Bohuslän barn sverige

Smögen; en utflykt till Hållö

Efter att barnen fått en tillräcklig dos av pool (enligt oss alltså, enligt dem själva hade de nog kunnat stanna hela dagen) knallade vi ner till bryggan och tog sikte på Hållöfärjan för att göra en utflykt till Hållö. Hållöfärjan är en båt som tar last på last av turister från Smögen ut till ön och tillika naturreservatet Hållö strax utanför Smögen. Resan tar ungefär en kvart och kostar 100:- ToR för en vuxen – en perfekt dagsutflykt med andra ord.

hållö (12 av 15) hållö (11 av 15)

En utflykt till Hållö gör man för att uppleva en otroligt häftig ö bestående av enbart klippor, för att fascineras av flera olika jättegrytor med djup upp till fyra meter, för att se den häftiga fyren Hållö fyr som är Bohusläns äldsta – och inte minst för att bada. Det finns flera badklippor på Hållö och allra mest känd är Marmorbassängen på öns västra sida. Det som gör den så känd är att vattnet är otroligt klart och i det närmaste turkost, och att det är dramatiska klippor runt hela viken.

utflykt till hållö (15 av 15)utflykt till hållö (6 av 15) hållö (8 av 15)

Vi började ganska nära bryggan där färjan la till, framför allt för att det var i princip omöjligt att gå runt med vagnen och Meja just hade somnat skönt. Vi hade med oss sallader från Smögens (svindyra) närbutik och åt med utsikt över horisonten. Underbart!

hållö (2 av 15)
Sedan hängde vi lite längre söderut, på den del av ön som ligger närmast Smögen, på ett av de “barnbad” som finns. Det innebär något barnvänligare klippor, men att bada från dem är enligt mig inte direkt något alternativ. Vi pratar förstås tät tång och sjögräs och massor av krabbor. Det senare är förstås något som barnen uppskattar – de tröttnar aldrig på sitt älskade krabbfiske!

utflykt till hållö (1 av 15) hållö (3 av 15) hållö (10 av 15)

Efter någon timme tog vi vårt pick och pack och sneddade oss rakt över ön med sikte på Marmorbassängen. Den ville vi förstås inte missa när vi väl var på ön, och så var vi sugna på ett dopp – så vi knatade på trots gnälliga barn. Kämpa! Då hade vi förstås sedan länge övergett vagnen till fördel för bärsele. Vad skulle man göra utan den?

hållö (5 av 15)

Och nog var det värt mödan, som enligt oss vuxna inte var någon alls – vi pratar obefintliga avstånd, ön är liten. Marmorbassängen var galet häftig, och utsikten kändes mer som Kroatien än en vik i Bohuslän. Vattnet var verkligen smaragdgrönt, klipporna häftiga och båtar låg på band utan att det för den skull kändes trångt. Det badades entusiastiskt trots de ynka 18 graderna, och vi tog förstås ett dopp vi med. Vi vuxna vill säga – barnen tyckte det var på tok för kallt.

hållö (9 av 15) hållö (14 av 15)   marmorbassängen hållö (1 av 1)

Jag förstår verkligen att Hållö är ett populärt utflyktsmål – vi hade en otroligt härlig dag, och är minst sagt tacksamma att vi fick årets hittills kanske finaste dag just där. Den enda utmaningen var att hålla bebisen i skugga – så det fick jag offra min rygg till. Knallröd trots hög solskyddsfaktor… well, well, det är smällar man får ta.

hållö (4 av 15)

utflykt till hållö smögen

Och så anlände vi Smögen och en inbjudande brygga lagom till förkvällen.

hållö (13 av 15)

Fler tips till sommar-Sverige? Kolla in den här kategorin; att resa i sommar-Sverige.

Följ mig!

Mer läsning...
The Lamp Hotel & Spa I Norrköping
The Lamp Hotel & Spa i Norrköping