Balis bästa stränder (med barn) – en guide till stränderna på Bali

Balis bästa stränder med barn

Vilka stränder som är bäst på Bali, och inte minst Balis bästa stränder med barn i sällskapet, är förstås något som är individuellt och beroende på vad man är intresserad av. Vill man surfa letar man efter stränder med schyssta rev, gillar man att snorkla och dyka väljer man baserat på klart vatten och rikt djurliv, vill man  ha vacker natur sneglar man åt annat och vill man barnvänliga stränder på Bali har man en viss typ av ögon på. Vi ville se många olika stränder på Bali, och jag gjorde diger research för att hitta Balis bästa stränder – och de jag var nyfiken på och som passade in i vår rutt och tidsram. Vi hade närmare fyra veckor på Bali, och vår rutt Sanur – Amed – Ubud – Gili air – Canggu – Seminyak handlade både om stränderna i sig och att få en blandning mellan de barnvänligaste stränderna och ställena med mer fokus på upplevelser. Generellt kan dock sägas att Bali är en destination man inte ska välja om målet med resan är endast ”paradisstränder” – det finns bättre på andra ställen. Bali handlar om mer (vilket jag skriver mer om i en guide som publiceras senare i veckan), som upplevelser, själ och natur. Men nog finns underbara stränder. Om stränderna vi var på – och några fler av de mest kända – berättar jag här;

Gili Air

Gili air är inte en strand utan en ö, och den till storlek mittersta av de tre Gili-öarna som ligger just utanför Lombok (som de också tillhör) öster om Bali. Gili Trawangan är störst och bjuder på rejält party, Gili Meno är minst och mer än sömnig (om än vacker – vi åkte hit på en båtutflykt) och Gili air är den fantastiska kompromissen mellan de två, och den som ligger längst österut av de tre Gili-öarna. Runt ön går man på kanske 90 minuter, men allra bäst och enklast är att cykla – det gör de flesta, och helst med cyklar med riktigt tjocka däck för att klara av delarna med mer sand (eller så åker man häst och vagn, men med tanke på hästarnas skick och hur de nog inte riktigt tas omhand så rekommenderar jag inte det). Hela familjen älskade Gili air, och här hittar man de vita, oerhört vackra stränderna – även om det vita är små koraller och inte sand. Badskor rekommenderas! På Gili air låter man dagarna gå, gör snorklingsutflykter (eller går bara i från stranden och snorklar med allt från färgglada fiskar till havssköldpaddor), yogar, äter underbar mat färskfångad från havet, promenerar, pratar och umgås med andra resenärer och njuter helt enkelt. Man hittar allt från helt lugna ställen där man är helt själv till intensivt högljudda barer, sköna reggeahak, enkla hål-i-väggen-ställen, dyr men underbart latte, otaliga dykställen, backpackers och barnfamiljer (även om de sistnämnda är klart underrepresenterade) – och ja. Det är en enorm blandning med en vacker plats med känsla av chill i botten. Gili air har något för alla, och vill man njuta stränder på Bali – eller snarare i närheten vill säga – är det Gili air man ska bege sig till. En varning dock för båtturen – den är mer än jobbig (läs mer här).

Under den här länken kan ni läsa om våra dagar på Gili air, där vi spenderade en vecka.

Balis bästa stränder med barn
Nej, det var aldrig kö till gungan och ja, det är totalt tidvatten här så delar av dagen står den helt på land.

En annan populär ö är Nusa Lembongan, som ska vara en charmig ö som bjuder på både härliga stränder och fantastiskt bra dykning.

Sanur

Jag hade fått tips om Sanur från många håll, och det fick också bli vårt alla första stopp på Bali, för att få en lugn start. Stranden är tre kilometer lång och väldigt barnvänlig då den är hyfsat långgrund och ett rev utanför tar bort vågorna, och det längs stranden går en strandpromenad vars farligaste inslag är en massa cyklar. Jag gillade Sanur som kändes lugn, charmig och mysig samtidigt som det fanns boende av många olika slag och prisklasser. Då vi inledde vår semester i Sanur kostade vi på lite extra på boendet, och vackra Segara Village hotel kan verkligen rekommenderas. Sanur är å ena sidan ganska turistigt, men å andra sidan blandas stället med balinesinkt villaliv, och du kan räkna med att stöta på vackert klädda människor på väg till tempel flera dagar i veckan.

Amed

Amed ligger på östkusten, runt två timmars bilväg norr från Sanur längre med på sydöstra kusten eller en timme från färjelägret Padang Bai på östkusten. Amed sägs bjuda på Balis bästa dykvatten, och även snorkling – men när vi var där blåste det dessvärre för mycket, och vi tappade således en del av anledning till atr vi åkte dit. Jag älskade dock känslan då den svarta lavastranden och stället är detsamma som en charmig by (eller egentligen sju små fiskebyar på rad) och turismen är just i sin linda. Några riktigt bra restauranger och en del annan kommers finns – men än väntar man på de större turistmassorna i Amed.  Backpackersjälen i mig älskade att gå längs stranden och omkring i byn, men resten av familjen trivdes bäst på hotellet med pool, och Henke skulle inte åka tillbaka. Det ska dock nämnas att vi hade våra sämsta väderdagar i Amed med blåst och lite regn – och det kan påverka upplevelsen av ett ställe rejält. Oavsett var det för mig värt avstickaren inte enbart för underhållande av mil backpackersjäl, utan bara vägen till Amed gjorde dygnen i Amed värda. Den är oerhört vacker med utsikt över risfält, kullar och grönska – och ett helt magiskt vattentempel; ”Taman Tirta Gangga Temple” eller Holy springs, man verkligen måste stanna vid längs vägen. Vi åkte från Sanur till Amed och sedan ner till Padang Bai för att åka till Gili air – men det går även mindre båtar direkt från Amed om vädret tillåter. Ett tips för en smart upplagd resa med andra ord!

