Sommardrömmen om att hyra hus i Italien

Ni som följt mig här i bloggen länge vet att en sommarsemester jag verkligen förespråkar är att hyra hus eller lägenhet i Italien eller möjligen någon annanstans i Sydeuropa. Att hyra hus kan ge en total frihetskänsla, och gör man det med vänner – gärna med barn i samma ålder – finns alla förutsättningar för lika delar avkoppling som njutning. Mina bästa tips för att hyra ett hus på semestern hittar du under den här länken, och när jag tänker tillbaka så är det verkligen att hyra hus i Italien – vilket vi gjorde tre somrar i rad – jag drömmer mig allra mest tillbaka till.

Italien är, i mitt tycke, landet som har allt. Ingenstans är tomaterna så röda, mozzarellan så saftig, skinkan lika intensiv, rödvinet så lent och vidderna så drömska. Jag tröttnar aldrig!

Vår rutin att hyra hus på semestern började verkligen som drömmen om just Italien, och vi letade noga för att hitta ett hus som uppfyllde det vi ville ha.

#1 – Ett stenhus på landsbygden

Någonstans såg jag redan från början ett stort stenhus framför mig. Visst får man reka lite extra om man vill ha luftkonditionering, men jag kunde inte bry mig mindre. Ett maffigt hus i sten är som gjort för varma sommarnätter, andas historia och har känslan. Vi hittade vårt Toscana-hus – en stor och maffig byggnad omringad av cypresser och olivlundar – genom bilder och beskrivningar, och bestämde oss snabbt. Flera lägenheter samlade i samma hus och som kan hyras separat, utomhuskök och grillar, maffig utsikt och en personlig ägare som värnade om sina gäster. Jackpot!
Vi fyllde upp hela huset, och var upp till 5 familjer som levde tillsammans i en vecka.

#2 – En levande gård med egna odlingar

Huset vi hyrde, och sedan återvände till flera somrar, hade egna odlingar. Runt huset växte rader av olivträd, och när vi lagat mat på kvällen kom ägaren Eduardo alltid med några flaskor olivolja pressad av oliver från gården. Det smakade, förstås, gudomligt, och satte guldkant på varenda måltid. Ibland åkte han förbi med sin traktor och frågade om några barn ville åka med ned längs slätterna, och så lassade han upp ett gäng glada barn på skopan och körde iväg. Alla var väldigt tagna och ivrigt entusiastiska den dag då de åkte ner och kollade på vildsvinen, och vi hoppades att de inte förstod att grytan vi ätit kvällen innan hade ursprung från samma familj.

Du har möjligtvis inte några lagerblad också?, frågade vi en kväll när vi stod vid grillen – varpå Eduardo pekade på en stor buske bredvid grillen vi stod vid. Jaså… där.

#3 – Utsikt över toscanska vidder

Italien har många härliga landskap, och en av mina favoriter är Umbrien – men Toscana har något visst, och vi drömde om utsikt över de toscanska vidderna. Vid vårt hus fick vi det, och vi var inte de enda som uppskattade den – för varför skulle det annars ha funnits bänkar åt alla väderstreck, där man kunde sitta och njuta den? Och jo – nog var skimret över kullarna något alldeles speciellt. Under the tuscan sun.

#4 – Italiens mat – aka Livsnjutning serverad på en robust träbricka

Vårt boende var egentligen ganska enkelt, för vi valde det så – vi sökte känslan framför den tillrättalagda lyxen. Ändå kändes så många stunder varje dag som de lyxigaste någonsin. Frukosten med milsvid utsikt, poolhänget, lunchen på godaste resterna, utflykterna med hyrbilen, siestan – och så fördrinken vi varje kväll dukade upp när solljuset började sänka sig. Middagarna vi tillagade själva från de ljuvliga råvarorna vi köpt på den enormt välsorterade stormarknaden, toppad med bröd från byns bageri och kött från slaktaren vägg i vägg.

I italien njöt vi, av allt vi drömt om. Röda tomater, saftig mozzarella, intensiv skinka, lent rödvin och drömmiga vidder. Ett maffigt hus byggt i sten, och mjuka kullar mot en gyllene horisont. Är det någonstans jag verkligen längtar tillbaka till så är det till ett hus i Italien.


Inlägget är i samarbete med In-Italia, som har många härliga hus i Italien till uthyrning.

Följ mig!

Mer läsning...
guide till galapagos reseguide galapagosöarna-27
Guide till Galapagos – en reseguide med tips till Galapagosöarna