Svenskens semestervanor (och mina) – och återkomsten till rutinerna

Det börjar nästan redan kännas konstigt att tänka på att semestern just är över, för det går snabbt att komma in i vardagen igen. Skönt det också, förstås – och jag tycker att jag hör det från de flesta håll runt mig. Folk är helt enkelt generellt glada över att komma in i vardagen och rutiner igen. Jag tror att det är det där sista som gör det – att landa i bättre rutiner. De man har till vardags. För nog är det så att ens beteende under semesterledigheten ofta är en bit ifrån ens liv hemma, och kanske inte alltid till det bättre. Det tränas mindre, äts mer, dricks mer alkohol, bränns mer pengar, det märks att man lever tätare inpå andra för det uppstår lättare tjafs och bråk och lättjan är betydligt större. Inte för att allt är av ondo – lättja och lata dagar är ju något väldigt härligt, och det som de flesta längtar efter och anser sig behöva på semestern. Men nog finns det beteende man är glad att lägga bakom sig efter semestern.

Om svenskens semestervanor har Auto Europe gjort en undersökning, som baserar sig på två veckors semester och där 1000 personer tillfrågats, och det är verkligen rolig läsning. Igenkänningen är hög. Eller vad säger du..?

Svenskens semestervanor

Jag tror egentligen inte att jag äter så mycket mer än jag gör vanligtvis, och knappt sämre heller. På sommaren älskar jag grillat med fräscha sallader, och det finns inte tid till så mycket utsvävningar. Däremot är det något annat som tar tid – och det är all matlagning åt barnen. Är det något jag älskar med vardagsrutiner så är det att jag inte behöver stå för alla rätter åt mina barn varje dag. Sommaren kan kännas som ett evigt plockande. Knappt har frukosten dukats av förrän det är dags att tänka på och snart fixa iordning mat åt barnen, och så ska det plockas undan, sedan handlas till kvällen och så börjar det om igen. Det gör mig tokig! Jag kan lätt erkänna att barnens mellanmål om somrarna i bästa fall blir glass (i sämsta inget alls), att Meja inte får riktig lunch varje dag utan ofta bara välling när hon ska sova lunch (och sedan lunchrester när hon vaknar vid 2-snåret) och glädjen kring matlagningen är minimal för mig om somrarna. Extra kalorier får jag nog dock i mig genom drycken… för nog konsumerar jag mer alkoholhaltiga drycker om sommaren än om vintern. Däremot inte så mycket som 70 stycken på en tvåveckorsperiod – det blir ju 5 om dagen?! – men om jag under normala veckor dricker vin två gånger i veckan så blir det under semestern oftast 4-5. Jaja. Så länge man inte har semester jämt är det väl vad det är, såvida man underskrider den där siffran om 70 en bit…

Svenskens semestervanor

Den här delen av undersökningen får mig att misstänka att det inte är småbarnsfamiljer som utgjort de 1000 personer som intervjuats – eller så är jag bara skadad av just den här sommaren, då livet med en 1,5-åring är som allra mest intensivt. I sommar har vi hängt på stranden snäppet mer än vanligt då det varit ett skönt ställe att vara på med Meja som älskar att gräva och hänga i vattenbrynet i princip oavsett väder och temperatur, men sola finns inte på världskartan. Samtidigt är jag inte särskilt intresserad av solande heller, så jag känner inte alls igen mig i dessa siffror. Däremot är de nog snäppet högre om jag är utomlands.

Svenskens semestervanor

Med samma argumentation som ovan får jag konstatera att jag inte alls kommer upp i dessa siffror heller. Jag har läst en halv bok i sommar, och har sett fram emot min jobbpendling som är enda chansen jag har att få utrymme för bokläsning eller -lyssning. Samtidigt är inte böcker det jag plockar upp först – för får jag tid över trots det intensiva livet med barn så är det de mobila enheterna jag prioriterar. Där håller jag mig uppdaterad på nyheter och debatter, håller lite koll på men framför allt håller kontakt med vänner genom sociala medier och sköter administration jag inte hinner med annars. Till exempel beställs alltid höstkläder och annat till barnen under semestern – livet med mobila enheter bjuder på så mycket mer än bara lättjesurfande.

Resten då?

Så mycket bråk vet jag inte, förutom de där syskontjafsen som numera känns givna mer ofta än sällan – och absolut oftare i slutet av sommarlovet då de varit ihop så länge -men inte för oss vuxna. Kärleken känns kanske inte nödvändig att gå in på i detalj, men vi spenderar den allra mesta tiden hela familjen i samma rum hos vänner eller släkt, så ja. Haha. Inget under för romantiken, direkt!
Eftersom vi varit i Sverige har vi inte direkt klagat på att vara för varma, och det ska nog vara en bit över 35 innan jag gör det, och milen har inte heller varit så många som om man åker utomlands. Vi tar de milen, liksom semesterkostnaderna, under vinterhalvåret istället.

Känner du igen dig i undersökningen ovan? Berätta! 

 

 


Samarbete med Auto Europe.

Följ mig!

Mer läsning...
Godmorgon från Åre!