Traditionell afternoon tea i London – en upplevelse!

När jag tidigare i år spenderade min 40-årsdag i London med en make som behövde jobba under dagen, så ville jag göra min födelsedag till en upplevelse. Något jag aldrig testat tidigare, men minst sagt ansåg mig vara värd, var en traditionell afternoon tea i London. Jag ville inte ha vilken som helst heller, utan en på ett anrikt och charmigt ställe, utan någon som helst modern känsla. Jag ville ha det litet och mysigt, och få en känsla av det gamla London, med rykande hett te, fantasifulla mackor, vackra bakverk och en klassisk miljö. Afternoon Tea i London är en tradition som går tillbaka till tidigt 1800-tal, och om jag skulle kosta på mig det skulle det vara en av Londons bästa Afternoon Tea, sett till vad jag var ute efter.

Mycket googling låg bakom mitt beslut; för en riktigt bra traditionell Afternoon Tea i London så var the Milestone Hotel i Kensington ett riktigt bra val – och jag blev inte besviken. Alla mina högt ställda förväntningar både infriades och överträffades, och jag hade många timmar i njutning trots att min enda sällskap var mig själv. Förbokning rekommenderas, och att göra en bokning för en person är nog inte särskilt vanligt, men jag fick en vackert uppbokad plats i ett hörn med utsikt över den lilla och ombonade lokalen med träpanelklädda väggar prydda av gamla konstverk i snirkliga guldramar och långa rader av antika böcker med klädda pärmar, och fönster inramade av tunga tyger och djupa fönstersmygar med kuddar klädda i plysch.

Jag hade kostat på mig en traditionell afternoon tea med ett glas champagne (ca 49 pund istället för 40 utan ädla droppar), och fick in ett klassiskt silverfat i tre våningar, med ett gäng olika tilltugg från smörgåsar av typen “finger sandwiches” med allt från lax och rostad skinka till olika röror och ostar, vidare till färska, hembakade scones med “clotted cream”, marmelader och syltar och så förstås det allra sötaste – små bakverk av olika typ som cupcakes, små tårtor, kakor och macarons. Alltså… lyxen!

En klassisk afternoon tea i London handlar förstås inte bara om bakverken och de små mackorna, utan förstås te – och att få dem noggrant presenterade och serverade av en finklädd servitör under oklanderlig service. Jag hade ingen aning om att det fanns så oerhört många sorters te, och att en lång meny kunde förklara de olika sorterna som om det vore viner som ska matchas till olika typer av smaker i maträtter. Fri påfyllning fick jag, förstås, och jag provade runt bland alla tesorter. För den som inte är en så stor tedrickare, även om man blir det under en traditionell afternoon Tea, så går det att få kaffe istället.

“Tea! Thou soft, thou sober, sage and venerable liquid, Thou female tongue-running, smile-smoothing, Heart-opening, wink-tipping cordiale, to whose glorious insipidity owe the happiest moment of my life,
let me fall prostrate”

“The soothing rite that calms the soul, lifts the spirit and makes any afternoon an extraordinary event”

~ Colley Cibber: The Lady’s Last Stake, 1708

Jag kan verkligen rekommendera att kosta på en traditionell afternoon tea i London, och att göra det på the Milestone Hotel i Kensington är ett bra val – även om jag inte testat runt för att kunna hävda att det är “Londons bästa afternoon Tea” – men jag kan tänka mig att stället är med i konkurrensen. Afternoon Tea som upplevelse var värt varenda öre, jag njöt i flera timmar och följde sedan upp med en riktig långpromenad – men behövde ändå inte äta något mer på ungefär hela dagen.

Följ mig!

Mer läsning...
Cork vinbar gamla stan stockholm
Cork vinbar i Gamla stan