Picknickbåt i Stockholm – aka när Henke fick sin drömfödelsedag

Igår hade jag styrt upp en överraskning åt min man som fyllde år. Det hör inte till vanligheterna att vi firar särskilt ambitiöst – för vem lyckas tänka efter och fixa en massa extra i det brus som är verklighet för vår familj varje dag, liksom… Utmanande! Så därav var hans förvåning stor när jag runt lunch meddelade att han skulle infinna sig på Strandvägen 18 klockan 16.45 för en överraskning. Vid den adressen ligger nämligen Kajplats 19, vilket är platsen där Goboat har sina båtar.

picknickbåt Stockholm (1 av 1)-11

Innan barnen, närmare bestämt 2007, hade vi båt en sommar – en älskad Flipper 620. Vi kunde inte mycket men försökte lära oss och åkte väldigt mycket båt den sommaren, och bestämde oss för att köpa en lite större och sålde Flippern på höstkanten. Sedan dök annat upp – som utlandsboende i New York och senare vår första bebis – så något nytt köp blev det aldrig. Sedan dess har vi, och kanske allra mest Henke, drömt och romantiserat om att någon gång bli med båt igen och det är en konstant diskussion hemma. Mer drömmigt än konkret visserligen – men någon dag så…
Med andra ord visste jag att han skulle älska båtturen jag överraskade med. Och ja – direkt vi körde ut från kajen så blev turen betydligt dyrare än tänkt. ”Vi bara MÅSTE ha båt igen! Det är såhär man ska se Stockholm!”. Och ja – det är sant. Stockholm ses allra bäst från vattnet!

picknickbåt Stockholm (1 av 1)picknickbåt Stockholm (1 av 1)-4 picknickbåt Stockholm (1 av 1)-2

Det är också det som är så himla häftigt med Goboat. Deras picknickbåt är utrustad med solcellsdriven elmotor och har en maximal hastighet på 3,5 knop (ca 6,5 km/h). Med andra ord puttar man fram i sakta – men otroligt mysigt – mak, och det finns inga krav på att man har någon som helst erfarenhet av att köra båt. Alla kan vara kapten och det gör Stockholm från vattnet mer tillgängligt för alla, och det på ett enkelt och prisvärt sätt. Det kostar ca 1100 kronor att hyra en båt (som rymmer 8 personer) i två timmar, och är så värt det!

picknickbåt Stockholm (1 av 1)-6 picknickbåt Stockholm (1 av 1)-3

Själva konceptet med att det är ett picknickbord i mitten är genialt. När vi hade båt så låg den i Årstaviken, och vi åkte ofta ut om kvällarna och bara käkade kvällsmaten ombord. Då ankrade vi i Långsholmskanalen och tyckte att livet var ljuvligt, och att platsen för oss lägenhetsbor blev som vår trädgård på vatten. Igår gjorde vi ungefär samma sak och stannade till i Djurgårdskanalen och dukade upp det jag hade med. Än en gång fick jag pluspoäng då jag köpt med smörgåstårta som min man är löjligt förtjust i. Åt barnen hade jag med kycklingspett och plättar.
picknickbåt Stockholm (1 av 1)-5
Barnen tyckte också att det var mysiga timmar på vattnet. De utrustades med håvar och fick agera ”skräppirater” genom att fånga skräp i vanttet med håvarna. Vi bor dock i en väldigt ren stad, kunde vi konstatera, men de fick ändå en belöning när de kom iland igen för fint piratjobb. Jättebra idé för att ytterligare entusiasmera de små resenärerna!
picknickbåt Stockholm (1 av 1)-14
Den allra minsta passageraren var den minst nöjda. Det där med flytväst alltså… Men det är ju förstås en självklarhet, och jättebra att flytvästar ingår i hyrespriset. Allra bäst trivdes hon liggandes på golvet. Tufft liv, att vara minsting…
picknickbåt Stockholm (1 av 1)-10
Behöver jag säga att Henke var eld och lågor över överraskningen? Och ärligt talat så var jag också det. Jag fick testa konceptet men kan lätt säga att vi kommer att göra det här igen. Det var verkligen så mysigt!
Kanske gör vi det förresten i Malmö eller Köpenhamn nästa gång? Där finns också Goboat!
picknickbåt Stockholm (1 av 1)-13
Stockholm från vattnet är överlägset vackert, och en sommarkväll som den igår alltså… Då finns inget bättre. Vi åkte ut vid 5 och när vi kom tillbaka två timmar senare gick solen ned och kvällen var helt magisk. Vi avslutade sedan med att åka hem och öppna paket, lägga barn och sedan avrunda med höstens första charktallrik framför öppen eld. Tack livet!
picknickbåt Stockholm (1 av 1)-7
_________________________________________________________________________
Jag hade samarbete med Goboat, men åsikterna är 100% mina egna – liksom bilderna.