Reseinspo: 10 resehack – smarta tips inför resan

Vi kom hem tidigt i eftermiddags och möttes av synen ovan. Ja, entrén till vårt hem alltså men med lite extra. Det slog mig att det både är aktuellt och hög tid att berätta för mig om några av mina bästa resehack, ni vet – lifehacks goes resor.

1. Beställ hem mat online

Beställ hem mat via en tjänst så att ni så snart som möjligt har ett fullt kylskåp hemma och inte bara det utan slipper landa i vardag med tankar på vad ni ska laga i veckan. Jag är alltid sugen på fräsch mat efter semester och att ha en matkasse med färdiga recept för en vecka är suveränt. Vi kör Tastelines ekologiska matkasse, och då kan vi komplettera beställningen med alla övriga basvaror fram till midnatt dagen innan kassen ska levereras. Voila! Vi slipper dra iväg det första vi gör när vi kommit hem.

(Lev som jag lär, inte som jag lever – jag hade glömt den där kompletteringen den här gången så fick kånka iväg med alla tre barnen till Ica maxi, övertrött och dan ikväll pga själv hemma pga allsvensk premiär. Men iallafall).

2. Låna ut ditt hem

En annan sak på bilden ovan är nya, mer våriga, blommor i krukorna utanför dörren. Det hade mina föräldrar bistått med. De lånade huset när vi var iväg, för en getaway med några kompisar. Större win-win finns inte – någon kan få tillgång till annan ort och se om hemmet lite på samma gång. Sa jag att de städat jättefint? Sen har vi förstås ett avancerat larm enligt konstens allra regler, och det skulle jag verkligen inte kompromissa med.resehack

 3. Ta med rimliga smycken

Jag kan inte sova eller bada med mina vigselringar, så jag har en annan ring i stål som påminner om min riktiga men som känns bättre att dribbla omkring med på semestern. Det bygger förstås på att punkt 2. ovan är uppfylld, gärna i kombination med kassaskåp eller dylikt.

resehack

4. Ha koll på kartor även när du är offline

Det gör du smidigt genom att läsa in kartan i din smartphone medan du har wifi-access. Se till att läsa in tillräckligt detaljerat så du får gatunamnen om det behövs. Eller tillräckligt stort för att se när du åker flera mil utanför en stad för att komma ut i öknen.

Här kan du läsa om fler appar som är smarta att använda på resan.

5. Få extra utrymme på planet

Är ni två personer i sällskapet så boka säte vid fönster och gång så är chansen stor att ingen bokar mittensätet vilket innebär att ni får ett extra om ni har tur. Kommer någon till den platsen så är det oftast inget problem att byta.

6. Förvara solskydden i en egen necessär

Varje gång när man ska iväg samma sak – man letar solskyddskrämer och annat och har ingen koll på vad man har. Se till att ha alla krämer i en egen necessär som du vet var du har. Då får du bättre koll och slipper extra kostnader för det, och det är också det bästa sättet att få med sig krämerna till strand och annat när du väl är på resmålet – smidigt och kladdfritt.

7. Maila viktiga uppgifter till dig själv

Flygbiljett, pass- och försäkringsuppgifter samt telefonnummer till ambassader, SOS och kortspärrsföretag mailas med fördel till dig själv eller sparas på säker och lättåtkomlig plats i molnet så kan du lätt komma åt allt om du blir bestulen.

8. Packa inte ner laddaren till mobilen i incheckat bagage

Om några år kanske jag ändrar denna punkt (kämpa iPhone!) men för närvarande är det viktigt. Ångesten vid förseningar annars, liksom!

Här finns fler tips till hur du får en smidig långflygning. och här kan du läsa om hur du packar ett perfekt handbagage.

9. En sarong är alltid rätt i packningen

Finns det något mer allround-plagg? På beachen, som sjal, solskydd, avskildhet på resan – oumbärlig!

10. Ha en specifik reseplånbok

Blir du av med plånboken vill du inte bli av med mer än nödvändigt. Ha en speciell reseplånbok där du bara har med nödvändigheterna. Vad gäller pengar brukar jag ha bara ett litet belopp på mitt vanliga kort och föra över från andra konton när det behövs. Det minimerar risken att förlora mycket pengar om kort-olyckan är framme.

Övrigt

Sen finns ju fler gamla vanliga resehack relaterat inte minst packning, som att inte glömma reseapoteket, att rulla kläderna istället för att vika, att packa gamla kläder/handdukar som kan slängas eller skänkas, packa i packpåsar så hela packningen inte behöver rivas upp på varje ställe, ta med endast några få böcker och skänk dem vidare / byt (eller läs dem online), se till att ha namn på alla väskor (gärna en utanpå och en inuti ifall den yttre lossnar), ha alla värdesaker (och absolut hemnycklarna!) i handbagaget och ja… Ni vet ju.

Har ni något annat bra tips/resehack?