Hemavan

Att resa med Systrar i bergen – anledningarna

Jag tänkte avsluta min rapportering från min helg i Hemavan med att summera de främsta anledningarna jag ser till att resa med Systrar i bergen.

Gemenskapen – känslan

Det här är verkligen ett koncept som gör att du kan åka iväg helt själv, men träffa en massa andra härliga människor. När man sedan hamnar i olika situationer ihop, på egna villkor men ändå allra oftast tillsammans, skapas en stark Vi-känsla. Det är energi, ryggdunkar, pepp och high-fives – och det ger en otroligt häftig energi. Kamratskap, systerskap!

systrar-i-bergen (1 av 1)-2

Tillgängligheten

Helt plötsligt är det lätt att upptäcka och uppleva fjällen. Åker man helt på egen hand så kan det vara svårt att veta var man ska göra det och hur – men här får du hjälp. Bergen – fjällen – och den härliga miljön blir tillgänglig för alla oavsett förkunskap.

systrar-i-bergen (4 av 5)

Upplevelserna

Fjällen ger mäktiga upplevelser, och det är rent meditativt att blicka ut över höga fjälltoppar och oändliga vidder. Att uppleva och ta in dem på olika sätt och från olika vinklar – genom aktiviteter som yoga, cykling, löpning och vandring (eller helikopter) – ger extra starka upplevelser.

systrar-i-bergen (1 av 5)

Här kan ni läsa om vår dag med heli-trail; helikopter upp på kalfjället och trail tillbaka längs Kungsleden.

Här kan ni läsa om vår dag med mountainbikecykling.

hemavanfly-2-3Bild: Hemavanfly

Aktiviteten

Det är underbart att vara aktiv, och verkligen använda kroppen på det sätt som den är till för. Kroppen ska vara med dig på dina äventyr – på semester såväl som i vardagen – och är gjord för varierad rörelse. Under en resa med Systrar i bergen ligger inte fokus på träningen i sig – utan att kunna nyttja din kropps potential i ett sådant sammanhang är vad du i vanliga fall tränar för. Du får använda kroppen, känna dess kapacitet och njuta av det – och kanske även pressa dig själv. Det är däremot aldrig med fokus på prestation, utan fullt fokus på äventyret och upplevelsen.
Du behöver inte heller vara vältränad eller ha förkunskaper inom aktiviteterna för att vara med, vilket känns viktigt att poängtera. Upplevelserna och aktiviteterna i bergen är för alla de här resorna – bara du har nyfikenheten, suget och tycker om att vara aktiv så är du helt rätt!

systrar-i-berfen (1 av 1)

Destinationerna

De destinationer som Systrar i bergen nu kör sina resor till är Hemavan sommar + vintertid och Monterosa, Italien vintertid. Jag har bara varit med till Hemavan/sommar men kan säga att det är en destination som verkligen tilltalade mig. Samhället är litet och gulligt och känns så genuint – och så är man direkt i anslutning till mäktiga Kungsleden, som går mellan Hemavan och Abisko – en sträcka på 40 mil. Det är mäktiga, svenska fjäll – med kalfjäll och snö på topparna i princip året runt. Hemavan är norra Sveriges största skidort, det bästa stället att uppleva “riktiga fjäll” – och som gjort för häftiga upplevelser. Det stora i det lilla!

Monterosa är vinterdestinationen, och en av anledningarna är att Johanna – grundaren till Systrar i bergen – gjort flera säsonger där och både älskar stället och kan det utan och innan. Monterosa Ski är ett av världens största skidområden, och består av de tre dalarna Champoluc, Gressoney och Alagna. Miljön med sina dramatiska berg ska vara magnifik, och bjuda på skidåkning av bästa europeiska klass – både i pist, skog och offpist. Sedan är ju Italien alltid Italien… Det betyder maxad livsnjutning och återhämtningen efter magisk skidåkning heter spa, god mat och dito vin. Min favoritkombination, vill säga…

Här kan du läsa mer om Italien både sommar- och vintertid hos mig.

Här kan du läsa om Systrar i bergens olika resor och destinationer som är datumsatta och släppta i dagsläget.

