Resesäng åt bebis på resa – bra eller onödigt?

En sak som jag funderar på en del inför Bali är om vi den här gången ska köpa en resesäng åt Meja och ta med. Vi har givetvis en vanlig resesäng som vi använder vid resor hemma (när vi åker bil), men jag tänker nu en smidig som väger lätt och är liten. Det finns en del varianter som väger ner mot bara ett par kilo, och tar så liten plats så de utan tvekan kan tas som handbagage.

Vi har aldrig tidigare haft med en resesäng på resa (eller ens tänkt tanken), men den här gången är lite speciell. Vi har kämpat hårt med våra bokningar av ställen för att hitta rum som är tillräckligt rymliga för oss alla fem. Barnen är för små, så vi är väldigt ointresserade av att ha dubbla rum – och inte vill vi betala för det heller när barnen är så små och utan problem kan dela på en extrasäng. Men, det är ju inte ett eller två barn – utan tre, och på vissa ställen har man uttalat sagt att det är okej att vi tränger ihop oss men att de inte har någon spjälsäng. Kanske skulle en resesäng vara jättebra att ha under resan – eller så är det helt onödigt. Jag är så kluven i detta! Inbyggt myggnät är något som talar för, att vi kan behöva alla madrasser som finns på rummen för att vara kreativa i sovplatstänket, liksom att det blir en bekant miljö för Meja varje natt trots att vi ska bo på sex olika ställen under våra 3,5 veckor på Bali – men vi vill förstås inte släpa i onödan. Medhavd resesäng känns liksom lite… ängsligt. Haha!

Det här är några resesängar åt mindre barn som jag kollat in.

Deryan Baby Lux (0-2 år)

Denna verkar riktigt bra. Den är väldigt liten ihoppackad, väger bara 2 kilo, har myggnät och automatisk uppfällning. Det är även UV-skydd ifall man vill ha den ute – men det misstänker jag att Meja inte kommer att vara intresserad av. 650 kronor känns prisvärt, men på minussidan är att det är så litet.

resesäng på resa
Deryan Toddler Luxe (0-4 år)

Denna säng är exakt samma som ovan, men snäppet större. Bra för barnets utrymme, men ger också ett extra kilo och större transportväska.

resesäng på resa
Sunny Toddler (0-3,5 år)

Denna säng har liknande funktioner som Deryan-sängarna, men funkar till ett barn runt 3,5 (vilket väl blir snäppet kortare för oss som har ganska stora barn). Ändå väger den bara två kilo vilket gör den till en favorit, men däremot undrar jag varför den inte är täckt nedtill, vilket jag tror skulle kännas mer ombonat för ett sovande barn.

resesäng på resa
Har ni testat sådan här säng? Tror ni det är värt att ta med? 


Alla i ett rum i Dubai – där det var lyxigt med bäddsoffa som blev som två enkelsängar och dessutom spjälsäng. Såhär vill vi ha det i flera år till!

 1. Vi har testat den mindre varianten av Deryan (till en då 1-åring) och tycker den funkade bra. Att vi ville ha med en resesäng var för att slippa noja att minstingen skulle ramla ur stora sängar där vi visste att det inte skulle finnas spjälsängar. Och att vi skulle hyra hus på Bahamas där det varnades för spindlar och sånt och det då kändes tryggt med det inbyggda myggnätet när vi ville vara uppe på kvällarna i rummet bredvid.

  Jag kommer dock ihåg hur vi skrattade gott åt hur det på bilden på förpackningen visas en förälder som står och fixar i köket och ett barn som roar sig själv inne i sängen. Inget av våra barn skulle nånsin vara nöjda med det. I de hus vi hyrde fick vi istället bygga upp temporära inhägnader av diverse möbler och kuddar för att hindra den lilla från att inte riva de icke barnsäkrade ställena.

  Vi reste också med en väldigt enkel paraplyvagn, så vi ville ha något med oss för tupplurar på stranden. Blev ju sådär långa stunder som det sovs i den, men vi hade den iaf att erbjuda. 🙂

  Har skrivit lite om sängen här: http://frukapten.se/2016/02/24/kombinerad-resesang-och-soltalt/

  1. Men myggnätet – eller hur är det en av de stora behållningarna!

   Haha, nej håller med – det finns ju så mycket annat att upptäcka. Våra gillar visserligen lektält i perioder, så de skulle säkert kunna leka i det ibland… men troligt? Näe.

   Tack för länk med mer info, läser in mig för fullt!

 2. Hej, vi hade en Sunny Toddler med åt Colin till Cuba, eftersom vi redan var 4 som skulle dela på två sängar o inte visste hur breda sängar det var frågan om. Visade sig sen att vi fick både extra säng o babysäng till rummet, så det fanns inte ens plats eller behov för vår egna. Men vi använde den på stranden varje dag o det var den bra till. Tyckte också det var lite dåligt att den inte var täckt ner till, men annars var den helt ok. Smidig o lätt att ha med sig!

  1. Brukar också gilla att ha tält på stranden för skydd, men nu är hon nog för stor för att vilja vara där. Å andra sidan perfekt om de ska sova i den dagtid, men då funkar ju även vagnen… eller en solstol i skuggan. Hm.
   Tack för input!

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Följ mig!

Mer läsning...
Mat i Israel – israelisk mat med recept och reseinspiration