Hyra bil utomlands – checklista för en smidig resa med hyrbil

Har du också stått där i incheckningsdisken till biluthyrningsfirman och kliat dig i huvudet åt alla konstiga papper som ska skrivas på och extra avgifter det ska tas ställning till? Att hyra bil utomlands kan verkligen vara en utmaning och kännas lite som en djungel – och dessutom kan det bli väldigt kostsamt om man inte har rätt försäkringar eller koll på extra utgifter som kan tillkomma. Jag har hyrt bil väldigt många gånger och i olika länder, från Norden och Europa till USA – och hoppas att guiden nedan kan ge dig lite vägledning till en lugnare och tryggare bilhyra utomlands. 

Före resan – bokning och förberedelser

1. Jämför priser för att hitta det mest prisvärda hyrbilsalternativet

Jag använder alltid en jämförelsesajt för att hitta bästa pris, precis som jag gör när jag söker flygbiljetter. Auto Europe förmedlar hyrbilar från flera olika biluthyrningsföretag, och förutom att det är smidigt att se pris från olika uthyrare på en gång så har de förhandlat sig till lägsta pris (och har till och med prisgaranti) och bra erbjudanden från de olika uthyrningsföretagen – så det är lätt att hitta ett prisvärt hyrbilsalternativ.

Jag vill dock poängtera att billigast inte alltid är bäst. Det är grymt att kunna hitta utbud hos små lokala firmor såväl som de stora jättarna, men att det ibland kan vara värt att betala lite mer för att få mer service runt omkring. Exakt vad vill du ha, vad känns tryggt och vilket pris är rimligt?

2. Slutgiltigt pris – tips att komma ner i kostnad

Billigt är inte alltid bäst, men prisvärt är alltid värt att eftersträva – är min inställning. Något som kan vara svårt är dock att förstå sig på prissättningen, och få ett korrekt besked om slutpriset – några uthyrare har låga grundhyror, men dyra tillval och vice versa – på vissa ställen inkluderas saker andra tar extra betalt för.
Kolla också hur bilhyran beräknas – är det fri körsträcka är dygnshyran ofta dyrare – en kostnad som tillkommer om man har låg dagshyra och avgift per körd kilometer.

Några tips för billig hyrbil:

 • Det är nästan alltid billigast att boka bil i förväg – och hellre långt innan än nära inpå avresan. Att betala i förväg kan också ge billigare slutpris.
 • Priset beräknas per dygn – om du kan påverka hämtnings/lämningtider något, till exempel hämta ut klockan 14 och lämna åter klockan 13 istället för hämtning klockan 12 och återlämning klockan 13 så spar du ett helt dygns hyreskostnad. Planera din rutt smart så finns pengar att spara – och ta hellre marginalen på hemvägen – lämnar du in bilen en kort stund för sent kan du åka på ett ytterligare dygns hyra.
 • Tillbehör är ofta dyrt, och dessutom har andra länder också andra lagar och regler, så det vi anser vara självklart är inte det i andra länder. Med andra ord – förbaka saker som vinterdäck/snökedjor om du ska åka bil i Alperna vintertid, förboka bilbarnstolar (eller ta med hemifrån) och var förberedd helt enkelt. GPS kan vara kostsamt men bra – men offline-funktionen på kartappen i din smartphone räcker långt. Billigare kan annars vara att hyra en wifi-dosa och använda den till din smartphone eller surfplatta.

3. Nödvändig försäkring – för ökad trygghet

Försäkring är kanske knivigaste biten, men ändå en av de viktigaste. Jag har själv varit med om flera incidenter – som en dörr som fått repor på en parkeringsplats i Italien medan vi inte var där själva (men fick betala dyrt) och hört många historier från folk i min närhet. Det är förstås en smaksak om man vågar chansa eller vill vara på den säkra sidan, och efter våra små – men otroligt dyra – incidenter så chansar jag inte längre.

Mitt bästa tips är således att köpa full försäkring inklusive självriskskydd, och att köpa det direkt hos jämförelsesajten. Den huvudsakliga anledningen till det är att små bolag sällan har lika bra villkor som den stora sajten. Har du dessutom bokat och betalt försäkringsskyddet från början behöver du inte oroa dig för alla de där frågorna om extra försäkringar som erbjuds (ofta dyrt) väl på plats – de som gör uthyrningen så snårig. Du har redan köpt din produkt – och det är bra så. Säg nej till ytterligare erbjudanden – punkt. Dessutom är de förköpta försäkringarna ofta billigare än de försäkringar som erbjuds på plats – och jag tycker också att de beskrivs bättre på hemsidan än de finstilta papper som visas på plats av en ofta väldigt säljig uthyrare – när man inte har tid att läsa ordentligt. Alla nödvändiga försäkringstillägg är med i uthyrning om du hyr bilen via en stor förmedling eller uthyrare i Sverige. Fast märk väl – kolla vilket försäkringsbolag stället du hyr via är kopplat till. Stora, välkända är oftast bättre än de små lokala som du aldrig hört om innan.

