris. Han kommer gå 25 timmar. Det får bli lite pyssel med hur vi lägger upp det. Men ja, timmarna i f-klass är ju färre så få se hur det blir då?
      De går som vanligt hela december dock (man behöver ändra inom en månad) så kör vi nya tider från januari.

      1. I förskoleklassen, som inte omfattas av skolplikt, är det väl dessa timmar som gäller (alltså ingen fritids egentligen utan enbart den s k skoltiden) medan man från Åk 1 har, i alla fall i Haninge kommun, rätt att vara på fritids till kl 16 även med föräldraledig förälder. Vi går tvärt emot och kommer inte ha någon fritids för Norah alls från maj nästa år. Då storebror inte har fritids från sommarlovet (börjar 4.an) såg vi det smidigt att slippa avgiften under ca 1,5 då jag ändå kommer att vara hemma och barnen är så pass stora att de ändå går hem själva.

        1. Hur menar du, jag tänker att antingen måste de väl ha rätt till 25 timmar barnomsorg eller skola + 10 timmar fritids? Det är bara de två varianterna som står på Nackas hemsida..?
          Hm. Knepigt!

          Ja låter ju fullt rimligt och så med dina kids, de är ju så stora. Alltså S är iofs lite äldre än N men hon är ju storasyster så har ingen att luta sig emot. 🙂
          Men det är ju så svårt att veta hur de kommer att vara också, känns lite som att man nog får planera tiderna för max en termin i taget.
          Kan däremot tänka mig att S kommer få gå hem själv någon gång t.ex när Max slutat tidigare eller är helt hemma. Vi får se. 🙂

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *