Resetrender 2017 – och mina planer baserat på dem

I årets första avsnitt av Att resa-podden pratar jag och Annika om resetrender 2017 – men inte utifrån destinationer (vilket vi gjorde i spaningen om Att resa trendigt 2016) utan utifrån sätt att resa på. Du kan lyssna på avsnittet direkt genom att klicka på spelaren här nedanför – eller så hittar du det som vanligt på alla andra podcastställen.

Jag brukar oftast ha en hyfsat detaljerad plan inför ett nytt år, och det har jag i år också. Ni kommer ju få följa med på allt här, så jag vet inte hur intressant det är att veta planen exakt i förväg så jag struntar i att rabbla – men däremot tänkte jag nämna lite om mina resor utifrån några av de trender vi pratar om i avsnittet.

Att resa aktivt

2017 vill vi resa aktivt – något jag brinner för och har en hel kategori för i menyn ovan. För mig är det inte en trend, utan en livsstil – men 2017 lär det bli ännu mer, inte minst tack vare att vi i sommar får tillgång till lägenheten vi köpt i Åre. Det blir ingen utlandsresa i sommar, utan vi kommer vara i Åre längre än vi var i somras. Det ska flyttas in och vi ska landa lite extra – minst en vecka tänker jag. Jag tror det blir flera svängar dit även under mellansäsong – nyhetens behag, krispig fjälluft osv.

Vidare så kommer jag och min kompis göra allt för att vara aktiva i Kapstaden, som för övrigt är en ytterst trendig destination 2017. Vi räknar med att ta oss upp på både Table mountain och Lions head till fots – och säkerligen ta många promenader och joggingturer av typen springturism.

Att resa för att fira jubileum

Ja… jag fyller jämt i början av februari, och kommer att spendera födelsedagen i London. Under dagen jobbar Henke så jag har dagen att spendera själv – och det måste ju bli något värdigt. Jag tänker upplevelseträning, spa och afternoon tea, innan det blir någon riktigt schysst restaurang på kvällen (som bokats av min man och är en överraskning för mig). Någon som känner London och kan rekommendera något?

Till sensommaren är det min pappas tur att vara jubilar. Det är ytterst troligt att något riktigt roligt kommer ut av det också under andra halvan av året – jag har mina aningar tillika förhoppningar.

Att resa till trygga destinationer

Den här är svår, men en tolkning är att det nära resandet blir ännu populärare. Sverige har oerhört många guldkorn att bjuda på, och vi – som i princip alltid spenderat somrarna med att upptäcka Sverige – kommer att fortsätta med det. Jag fortsätter spana norrut, tror att Åre bjuder på avstickare till Trondheim, och att den del av roadtripen som går söderut kommer att få bjuda på någon nyhet. Förra året njöt vi mycket Bohuslän och nordvästra Skåne, och i år är jag sugen på mer Skåne men då östkusten.

Att resa billigare och med mer lokala upplevelser genom nätverk och appar

Här vänder jag på det – för det kommer att vara åt andra hållet i år. I sommar kommer förmodligen ett par från Perth och bor hos oss när vi själva är i Åre. Det härliga paret, som bodde granne med oss (ihop med sina nästan-vuxna barn) på Gili air och gör en europaturné som efter vårt möte inkluderar Sverige tycker förhoppningsvis att ett hus i Nacka blir ett bra boende där i slutet av juli, och flyttar in en period.

Att resa till USA och Östeuropa

USA fortsätter att trenda, och är en destination i topp 2017. Jag återvänder till New York i maj – lyckan! – och längtar så jag nästan inte kan finna några ord!

Östeuropa lockar, bortsett från huvudsakligen Slovenien och Albanien, inte mig nämnvärt – men jag ser fram emot att bli motbevisad. Får vi kanske till en tjejweekend till Warszawa i höst? Jag hoppas!

Hur ser dina resplaner eller förhoppningar ut 2017? 

 1. Vad spännande att läsa om hur du ser och planerar för året. Jag var inne på något liknande inlägg, men inväntar en liten pusselbit som saknas ännu, men går det i lås så kommer jag ha planen för vårt resande ganska klar. Om inte, ja, då får det bli på annat vis :-).
  KRAM Ulrica

 2. Jag tror att det där med “trygga destinationer” och Östeuropa kan höra ihop lite. Jag har hört många som uppfattar Östeuropa som tryggare än t.ex. Paris, London och Berlin… Sedan vet jag att en del uppfattar bilsemester och camping som tryggare – man reser med undviker flygplatser och storstäder …

 3. Hoppas bitarna faller på plats snart! Ev alperna igen då vi blev helt sålda el Thailand i mars…. frågan…

  Jag planerar bara Max ett kvartal i taget… kan inte mer… ska ev börja jobba i juni så har en del idéer fram till maj… sen blire nog svensk sommar och no plans.

  Kramar

  1. Ja, helt klart så – öst känns både nära och tryggt.

   Oj, lite kontraster med det valet – alperna eller Thailand. Blir intressant att höra vad det blir till slut!

   Svensk sommar är alltid bäst ingen protest 🙂

  1. Men JA det måste vi ju göra!!! Bra tips där!
   Hur vi ska få plats med golfklubborna i packningen känns visserligen som ett mysterium – men vi kanske får bli en sån där familj som kör med takbox året runt (ve och fasa)

 4. Åre på sportlovet. Indien två veckor i maj (jobb). Hamburg med min som i Maj.
  Gymnastikläger med yngsta dottern i Italien i juni.
  Sälen i juli.

 5. När blir det Kapstaden? Vi sitter beredda med fingret över boka-knappen. Är så sugna på att komma iväg dit nu i mars.
  Annars känns det som att vi hänger på Östeuropa-trenden. Förhoppningsvis 2 resor dit i år.

 6. Spännande spaningar! Jag tror också på att aktiva semestrar kommer att ta mer och mer plats. För oss är det inte heller en trend utan mer en livsslit, jag och min familj har helt enkelt för manga myror i byxorna, ha ha! Våra resplaner för våren består av lite städer i närområdet innan vi flyttar tillbaka till Sverige i juni.

  1. Så spännande att ni kommer hem – och se vad ni hittar på hemma. Det finns ju massa härliga ställen i närområdet!

 7. Måste faktiskt säga att Warszawa var en stad som överraskade mig otroligt positivt. Billigt, historiskt och även väldigt god mat, dels från Östeuropa men även resten av världen. Så den polska huvudstaden kan verkligen rekommenderas i år!

  1. Jag har inte hört någon som inte varit nöjd med Warszawa (hade trott dig ändå förstås, haha, men iallafall). Måste verkligen försöka få in det!

  1. Lätt att känna så om många resmål… Det man tänker om och vill tipsa gällande vissa resmål tar liksom aldrig slut.

   Och vad BRA att du påminner mig om det där inlägget igen! Det läste jag direkt du skrev det och markerade som oläst för att jag skulle gå tillbaka och kommentera, men har visst försvunnit i bruset.

   Låter som härliga drömmar – och nu vet jag ju via nya inlägg hos dig att flera blir av. PEPPEN!

 8. Jag och 5 av mina tjejkompisar åker till NYC i maj också. 🙂 Över Kristi Himmelsfärdshelgen. 5 gången gillt och älskar New York. 🙂
  Tänkte spana in din blogg för familjeresa nästa år i form av långresa för att fira 10 år som gifta. Måste bli av på sommarlov eller jullov… Har du tips tar jag gärna emot dem. 🙂

  1. Då är vi där helt samtidigt!
   Alltså, åka med tjejkompisar…. SÅ bra!

   Kul med reseplanerande! Åh, finns ju SÅ mycket så omöjligt att säga när jag inte vet mer om vad ni gillar och vill ha. Specificera lite så får vi se om jag kan bidra. Men finns det någon vilande dröm hos er så tycker jag 10-årig bröllopsdag är värdig den drömmen 😉

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följ mig!

Mer läsning...
Hotellrecension: Hotel Hugo, New York – ett bra hotell i New York