Bergen dag 2; En dag med Norges fjordar

Jag sov riktigt uselt inatt, trots mitt härliga rum och allt. Det blir ofta så när det finns en tidig tid att  passa, och imorse var det upp i ottan som gällde. Kvart i 9 avgick tåget från tågstationen, drygt en kvarts promenad ifrån hotellet, och innan dess skulle biljetter hämtas, bebis tas om hand och matas osv och hotellfrukost intas. Men peppen var stor för dagens schema, och jag masade mig förstås upp när klockan ringde långt före 7. Vi skulle iväg på fjordtur; Norway in a nutshell – det vill säga en rundresa med flera olika sträckor tåg, en bussresa och en båttur på den Unesco-listade Nærøyfjorden. En dröm! För det är just så med Bergen att staden kallas “the gateway to the fjords of Norway” – porten till Norges fjordar – och härifrån har man närhet till många av dem.

Redan i princip direkt när vi lämnat tågstationen i Bergen så tornade den första, Österfjorden, upp sig utanför tågfönstret. Så mäktigt! Vi pratar frodiga fält, snöklädda toppar på bergssidor som tycktes störta ner i det mörkgröna vattnet, charmiga hus längs vattenkanten och ett vackert landskap som speglade sig i vattnet.

Sedan fick vi mer fjordar, och buss- såväl som tågresor längs flodfåror. Jag åkte från Bergen till Voss, vidare till Gudvangen och på Nærøyfjorden och Aurlandsfjorden till Flåm, vidare till ett vintrigt Myrdal (866 möh) och så tillbaka till Bergen igen. Det såg ut ungefär såhär, om jag ska vara bildligt så kortfattad jag klarar av.

norges fjordar (1 av 1)-2 norges fjordar (1 av 1)norges fjordar (1 av 1)-3norges fjordar (1 av 1)-5norges fjordar (1 av 1)-4norges fjordar (1 av 1)-2 norges fjordar (1 av 1)-3

Vid 18-snåret kom vi så hem igen, gick hem mot Bryggen och tog en liten paus…

norges fjordar (1 av 1)-6

…fräschade till oss på hotellet och åt en middag från den framdukade kvällsmaten (så bra koncept med mat som ingår på hotellet!) och sedan gick vi ut för att njuta solnedgången.

norges fjordar (1 av 1)

En helt fantastisk dag verkligen, och jag kommer förstås berätta en hel massa mer om fjordturen i ett senare inlägg. Det finns mycket mer att säga om varje sträcka – och många fler bilder att visa.

Följ mig!

Mer läsning...
Nääs fabriker hotell nära Göteborg-154
Nääs fabriker hotell – ett snyggt hotell med spa och sjöläge nära Göteborg