Balis bästa stränder med barn Canggu

Canggu är ett oerhört charmigt ställe som jag berättat mer om i inlägget Guide Canggu, där det tydligt framgår varför jag tyckte så mycket om stället och hur stranden är – eller om jag ska skriva stränderna. I området ligger både Berawa beach och Echo beach. Den först nämnda är vit och populär bland surfare såväl som övriga turister, vilket också Echo beach är – men den sistnämnda är däremot svartfärgad av lava. Det är inte nämnvärt med ställen längs stranden, men i strandkant finns flera restauranger och barer, och även om Canggu är rätt utspritt så känns det nästan som ett litet centrum med många schyssta ställen. Canggus stränder är inte barnvänliga på grund av strömmar och vågor, men desto mer populära bland surfare. Istället för havsbad för de med mindre barn finns allt från snygga ställen med pooler till badland och beach clubs. Finn’s beach club är mest välkänd (ihop med Potato head lite längre söderut, i Seminyak), och vi älskade vår dag där.

Seminyak

Vi avslutade våra veckor på Bali på Seminyak, som ligger i sydväst ungefär 20 minuter söder om Canggu, för att få en enkel och barnvänlig tillvaro innan det var dags för hemfärd (från flygplatsen som ligger väldigt nära Seminyak). Stranden är lång och finkorning, men oerhört skräpig under regnperioden – värst utsatt av stränderna vi var vid. Det städades så att den var helt okej under långa stunder om dagen, men morgnarna var skrämmande. Med andra ord kan man absolut besöka stranden under regnperioden, men vara beredd på att den inte är trevlig dygnet runt. Det jag gillade med Seminyak var barnvänligheten, att roliga men ändå lagom vågor slog in vilket gjorde den toppen för att surfa direkt från stranden eller även som barn bodyboarda på allra roligaste sätt, och att det var enorm mysfaktor att hänga på stranden i den vackra solnedgången i sköna stolar samt att det fanns mycket god mat att hitta på snygga såväl som enkla ställen, och att massageställena var många, bra och billiga.  Stranden i sig var intensiv men ändå på ett helt okej sätt. Däremot gillade jag inte att det mest var stora hotell längs stranden, och att de avskiljdes från själva stranden av en strandpromenad där väldigt många mopeder körde i hög fart och dito ljudnivå. Det tog bort mycket av charmen, och även om jag tror att Seminyak passar många barnfamiljer så blev det inte en favorit hos oss. Vi vill ha mer själ, helt enkelt.

Tidigt på morgnarna, då tidvattnet dragit undan och städarna inte kommit ännu – då är Seminyak en sorglig syn under regnperioden. Det är absolut inte så hela dagarna – men när det är som allra, allra värst.  

Några andra stränder på Bali

Några ord om några andra kända stränder på Bali som vi inte hann besöka – men för att göra denna guide mer komplett.

Kuta

Allra mest känd av Balis stränder måste Kuta sägas vara – stranden är närmare en mil lång och bred och Kuta är utan tvekan öns allra främsta turistort. Den sitter i princip ihop med Seminiayk i norr. Liksom Seminiyak lider stranden mycket av skräp under regnperioden, och även om stranden i sig säkert är fin och det kända nattlivet roligt för backpackers så skulle jag med tanke på hur jag kände för Seminyak aldrig välja Kuta om jag åkte till Bali. Det känns som att Kuta är stället där det sämre ryktena om Balis stränder uppstått. Intensivt i turism såväl som trafik, säger ryktet, och jag kände inget som helst sug att åka dit.

Lovina

Vi var själva inte i Lovina på norra sidan av ön, som är stället där man åker ut för att titta på delfiner – men den är populär bland barnfamiljer såväl som äldre, och bjuder på 12 kilometer strand med svart lavasand.

Nusa Dua Beach

Nusa Dua är en lyxstrand – hela stranden har lyxhotell runt sig. Det är en lång och vidsträckt strand med obefintliga vågor och strömmar, vilket passar barnfamiljen som har lite högre budget riktigt bra.

Uluwatu – Padang padang

Uluwatu är ett helt område med alldeles extra mäktiga vyer på Bali med sina dramatiska kalkstensklippor, och templet i Uluwatu ligger på en höjd med fantastisk utsikt. Stranden Padang Padang är en av de i området som sägs vara allra vackrast, och här spelades scener i filmen Eat, Pray, Love in (vilket gjort den mer välbesökt av turister än tidigare). Även Dream beach, Balangan beach och Blue point/Suluban beach lär vara värda ett stopp – och Uluwatu är ett av de ställen jag är ledsen att vi inte fick in på vår rundresa. Jag får se till att komma dit nästa gång – för till Bali kommer jag tillbaka!

Har du något att berätta eller tycka om någon av Balis alla andra stränder, så kommentera gärna!

Alla mina inlägg från och om Bali hittar du under den här länken.