Anledningen att jag personligen förespråkar självriskreducering, trots att det är dyrt, är att det blir så oerhört dyrt om något händer – och efter vår parkeringsskada vet jag att inte heller “småskador” kommer undan med rimlig kostnad. Det är värt att veta att man slipper överraskningen, och små incidenter är så lätt hänt. Se till att alla skador – inklusive parkeringsskador – ingår.

Fortsat snårigt..? Jo, jag håller med. Den viktigaste poängen är att läsa villkor noga, och att göra det hemifrån för att inte falla för försäljare – det är ett faktum att den lokala uthyrningen vill sälja på mer för att tjäna mer.

4. Internationellt körkort

Internationellt körkort är obligatoriskt i vissa länder. Ett bra ställe att kolla in är Motormännen, och det är också där du kan ansöka om ett – det kostar några hundra.

Glöm inte att även eventuell extra förare behöver visa sitt körkort vid uthämtning av bilen.

Vid uthämtningen

1. Kontrollera bilen

Kontrollera bilen noga själv innan du ger dig av – och missa inte ställen som taket eller undertill. Det är värt att få alla skador noterade på kontraktet – även de små, och fotografera gärna så du har bildbevis och inte riskerar att åka på att betala för gamla skador. 10 000 hette fakturan vi fick av ett bolag en gång, efter skador på taket – som vi inte hade något alls med att göra. Det tog lång tid av stridigheter innan vi blev av med den!

2. Deposition

Hyrbilsfirman kräver alltid ett kreditkort, och oftast blockeras en stor deposition på kontot. Jag har varit med om belopp upp till 20 000 (!). Säkra med andra ord kreditgränsen på ditt kort – och se till att du inte har bara betalkortet tillgängligt (vilket vi hade när vi råkade ut för 20 000-kronors-dragningen – inte helt optimalt… för att komma med en underdrift).

3. Övriga tips innan man ger sig av

 • Fråga vad som gäller med har firmans assistansservice (gäller den vid punktering?)
 • Meddela om du ska korsa landsgränser under resan – det kan finnas regler (eller kostnader) att förhålla sig till för vissa länder
 • Det kan vara bra om bilen är förberedd för elektronisk betalning av motorvägsavgifter, så man slipper ha kontanter redo (vilket på vissa ställen inte ens fungerar)
 • Att bilens varsel/halvljus sätts på automatiskt är inte självklart i alla länder – kontrollera gärna detta själv.

Inför återlämningen

1. Lämna tillbaka på annat ställe

Planera din resa smart – det kan kosta mer att lämna tillbaka bilen på ett annat ställe, men vara väldigt värt det för tid och upplevelser.

2. Tanka vid första bästa mack när du är på väg tillbaka

Tanka gärna upp bilen så snart du ser en bensinmack i närheten av flygplatsen – när man väl kommer på absoluta slutet kan det vara svårt att hitta en som ligger bra till, och lämnar man tillbaka en tom bil kostar det ofta extra avgifter utöver bensinen.

3. Lämna åter och säkra med kvitto

Se till att få ett kvitto nr du lämnar tillbaka bilen, där det framgår att den är fulltankad och inte har några skador.

Efter återlämning

Förhoppningsvis lämnar man tillbaka bilen i fint skick och är klar med det – för även om saker kan hända längs vägen så går det ju allra oftast bra och man lämnar tillbaka sin bil många upplevelser rikare. Det är oerhört mycket värt att våga hyra och åka bil i ett annat land.

Men – några saker kan inträffa, som det kan vara bra att veta om

1. Kostnader i efterhand

 • Kostnader kan dras från ditt kreditkort i efterhand – till exempel om man inte lämnat den fulltankad eller den fått någon repa som inte rapporterats eller om den är onormalt smutsig. Det här är den främsta anledningen till att kolla den så noga vid uthämtningen!
 • Du blir förstås skyldig för alla eventuella trafikförseelser som till exempel fångats av kamera under din roadtrip, och biluthyraren är skyldig att berätta vem som hyrt bilen under givet tillfälle. Avgiften för detta administrativa arbete debiteras dig, och böter debiteras sedan separat från myndigheten eller parkeringsbolaget.
  Läs om hur vi gjorde när vi fick fortkörningsböter i USA här – då var det en klassisk “pull over, please” vi fick uppleva.
 • Om du anser dig felaktigt behandlad i efterhand, med till exempel stora belopp som dras för mindre skador eller liknande efter hemkomst (håll koll på kontot!) så kan du bestrida detta. Det är jobbigt men kan vara värt det – vi har fått rätt i en tvist mot ett uthyrningsbolag i Tyskland efter många om och men.
  Även här kan det hjälpa om man hyrt via en förmedling som Auto Europe, vars kundtjänst kan hjälpa till att besvara vissa frågor.

För att läsa mer om att hyra bil specifikt i USA så rekommenderar jag att läsa inlägget om att göra USA-roadtrip med barn här och här kan du läsa mer om att åka runt på Island med bil – som ni ser på bilderna i inlägget så är det magiskt.

Har du några andra tips eller annat som kan vara bra att tänka på? Kommentera gärna nedan!


Inlägg i samarbete med Auto Europe.

Följ mig!

Mer läsning...
tanumstrand-grebbestad-bohuslän
Semester i Sverige; tips till sommar-Sverige