Guiderna

På alla Systrar i bergens resor finns flera guider med, så upplevelserna kan anpassas efter resedeltagarnas nivå. De har alltid god lokalkännedom, och gör att upplevelsen kan maxas. I Hemavan hade vi med härliga Marianne från Visit Hemavan/Tärnaby, och coola Cajsa – som jag hade extra kul med under söndagens mountainbike. Vi körde järnet och pushade varandra och njöt ihop, och inbjudan om att “komma tillbaka så vi kan köra igen! My house is your house” måste jag verkligen ta fasta på!

systrar i bergen

Säkerheten

Johanna har en fast övertygelse om att säkerheten är viktig på fjällen – för det är på sätt och vis en utsatt miljö. Därför är hon väldigt noggrann med guidernas kunskap, inom allt från lättare sjukvård i sommarfjäll till lavinkompetens för vinteralper. Tryggt!

Mötena

Gemenskap och möten går hand i hand, men jag måste ändå skriva möten som en egen punkt. När man för samman ett gäng likasinnade tjejer i en så häftig miljö och låter dem spendera tid ihop – men samtidigt på väldigt frivillig basis – skapas lätt enormt häftiga möten. Det är något som uppstår i olikheterna, likheterna och miljön i kombination. Jag kan inte skriva exempel här av respekt för de andra som var med på min resa till Hemavan – men minns med värme många av diskussionerna, och tar med mig både möjligheter, insikter och lärdomar från mina möten i bergen.

systrar i bergenBild: Hemavanfly

Johanna – Systrar i bergen

Som sista punkt måste jag nämna Johanna själv, tjejen bakom Systrar i Bergen. Det hon försöker skapa skapat är äkta och innerligt. Hon gör det med hjärtat och hon ser alla.

systrar i bergenBild: Hemavanfly

Systrar i bergen erbjuder inte en resa – utan ett koncept. Och efter att ha fått ett smakprov av det så är det punkterna jag radar upp ovan som det i mina ögon består av. Jag tilltalas av det – starkt – och ser verkligen något unikt erbjudas på marknaden. Välkommen, välkommet!

 

_________________________________________________________________________

Resan till Hemavan var en pressresa i samarbete med Systrar i Bergen, Hemavan och Craft Sportswear. Alla åsikter är som vanligt mina egna. 

 1. Svenska fjällen är så himla fint och det spelar ingen roll om det ligger ett molntäcke så att topparna inte syns. Det blir en del av grejen och närheten till den miljön är något av mina främsta argument till varför vill leva kvar i Östersund, som den söderlänning jag egentligen är. Magiskt! Nu hoppas jag bara på att Systrar i bergen släpper ett koncept även för oss bröder, eller en mix, för det här ser förbaskat trevligt ut! 🙂

  1. Exakt så – så otroligt härlig miljö och faktiskt (nästan) oavsett väder. Och helt klar sikt, solnedgång och norrsken har jag kvar. Tur att inte få allt på en gång, eller? Haha!

   Ja.. grejen är att Systrar i bergen handlar om inkluderande och inte exkluderande. Att liksom ta avsteg i att bergen inte traditionellt känns som en särskilt kvinnlig arena, att det av den anledningen inte varit fullt lika tillgängligt för tjejer. Och att därför öppna upp tydligare för tjejer, och ett sätt är t.ex genom kvinnliga förebilder (guider) osv. MEN – man är inte ute efter att exkludera (i längden), utan att göra bergen som en plats för alla. Det går att göra skillnad tillsammans, liksom.
   Hint: Det finns en resa till vintern som heter “mix”. 😉 Så det kommer säkert mer info om det… (det jag skriver här ovan är min tolkning av en del av det som sades under helgen – exakt budskap från Systrar i bergen får de själva stå för framöver).

 2. Tack Lisa för att jag fick dela den här helgen tillsammans med dig och hur du berättar om Systrar i bergen. Det gör mig varm att läsa och jag blir så himla glad!

  Kram

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Följ mig!

Mer läsning...
Jimmy Nelson på Fotografiska, Homage to Humanity
Jimmy Nelson på Fotografiska – en utställning du måste se och uppleva