Reseinspo: Om aktiva semestrar och Franken i Tyskland

Om jag ska se in i spåkulan så tror jag bara vi sett början av aktiva semestrar. Då pratar jag inte om träningsresor, även om jag tror att även de kommer att öka massor, utan att vara aktiv på sin egna semester i princip var man än är. Till och med på det mest njutningsfulla spahotellet kommer det ligga broschyrer som märker ut lämpliga vandringsleder, och givetvis cyklar att hyra.

Jag älskar det. Framför allt så gillar jag, vilket jag varit inne på många gånger tidigare, blandingen. För mig handlar det inte om att “tjäna ihop till” sin lättja eller matnjutning eller vad man nu ska kalla det, utan att jag bara mår så mycket bättre när alla delar i livet är i balans. Ibland när det blir för lugnt på semestern, så brukar jag och Henke prata om “5-minuterstillståndet”. Det innebär att man skulle kunna somna var som helst och hur som helst på 5 minuter, för att man är i sådant lågvarv. Jag njuter av det men samtidigt så föraktar jag mig själv till viss del när jag infallit i tillståndet och med det känner mig för lat eller trött för att ens orka resa mig och gå och hämta ett glas vatten. Ungefär.

Min bakgrund inom aktivt semestrande (som vuxen) började med golf. Att gå upp tidigt och spela 18 hål redan före lunch gav grunden för att resten av dagen kunna njuta totalt – från den goda lunchen på golfbanan efter avslutad runda till att resten av dagen kunna göra lite vad man vill. Numera vill jag snarare vandra, och mountainbike är nästa grej jag tror kommer att växa som intresse för mig. Gärna ren träningsresa också, förstås, men med min familjekonstellation och allt annat som hamnar inom ramen för min “egentid” finns inte riktigt utrymmet.

mountainbike högbo bruk

Mountainbike vid Högbo bruk, läs mer här.

Några som ligger riktigt långt fram när man pratar aktiv semester är Tyskland. För några veckor sedan berättade jag kort om Franken (engelska: “Franconia”), som är ett område i norra Bayern i södra Tyskland. Där har man enormt många Michelinrestauranger och fokuset på vin och semestrande kring vinet är stort, men inte bara det utan framför allt alla möjligheter till aktiv semester. Det finns hur många vandringsleder som helst, och de allra flesta är klassade som högkvalitativa, och så cyklingslederna då – mil efter mil mellan vackra floder och kullar, skog, platåer och allmänt fantastisk natur.

1593320_ltt_034_liebliches-taubertal-_burg-auf-dem-schloberg-ueber-der-wertheimer-altstadt

I Franken finns, berättade man, en uppsjö av naturområden och historiska städer med allt från hälsoresorter via lyxiga hotell såväl som vandrarhem till campingplatser. Man pratar ofta om ett “Tyskland i miniatyr” då man kan se så mycket på liten yta där, och över hälften av områdets yta består av tio naturparker. Det är ett drömlandskap för livsnjutare!

2588456_ste_630_steigerwald_am-kelten-erlebnisweg-im-handthal

Sedan talar ju jag ofta om UNESCO-världsarv och i Franken finns fyra sådana (av sju totalt i Bayern); residenset i Wurzburg, gamla stan i Bamberg, barocka markgrevliga operahuset i Bayreuth och de gamla romarnas gränsmur Limes.

1595060_dinkelsbuehl_067_romantisches-franken_altstadtansicht

 

1593090_frs_0572_fraenkische-schweiz_wallfahrer-und-ort-goessweinstein

Jag kan verkligen tänka mig att en resa till Franken, som de själva kallar “Franken – a land of Wine and Beauty”, skulle passa mig – aktivt i vacker natur och så toppat med den där goda maten och vinet dessutom. Win!

Har du varit i södra Tyskland? Vad tycker du? 

____________________________________________________________________
Alla bilder i inlägget kommer från Frankens turistråd som ni hittar under länken här – och där finns också mycket mer information om Franken som resmål.

Följ mig!

Mer läsning...
Höst I Åre tåg
Jag vaknade här