Dagarna i Halmstad – från Steningestrand till Särdals kvarn

Vi har oftast så mycket som vi vill hinna med på sommarsemestern, och så många härliga ställen (och människor) att besöka, så samtidigt som vi tycker att vi hinner med hur mycket som helst så känns det samtidigt som att vi kompromissar med alla ställen. “Nästa år stannar vi lite längre här!”, konstaterar vi vid varje avfärd. Halmstad är inget undantag, och varje gång vi lämnar har vi mersmak och saker kvar på listan över saker vi vill göra och ställen vi vill åka till. Att vi i år stannar en hel vecka är nästan ovanligt länge, och även om jag hör om många som stannar ett par veckor på samma ställe och tänker att det låter skönt, så vet jag att för lång tid på ett och samma ställe betyder att vi blir rastlösa. Hur funkar ni? Resa-runt-stress eller stanna-för-länge-stress? Eller bara avslappnad harmoni?

Steningestrand

En strand som vi gillar är Steningestrand, som ligger en bit norr om Halmstad – drygt 20 kilometer. Man behöver ju knappast åka så långt för att bra stränder i Halmstad – tvärtom så ligger det många superfina betydligt närmare stadskärnan – men vi har från börjat fastnat för den efter att ha varit på mysiga Steninge vandrarhem (läs mer här).  Eftersom våra barn (undantaget Meja) inte är så mycket för långa stranddagar (och inte vi heller) så har vi fortsatt att ibland åka till Steninge, för där finns en ytterst krabbfiskarvänlig pir i mitten av stranden, så man kan få variationen. Som strand är den liten och mysig, och det känns som att det mest är “lokala” som ger sig dit – samtidigt som vi hört att de riktigt lokala inte hänger där utan föredrar andra vikar i närheten. Vi var nöjda med vår halvdag på Steningestrand – för iskallt vatten och småkyliga vindar till trots så var det härligt, och krabbfisket levererade.

Särdals kvarn

En av sommarens bästa tycker jag är att åka runt på mysiga caféer och gårdsbutiker. En fika om dagen på något härligt ställe är i det närmaste obligatoriskt! Särdals kvarn, som ligger på vägen mellan Halmstad och Steningestrand, är en av mina absoluta favoriter. Den gamla kvarnen är allmänt charmig, insidan av caféet som är ett gammalt stall likaså, bakverken är hemmagjorda och känns liksom maträtterna omsorgsfullt gjorda och gårdsbutiken är en av de större och bättre med inredningssaker såväl som ekologiska sylter, marmelader, safter och annat. Vill man kan gå in i kvarnen där det visas konst, och den lilla trädgården är supermysig.

Heagårdens skafferi

En annan gammal favorit ii samma område, som jag gillar ännu mer, är fina Heagårdens skafferi. En vällagad lunchbuffé för runt 130 kronor är riktigt prisvärt, och hela stället är hur charmigt som helst. 

Träning på Östra stranden

När vi landar i Halmstad efter Peace & Love i Borlänge – det brukar ofta vara den ordningen vi lägger upp vår roadtrip – så uppskattar vi lugnare dagar på så många sätt. Från banvaktskvällar, kompishäng, sena kvällar och festligheter är det oerhört skönt att landa bara familjen, och vi fokuserar betydligt mer på familjen, nyttig mat och träning än utsvävningar. Nu är barnen så stora så de kan vara hemma själva en stund, så att kunna ge sig iväg för kvällslöpning längs stranden är en otrolig lyx. Det är så mycket pepp i att träna ihop, och även om sand suger och min löpform likaså, så var det 7 härliga kilometrar vi fick i måndags.

I onsdags väntade helt annan träning, då det var dags för sedvanliga lofsianträningen på stranden. Det är femte året i år tror jag som vi träffas upp ett gäng som bara känner varandra via en Facebookgrupp (vilket visserligen är väl så känt såhär många år senare) och kör ett cirkelpass på stranden. I år var vi 6 personer och körde fyra cirkelvarv med 9 övningar; step-up bänk (stock), armhävningar bänk, höftlyft, raka axeldrag med gummiband, utfallsgång, plankrodd med hantlar, knäböj med 12 kg kb, sidogång med miniband, kb swing. Den 10 övningen gjorde vi ihop som avslutning  – burpees. Sån pepp, alltså!

Det är precis så jag hoppas att vår nya Facebookgrupp #vagabondform kommer att utvecklas. Så man kan träffa likasinnade, få inspiration till fina ställen att träna på när man är på ett nytt ställe, peppas till att träna för att kunna få ut ännu mer på sina resor eller bara få utlopp för att posta sina “kolla vilket härligt pass jag körde idag!” och inte störa någon utan bara få hejarop. Heja oss och heja semesterträning!

Och så fortsätter dagarna

Idag har vi hängt söderöver med gamla favoriterna Båstad och Hovs hallar. En fin dag men lika mycket energi som familjeutflykter ger kan de också suga… så nu blir det en tidig kväll tror jag bestämt. Imorgon är det fredag och då kommer farföräldrarna ner – och det längtar både barnen och vi föräldrar efter. Jag tänker trevlig middag, tid att fixa lite inför Stellas 9-årsdag på lördag och kanske en träningsdejt längs Prins Bertils stig? Möjligheterna är nästan oändliga och vi kommer inte hinna allt vi vill den här gången heller – ställen som Holy Smoke, Strömma Farmlodge, Solhaga stenugnsbageri mm lär vi inte hinna i år heller. Men nog är det lyxproblem som vi tackar för egentligen – för nästa år blir vi säkert kvar längre. Eller nåt.

Följ mig!

Mer läsning...
vattenfall i Åre
Att göra när det är dåligt väder på semestern