En weekend längre bort – tips på 5 härliga städer

Vi fick ett önskemål till Att resa-podden, gällande att prata om weekends men med ställen som ligger längre bort så i senaste avsnittet gör vi just det – du hittar maxad inspiration om långväga weekends här (och i iTunes/acast/etc). Med fler och billigare flyg målas världskartan om, och även städer det är betydligt längre att ta sig till kan vara möjliga destinationer för en kortvecka- vare sig du utgår ifrån Sverige eller någon annan plats.

I podden inleder vi med en disclaimer, vilket kanske är på sin plats. Det här handlar om härliga städer för en weekend längre bort, och har inte med andra aspekter att göra. Dvs, varken världsläge, politik, miljö eller annat får utrymme i det här inlägget – här fokuseras på tips om 5 härliga städer att uppleva under allt från några dygn till en längre period.

5 städer för weekend längre bort

Singapore

Första gången jag besökte Singapore var som ett stopp på en långluff i Asien. Jag var fattig student på paus en termin, och dagsbudgeten låg på några hundralappar – max. Det innebar att bo billigt i Little India och att upptäcka staden från ett budgetperspektiv. Skillnaden var stor mot när jag många år senare, 2012, åkte dit för att njuta av staden medan min man jobbade. Jag låg vid poolen, sprang runt Singapore River dagligen – från härliga hotellet vid Boat Quay ut till Marina bay och tillbaka, njöt av god mat och drack drinkar i Clarke Quay, på takbarer och på Raffles hotel.

Här kan du läsa mer om mina upplevelser i Singapore

20121007-194931.jpg 20121007-194910.jpg

Bangkok

Bangkok tog mig med storm när jag år 2000 första gången satte min fot i staden – givetvis på backpackingmeckat Kao San road, dit jag sedan återvänt gång på gång. Jag har gått från ruffiga skyffen på bakgator till Kao San Road till lyxiga världshotell nära Chao Praya River eller finans- och shoppingdistrikten, och älskar Bangkoks alla sidor. Får jag välja insuper jag helst dofterna från de livliga gatorna, äter streetfood och känner mig fri – men sedan njuter jag av den glassiga sidan av Bangkok också. Det bästa? Man behöver inte välja – i Bangkok får man både och inom loppet av sekunder.

Här kan du läsa mer om några vistelser i Bangkok

weekend längre bort

Dubai

Det må vara en helt konstruerad stad, Dubai, som saknar mycket av gammal själ och charm – men det är svårt att inte fascineras av alla galna byggen, underhållningsfaktorn och samtidigt den mix som ändå finns om man skrapar lite på ytan. Dubai är en stad som bjuder på allt som semesterdestination – från strand och lata dagar vid pool till intensiva dagar och många intryck. Dubai har något för alla, och gillar man bara fart och känslan av strand-i-stad är det svårt att inte tycka om staden – och återvända till den, så som jag och min familj gjort flera gånger.

Läs om mina resor till och tips om Dubai här

weekend längre bort

New York

Första gången jag var i New York var med mina föräldrar och min bror, när jag var runt 20. Jag imponerades stort av den enorma staden som på riktigt aldrig sover, men då visste jag inte att jag skulle komma tillbaka så många gånger – och en gång för att bo i staden under 3 månader, och samtidigt vara höggravid med mitt första barn. Jag och Henke bodde i en liten lägenhet på Upper west, och medan han drog till midtown för jobb varje morgon satte jag mig vid datorn hemma vid köksbordet och drog igång datorn och styrde ett svensk-amerikanskt projekt på svenska telekomjätten. Varje lunch promenerade jag med min växande mage runt Jackie Onassis reservoar i Central park och varje kväll och helg njöt vi härliga restauranger och upptäckte allt New York har att erbjuda. I maj kommer jag äntligen tillbaka igen!

Läs mer om New York här (en kategori som väntar på att få lite ny kärlek av mig…)

weekend längre bort

Istanbul

Vi inledde vår rundresa i Mellanöstern och på Sri Lanka med några dagar i Istanbul. Barnen var knappt 3 och 5 och inte i ultimat ålder för Istanbul, och inte heller var vädret med sitt snökaos (!) det staden gör sig allra bäst i. Omständigheterna spelade ingen roll – Istanbul blev en direkt kärlek, och vi checkade av sevärdheter på löpande band och gick oss igenom stadens gator. Jag längtar verkligen efter att komma tillbaka till Istanbul – om än i en tid då inte bara vädret utan även världsläget bjuder på mer värme…

Här hittar du alla mina inlägg från och om Istanbul

Lyssna gärna på Att resa-podden och avsnittet Att resa på långväga weekends för mer tips om alla städer jag nämner ovan – vad som lockar så med dem, och hur de kan upplevas på allra bästa sätt.