Varför vi väljer Dubai och varför vi kanske borde välja bort – om att resa etiskt

Ni som hängt med här eller i podden vet att vi bokat en resa till Dubai i slutet av mars. Anledningarna är rätt enkla. Vi ville vara säkra på att det är betydligt varmare än ”svensk sommar”. Vi vill ha strand och schyssta pooler. Vi vill ha enkel tillgång till god mat som vi själva väljer. Vi vill ha ett resmål där allt finns, inte minst som möter en bebis behov. Framför allt vill vi ha semester med lite guldkant, med möjlighet att se lite mer än bara en resort.

Vi siktar helt enkelt mot en kravlös vecka med riktig känsla av semester och det lilla extra.

Vi väljer inte Dubai som ett politiskt icke-statement. Bara för att vi åker dit tycker vi inte att det är okej varken med att driva ett land som en diktatur, att utnyttja arbetskraft under slavlika förhållanden eller att landet är uppbyggt på eventuellt smutsiga oljepengar.

Samtidigt så bör man kanske helt undvika etiskt tvivelaktiga länder om man ska agera helt etiskt och politiskt korrekt. Eller?

Jag kan erkänna att jag inte reser så. 

Lite erkännande över den kanske? Det känns lite som att komma ut! ”Hej, jag heter Lisa och ibland reser jag etiskt tvivelaktigt”. Samtidigt så vet jag inte hur man helst ska förhålla sig till ett sådant land? Vad är bäst för landet och dess lokalbefolkning; att åka eller att helt undvika?

Hur tänker du?

Och när vi ändå är inne på ämnet så kan vi ju titta på kartan nedan, där organisationen Transparency International klassificerar länder utifrån hur korrupta de är.

dubai etiskt

Vad säger du nu, reser du etiskt? Mer eller mindre än du trodde?

Jag säger såhär jag; Dubai ska bli härligt! Varmt, avslappnande och just den typ av semestervecka som vår familj behöver och vill ha just nu.

 1. Grattis till bokad resa!
  Allt eftersom jag läste inlägget tänkte jag, ”ja, men vilket land kan en åka till då” och så kom kartan på slutet, tack!

  För mig är det viktiga att en är medveten om vart en reser och vad för typ av land det är så en kan göra aktiva val. Helst vill jag resa etiskt, men går ens det? Vart kan jag åka då? Sen måste en nog fundera på sin gräns, inget land är perfekt men det kanske finns vissa frågor som en bryr sig mer om än andra som kan vara vägledande i vart en vill att ens pengar får fortsätta snurra. Handlar det om barns rättigheter, korruption eller miljöutsläpp. Det kan en bara veta själv, det viktiga är att en själv tänker till. Och det ska jag ärligt säga att jag inte gjort med alla stopp för den här resan!
  Tack för bra inlägg!

  1. Ja, den visar just i avseendet ”korrupt”.
   Men precis, det finns ju så himla många aspekter och man kan ju inte ta hänsyn till precis alla, om man nu vill upptäcka världen menar jag. Däremot är jag ju helt säker på att jag blir en mer upplyst och till och med bättre människa av att resa, och genom det kan jag på sätt och vis påverka ännu mer än genom tysta bojkotter… tänker jag.

 2. Håller med, det är svårt att resa till ett land som på något sätt inte fullt ut klaffar med ens egna värderingar eller värderingar som vi i Sverige ser som fullt normalt (kvinnosyn, barnarbete och så vidare). Men som det redan konstaterats då. Vart ska en åka när även ”självklara länder” känns tvivelaktiga (för även om exempelvis USA är ganska okej enligt kartan så har de fortfarande dödsstraff på många håll, för att dra ett exempel)? Det är väl lite likadant som i miljödebatten. Att källsortera hemma för att sedan flyga till andra sidan jorden i ett smutsigt flygplan rimmar ganska illa.

  Well, jag noterar att jag reser etiskt nästa gång. Heja Kanada!

  1. Att källsortera är viktigare än man tror! Men ja… jag tycker ju också att det är problematiskt och är fullt medveten att varken mina argument eller mitt sätt att agera ”håller”.

   Tack för en bra kommentar! Och vad kul med Kanada! Annars kan du ta Finland som alternativ.

 3. Intressant fråga! Vi har nog rest till en massa etiskt tvivelaktiga länder och det är svårt att tänka så. Men Peter är så arg på hur arabländerna beter sig mot arbetskraften så han är tveksam till att åka dit. Jag förstår hans tanke och kan på sätt och vis hålla med, samtidigt som vi säkert åkt till länder som är värre ur nån annan synpunkt! I slutänden är det säkert känslorna som styr mer än något logiskt resonemang. Oftast väljer jag inte bort resmål men försöker bete mig på plats så att lina pengar ska komma lokalbefolkningen till del osv. Önskar er en riktigt fin resa!

  1. Det finns liksom inget ”rätt” och ”helt logiskt”, det är det som gör det hela så knepigt. Och sedan som du säger så kan något land alltid vara värre ur någon annan synpunkt, det finns så många aspekter och så mycket man har åsikter om.

   Tack!

 4. Hej Lisa
  Mycket intressant fråga. (Fast korrumperat land och diktatur är ju inte riktigt samma sak) Jag reser känslomässigt snarare än etiskt, dvs om jag läser om hur man piskar bloggare i Saudiarabien och våldtäktsoffer på Maldiverna, så vill jag helt enkelt inte åka dit.
  Att resa etiskt är ju svårt eftersom världen liksom hela tiden överlistar en. Man tror att man handlar gott och så blir det ofta tvärt om på något sätt. Dessutom är ju allt resande oetiskt för miljön om man ska vara krass.
  Efter ett dygn i Qatar, tyckte vi verkligen illa om gulfstaternas sätt att behandla sina gästarbetare (vi fick en tuff sanningslektion av vår etiopiske guide) och sen har känslorna för dessa länder varit svala. Dock, brukar säga till Christofer att vi kanske måste åka till Dubai ändå för att kolla first hand och prata med folk. Annars vet vi ju faktiskt inte.
  Så det kanske blir En Wallraff-resa till Dubai ändå, i lösmustascher, för att spinka! ?

  1. Nej det är inte samma sak, men inte riktigt poängen heller men det förstod du förstås 🙂
   Hade varit perfekt med en total lista om ”bäst sammantaget” och ”sämst sammantaget” men har ännu inte sett någon. Jag får leta! 🙂
   Men eller hur, det är liksom svårt att göra ”rätt” och samtidigt finns så många olika aspekter.

   Tack för en intressant kommentar!

 5. Jag tror inte att vi kan förlita oss på att resa etiskt. Däremot kan man väl på resmål och i situationer göra etiska val, som att inte främja exempelvis stora hotellkedjor med all inclusive på mindre orter där lokalbefolkningen lider. Att inte ta kort med apor i kedjor på strandpromenaden osv osv. Sen just arabländer har jag lite svårt för, av bemötanden sen innan och hur deras syn på kvinnor överlag tyvärr fortfarande genomsyrar. Jag vet att Dubai är bättre på den fronten, men där säger min plånbok ifrån.

 6. Väldigt intressant (och svårt) ämne! Kanske man ändå iaf delvis kan påverka vart pengarna man spenderar på destinationen går. Det går ju inte alltid, men t.ex. genom att stöda lokala småbutiker, restauranger m.m. så att man vet att man underlättar livet för själva lokalbefolkningen? Och hoppas att de även i praktiken hjälps av vårt turistande, inte bara i teorin.

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *